Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jakou máte polohu ve spánku? Může to být příčina i řešení vašich zdravotních problémů

  • 7. července 2019 | 06:00

    Spíte raději na zádech, na boku nebo na břiše? Podle odborníků může být pozice ve spánku velmi úzce spojená s řadou zdravotních problémů, jako jsou bolest zad, chrápání nebo časté noční probouzení se. A navíc to hodně vypovídá i o vaší osobnosti. Jaká je tedy vaše oblíbená spánková poloha?

    Je všeobecně známé, že kvalitní spánek je pro lidský organismus doslova nezbytný. Když špatně spíme, má to vliv i na naše fyzické a psychické zdraví. Ovšem víte, že i způsob, jakým usínáte nebo spíte v noci, má vliv na vaše zdraví a tělo? Jaké jsou nejčastější polohy ve spánku a jak působí na zdraví?

     

  • Poloha na břiše

    Autor: iStock

    Patříte k milovníkům spánku na břiše? Pokud máte problémy se spánkem, pak se nedivte. Spaní na břiše může způsobit, že budete neklidní a budete sebou v noci házet. Spaním v této poloze si taky namáháte krk a dolní část zad. Je to kvůli tomu, že spáči na břiše obvykle v téhle poloze obracejí hlavu na levou nebo pravou stranu, čímž dochází k bolestem zad z důvodu nepřirozeného úhlu páteře. Spíte-li navíc s rukama objímajícíma polštář, můžete podle některých odborníků na typy osobnosti patřit k lidem, kteří jsou sice společenští, ale nesnášejí kritiku.

  • Na zádech

    Autor: iStock

    Tahle pozice může u některých lidí způsobovat bolesti zad. A pokud už vás záda bolí, pak bude tahle poloha bolest ještě zhoršovat. Aby vás záda nebolela, musíte si dát pod hlavu několik polštářů. V případě, že trpíte spánkovou apnoí nebo chrápete, problémy budou ještě horší. Asi osm procent populace spí na zádech s rukama rovně podél těla, které směřují dolů (pozice vojáka). Některé výzkumy naznačují, že tito lidé mívají problém vydržet zticha a že jsou až moc nároční k sobě i ostatním.

  • Pozice hvězda

    Autor: iStock

    Spíte v poloze na zádech s rukama nahoru? Tak spí podle průzkumů asi jen pět procent lidí. Této pozici se říká hvězdice a je prospěšná pro záda. Budete-li spát právě takhle, budou se vám méně tvořit vrásky. Ovšem i v téhle poloze hrozí chrápání a spánková apnoe (zástava dechu). Ráno po probuzení vás taky můžou bolet ruce, to z  toho, jak spíte s rukama nad hlavou, což je způsobeno tím, že paže vyvíjejí tlak na nervy v ramenou. Pokud jde o vaši osobnost, jste zřejmě dobří posluchači a nejste rádi středem pozornosti.

  • Na boku, ruce před sebou či v poloze plodu

    Autor: iStock

     

    Existuje spousta způsobů, jak spát na boku. Když usínáte na boku s rovnýma nohama a rukama podél těla, prokážete dobrou službu své páteři. Je to totiž ta nejpřirozenější poloha, která přispívá ke snížení bolesti zad a také je prevencí před spánkovou apnoí.

    Asi 40 procent lidí spí na boku v takzvané fetální pozici, kdy jsou stočení do klubíčka, mají pokrčené nohy a bradu nakloněnou dolů. Můžou si tak ovšem vyvolat bolesti zad a krku...

    Spíte-li na boku s rukama před sebou, ulevujete páteři, ale můžou vás bolet paže v důsledku omezeného krevního toku a tlaku, který působí na nervy. Pokud spíte na pravém boku, prý to může zhoršovat pálení žáhy, spaní na levém boku zase neblaze působí na vnitřní orgány, jako jsou játra, plíce a žaludek.

Autor: aši
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...