Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zvláštní věci, které dělá naše tělo, ale jsou přitom úplně normální. Co vlastně znamenají?

17. července 2019 | 06:00

Některé tělesné procesy jsou pro nás tak přirozené, že už je dávno ani nevnímáme. Stále ale existují i takové, nad kterými se čas od času pozastavíme. O některých z nich bychom si rádi s někým promluvili, ale často nám v tom brání stud. Připomeneme vám některé z nich. 

Kmitající víčka ve spánku

Pokud jste někdy pozorovali svého partnera ve spánku, určitě jste si všimli, že mu rychle kmitají oční víčka. Je to trochu strašidelný pohled, ale nejde o nic neobvyklého. Pokud je náš spánek dostatečně dlouhý a hluboký, dostáváme se ve druhé polovině noci do REM fáze spánku, ve které se naše oči pod víčky rychle pohybují. Jestliže se tak neděje, můžete se druhý den cítit unavení, protože jste se zkrátka dostatečně nevyspali.

Bolest hlavy po zmrzlině

Možná vás hlava až tak nebolí, jako spíš vám „mrzne“ mozek. Vědci přišli na to, že tento pocit bezprostředně po snědení zmrzliny vyvolává přímo náš mozek, který se snaží udržet v těle konstantní teplotu. Studená pochoutka nám ochladí vnitřek úst natolik, že má pocit, jako bychom se blížili k vrcholu Mount Everestu. Vydá tak do tepen povel, aby se rozšířily, a tím se tělo ohřálo. Náhle zvýšený tlak ale způsobí úpornou bolest hlavy. Stále ovšem není jasné, proč cítíme onu bolest pouze za čelní kostí, když by se cévy měly rozšiřovat v celé hlavě.

Poševní sekret na spodním prádle

Nejde vyloženě o výtok, jak ho označují lékaři. Vaginální tekutinu vylučují ženy v průběhu celého života, a je tak známkou toho, že jejich intimní partie jsou zdravé. Pokud je žena sexuálně aktivní a chystá se otěhotnět, je dokonce lepší, když je cervikální tekutiny více. Pomáhá totiž spermiím dostat se tam, kam je potřeba, a navíc působí jako přírodní „lubrikační gel“, díky němuž je sex příjemnější.

Další "divné" věci, které dělá naše tělo, najdete na webu Mojezdravi.cz

Autor: Marie Bezděková
Video se připravuje ...