Naše tělo je v podstatě stroj na výrobu šťáv, což věděli lidé už ve starověku. Hlen vytvářejí speciální buňky a žlázy, které se nacházejí v tenké podšívce (nazývané sliznice nebo slizniční membrána) tělesných dutin a v průchodech vedoucích z těla.
Prostřednictvím rýmy a hlenu, které tělo vylučuje, se organismus chrání. Díky rýmě se nosní dutina čistí a udržuje si vlhkost.
Hlen v našem těle chrání důležité části vnitřního nosu a také plíce. Jak už jsme zmiňovali, udržuje také nosní průchody (a plíce) zvlhčené. Když se do našeho nosu dostane chladný vzduch, produkce hlenu se zvýší. Je to reakce těla na viry, bakterie či na částice prachu. Hlen tak zabraňuje pronikání dráždivých látek do plic. Drobné chloupky v dýchacím traktu pak pomáhají k tomu, abychom mohli hlen plný bakterií a nečistot vykašlat či vysmrkat.
Proč jsme zahlenění při chřipce či nachlazení?
Množství produkce hlenu vždy záleží na typu daného viru či jiného spouštěče. Kuřáci mají například obvykle hustší hlen, který se tvoří i při různých typech nachlazení. Hustší, a tím pádem i účinnější proti pronikání škodlivých látek a bakterií může být hlen i při používání některých léků, které naše tělo dehydratují. Máme tu tak další důvod, proč bychom během nemoci měli mít dostatečný přísun tekutin.
Proč se nám špatně dýchá, co o infekci vypovídá barva hlenu? To a další fakta o rýmě a o tom, jak se jí zbavit, najdete na mojezdravi.cz.