Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Letní mýty o opalování: Také jim věříte? Ohrožujete své zdraví!

...
15. července 2019 | 06:00

Než vyrazíte v létě ven, obvykle se namažete přípravkem s nějakým ochranným faktorem. A pak doufáte, že vaše kůže prudké sluneční paprsky prostě nějak zvládne. Zeptali jsme se Ivy Obstové, korektivní dermatoložky z pražské Medicom Clinic, co děláme špatně a jak to napravit. Tady jsou nejčastější mýty. 

Myslíte si, že o ochraně před sluncem už víte všechno? Opravdu? I o záchraně pěšinky ve vlasech, nebo o tvorbě vitaminu D? Mýtů tady panuje stále dost. 

Kůže hlavy se nespálí, chrání ji vlasy


...
Autor: istock.com

Bohužel se zapomíná na odhalené ušní boltce, které dostávají přímý sluneční zásah. Je proto nutné je chránit. Ideální je opakovaně nanášený ochranný krém s nejvyšším faktorem nebo nošení pokrývky hlavy s lemem alespoň 7 cm. Ta je důležitá i pro ochranu často opomíjené pěšinky nebo temene hlavy s řídnoucími vlasy.

Na celý den stačí, když se ráno namažu přípravkem s SPF 30

...
Autor: istock.com

SPF faktor říká, kolikrát déle můžeme být na sluníčku bez rizika spálení kůže, než kdybychom žádný ochranný přípravek nepoužili. Když člověka s nejběžnějším fototypem III ochrání jeho vlastní kožní mechanismy 15 až 20 minut, s krémem SPF 30 je to 30krát déle. To ale platí v laboratoři. My musíme vzít do úvahy potivost kůže, otření krému oděvem. Takže každopádně je nutné nanášet ochranné krémy každé 2 až 4 hodiny, podle našich aktivit.

Betakaroten mne ochrání před sluncem.

...
Autor: istockphoto.com

Samotný betakaroten zaručuje jen nízkou úroveň ochrany před nežádoucími účinky záření, ale určitě přispěje ke zmenšení rizika spálení kůže. 

Další mýty a důležité informace o ochraně před slunečním zářením se dozvíte v červencovém čísle Blesk zdraví, které sežene na stáncích nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat ZDE >>>

5787066:gallery:true:true

Autor: lac
Video se připravuje ...