Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Co dělat, když je vám pořád zima? Takhle se skutečně zahřejete!

5. prosince 2019 | 06:00

Ruce i nohy vás zebou, půl dne se protřesete zimou a bez teplých ponožek si svůj život neumíte představit? Pak patříte mezi čtyřicet pět procent Čechů, které trápí zimomřivost. Jak proti ní bojovat a co dělat, abyste nerozmrzli až v půlce léta? Tyhle jednoduché vychytávky zaberou!

 

Najezte se

Zní to banálně, ale pokud máte podváhu nebo jste-li právě na dietě, buď se smíříte s tím, že se půl roku protřesete chladem nebo začnete jíst a trochu přiberete. V zimních měsících vsaďte na krémové polévky nebo vývary. Ty vás krásně zahřejí! Pokud máte rádi ostřejší jídla, nebojte se přidat chilli. Zima nebude mít šanci!

Začněte se otužovat

Jak postupovat, pokud se chcete začít otužovat? Dozvíte se to ve videu. 

Video se připravuje ...
Otužování - Jak začít? Vyzpovídali jsme profesionály! • VIDEO: Tereza Víchová, Simona Formánková

Posilujte

Nechceme po vás, abyste trávili celou zimu v posilovně. Je ale obecně známo, že pohyb zahřívá, prospívá metabolismu a celkově vás rozproudí. Sport má navíc další bonus. Díky pravidelnému pohybu dochází k nárůstu svalové hmoty a čím víc svalů budete mít, tím víc vyprodukují tepla. A navíc budete vypadat skvěle! 

Dejte si špenát

Za pocit chladu může i chudokrevnost. Jak jste na tom s krvinkami vy? Nemáte nedostatek červených? Pokud ano, doplňte železo, které jim pomáhá rozvážet kyslík do těla. Zobat můžete potravinové doplňky, ale pomůže i zvýšený příjem listové zeleniny, luštěnin nebo červeného masa. Mimochodem, železo se do těla nejlépe vstřebá, když se kombinuje s vitaminem C, takže nezapomínejte ani na něj.

Prospěte se

Nedostatek spánku ovlivňuje činnost hypotalamu, který reguluje pocit hladu, sytosti, ale i tepla nebo chladu. Pokud tedy spíte méně než sedm až osm hodin denně a chodíte do postele po půlnoci, máte hezky zaděláno na zimomřivost. Proto se raději zachumlejte do peřin a pořádně si odpočiňte. 

Kývejte se

Pokud mrznete na zastávce, snažte se rozhýbat. Skákejte, kmitejte rukama nebo jimi plácejte do stehen. Nejhorší je pocit chladu na prstech nohou a na rukách. Ty zahřejete stahováním a roztahováním (platí pro ruce i nohy) nebo pomocí prstové gymnastiky, při které prostě hýbete prsty, jak vás napadne. Funguje i podupávání. 

Nechte pracovat zázvor

Krevní oběh, a tím i teplotu těla vám zvýší zázvor v čaji nebo v koupeli. Do vany nasypte lžíci nastrouhaného zázvoru a naložte se do ní na 15 minut. Super je i zázvorový zábal. Do vroucí vody nakrájejte 10 kg čerstvého zázvoru, nechte 10 minut louhovat, namočte do výluhu utěrku a přikládejte ji na promrzlá místa. Pozor ale, aby kůže nezčervenala. 

Snězte štrúdl

Skořice totiž roztahuje cévy a prokrvuje tělo. Podobně fungují i chilli papričky, které obsahují zahřívací kapsaicin. Ten vyvolává téměř pocit pálení. Podobně pomáhají i potravinové doplňky s obsahem jinanu dvoulaločného, hořčíku, draslíku nebo česneku. 

Uvolněte oblečení

Upnuté kalhoty, těsné punčochy, nebo dokonce ponožky by měly být přes zimu zakázané. Možná vám sluší, ale brzdí krevní oběh a umocňují pocit zimy. Peklo je i oblečení z umělých vláken. Noste vlnu a klidně si pořiďte i pár kousků termo prádla. Pod oblečením nebude vidět a vám bude konečně teplo.

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: red
Video se připravuje ...