Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak poznáte rakovinu děložního čípku? Tyto signály nepřehlížejte!

Vaše vagína vám může napovědět, že používáte špatnou antikoncepci, nebo že jíte příliš sacharidů.
2. prosince 2017 | 06:00

Rakovina děložního čípku je pro ženy vysoce rizikovým onemocněním. S postupem času, se zdokonaleným rozpoznáváním časných projevů a pravidelnými kontrolami se sice riziko propuknutí tohoto onemocnění výrazně snižuje, přesto však není problém vyřešen. Jaké signály byste neměla rozhodně přehlížet?

Stovky žen každý rok rakovinou děložního čípku onemocní. Přitom zrovna toto zhoubné onemocnění je poměrně dobře léčitelné. Problém je v tom, že zanedbáváme prevenci. Jakých signálů si tedy všímat? 

Rizikové faktory

Jelikož se jedná o sexuálně přenosnou chorobu, příčinou může být promiskuita, a to jak ze strany žen, tak i mužů. Je proto velice důležité pravidelně navštěvovat gynekologa, který na základě stěru buněk z děložního čípku a následného histologického rozboru zjistí, zda je vše v pořádku, nebo zda je potřeba zahájit léčbu. Mnoho žen tyto kontroly zanedbává, a aniž by měly o tom sebemenší tušení, může se u nich rozvíjet rakovina. Další příčinou může být nízký věk při pohlavním styku. 

Další příčinou může být nedostatečná schopnost organismu bránit se proti vnějším nepříznivým vlivům, mezi které řadíme různé viry, bakterie nebo houby. Imunitní systém samozřejmě trpí, pokud jste dlouhodobě unavená a ve stresu, rizikové je také kouření stejně jako další faktory nezdravého životního stylu, jako jsou přílišné pití alkoholu či špatná strava. 

Příznaky a projevy 

Prvním z příznaků může být krvácení mimo menstruační cyklus, které může být silnější a bolestivější. Pokud vás problémy s menstruací nikdy netrápily, a najednou pozorujete různé výkyvy, měla byste navštívit svého gynekologa. Jak se totiž rakovina na děložním čípku vyvíjí, dochází k poškození tkání a cév, a to je příčinou krvácení. To se však může objevovat také při pohlavním styku nebo po něm.

Mohou se objevovat také bolesti v pánevní oblasti. Nepleťte si to však s bolestmi, které se objevují během menstruace a jsou zcela normální. Pokud však bolest přetrvává delší dobu, je intenzivnější a častější, měla byste navštívit svého lékaře. 

Dalším příznakem bývá vaginální výtok bílé barvy. Samozřejmě že zmíněný výtok nemusí hned znamenat rakovinu děložního čípku. Často se objevuje při kvasinkové nebo jiné vaginální infekci. Pokud však výtok zesílí, zapáchá nebo je nějakým způsobem neobvyklý, může se jednat o příznak rakoviny. 

Pokud zaznamenáváte neobvyklé změny ve frekvenci močení, v barvě moči nebo chodíte na záchod mnohem častěji a není to způsobeno například zánětem močových cest, může být tento problém jedním z dalších příznaků rakoviny děložního čípku. Na nic nečekejte a navštivte svého gynekologa. 

Prevence a léčba 

Pokročilá stadia bývají často přítomna u žen, které nikdy nebyly na gynekologickém vyšetření nebo jej velmi dlouho odkládaly. Terapie se dělí na chirurgickou a radiologickou. První možnost se praktikuje při nižších stadiích nemoci. Volí se zde způsob, který se nazývá konizace, nebo trachetomie s plastikou čípku. Oba tyto výkony zachovávají plodnost a jedná se o nejefektivnější metody léčby.

Radiologická terapie se používá v případě, že se jedná o pokročilé nádory, které se už nedají operovat. V případě, že je nádor v pokročilé fázi, volí se radikální výkony, jako je hysterektomie (odnětí dělohy) se zachováním nebo odnětím vaječníků. Radikálnější operací je totální hysterektomie s odnětím pánevních uzlin.

Prevence je v tomto případě velice důležitá. Ženy mezi dvacátým a třicátým rokem by se měly nechat vyšetřit minimálně jednou ročně a ve věku 30 až 65 let nejlépe dvakrát ročně. V dnešní době je navíc k dispozici vakcína. Ideální doba pro očkování je pak před zahájením sexuálního života. 

Autor: Aneta Pařízková
Video se připravuje ...