Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Které choroby ženy trápí nejčastěji? Tohle možná netušíte!

  • 20. listopadu 2017 | 06:00

    Mezi nejběžnější ženské potíže patří gynekologická onemocnění, nemoci psychického charakteru, ale trápí je i další neduhy. Některé z nich postihují také muže, ale typické jsou spíše pro ženy. Co patří mezi nejčastější ženské choroby? A jak je léčit? 

  • Osteoporóza

    Autor: Shutterstock.com

    Řídnutí kostí ohrožuje každou třetí ženu. Nejhorší je to v období po menopauze, kdy dochází k největšímu úbytku kostní hmoty. Co se v tu dobu v těle děje? Kosti ztrácejí vápník, tedy minerál, který je zodpovědný za jejich tvrdost, a nestíhá ho vyrábět v takovém množství, jakého by bylo třeba. Tím se kost stává křehčí a snadněji se zlomí.

    Může za to úbytek hormonů po menopauze, ale i nedostatek pohybu, kouření, alkohol, některé druhy léků (třeba kortikoidy) nebo nedostatek vitaminu D v těle. Doporučuje se upravit jídelníček, zvýšit příjem vápníku a vitaminu D, začít se alespoň trochu hýbat. Při léčbě osteoporózy se nasazují i léky, které podporují tvorbu kostní hmoty, ale musí se užívat dlouhodobě, většinou po dobu několika let. 

  • Rakovina prsu

    Autor: iStock.com

    Většinou se nepovede najít důvod, proč se u někoho rakovina prsu objeví a u jiného ne, ale existují rizikové faktory, které zvyšují riziko onemocnění touto nebezpečnou nemocí. V zásadě platí rovnice, že čím starší žena, tím vyšší riziko. Svou roli hraje i genetika, takže pokud máte v příbuzenstvu někoho, kdo karcinom prsu prodělal, měla byste se mnohem víc hlídat. Rizikovější je také porod prvního dítěte po 30. roce věku nebo bezdětnost, časná menstruace (a to před 12. rokem) a pozdní menopauza (tedy po 55. roku věku). 

    Prvním příznakem je bulka v prsu, vedle prsu nebo v podpaží, která se s menstruačním cyklem nemění. Další riziko jsou změny velikosti a tvaru prsou nebo tekutina vytékající z bradavky. Pokud něco takového objevíte, okamžitě běžte k lékaři. 

  • Porucha příjmu potravy

    Autor: istock.com

    Nejznámější jsou bulimie a anorexie a jsou to životu nebezpečné poruchy. Odhaduje se, že momentálně u nás žije až 25 procent žen s neléčenou poruchou příjmu potravy. Není totiž snadné přijít na to, že je to právě váš problém, ani ho často neodhalíte u svých nejbližších. Jde totiž o psychické poruchy, kterou pacienti nejen nepřiznávají, ale šikovně skrývají před svým okolím i lékaři. Často je ale provází deprese a úzkostné stavy. 

    Léčba bývá velmi komplikovaná. Navíc je to běh na dlouhou trať. Základem je, aby se člověk chtěl sám léčit. Pak následují hodiny psychoterapie, někdy kombinované s léky, které zlepší psychický stav. Pomáhá i jóga, relaxační techniky, pohyb a kreativní činnost. 

  • Zánět močových cest

    Autor: shutterstock.com

    Alespoň jednou za život potrápí bolestivý zánět močových cest každou z nás. Tuto nemoc nejčastěji vyvolává bakterie escherichia coli, která žije v našem zažívacím traktu a je v něm užitečná, ale když se dostane do močového ústrojí, začne dělat paseku. Nemoc se projevuje častým a bolestivým močením. Ideální je nasadit na zánět antibiotika, ale někdy pomůžou i volně prodejné léky s brusinkami. V rámci prevence nezadržujte močení a hodně pijte.

  • Deprese

    Autor: iStock

    Deprese trápí ženy dvakrát častěji než muže. Řeč je o opravdové klinické depresi, při které se téměř nemůžete hýbat, bolí vás duše, nic vás netěší, jste smutná minimálně čtrnáct dní a nic vám nepomáhá. Můžete být vyčerpaná, malátná, nemůžete spát ani jíst. Za deprese můžou částečně naše hormony, ale i prožitá tragédie, únava, přepracování nebo nezvládnutý stres. 

    I když máte pocit, že depresí trpí kdekdo, nepodceňujte ji a zajděte si k psychiatrovi. Ten vám předepíše antidepresiva, doporučí chodit na terapie a pomalu měnit životní styl.

  • Vaginální mykóza

    Autor: shutterstock.com

    Patří mezi jednu z nejčastějších ženských nemocí a během života se s ní setká víc než 75 % žen. Mykózy mají tendenci se vracet a opakovaně znepříjemňovat život. Mykózu způsobuje kvasinka candida albicans, která se v těle přemnoží. To se projeví nepříjemným svěděním, pálením a výtokem. 

    Hlídejte si, abyste měla vždycky suché spodní prádlo, po koupání se okamžitě osprchujte a sundejte mokré plavky. Lékař vám (a často i partnerovi) předepíše antibiotika a doporučí omezit cukr, dodržovat hygienická pravidla a nosit bavlněné spodní prádlo. 

  • Celiakie

    Autor: Shutterstock

    Jde o nevyléčitelné autoimunitní onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku, který najdete v obilninách hlavně v pšenici, ječmeni, žitu a ovsu. Ve zdravém těle lepek žádnou paseku nenadělá, ale u nemocného rozpoutá reakci imunitního systému, která vede k poruše vstřebávání živin. To pak může způsobit poruchy tvorby krve, nemoci kloubů a kostí, jater, žaludku, ba i mozku.

    Mezi základní příznaky patří fyzická slabost, výrazné hubnutí, nadýmání a průjmy. Průzkumy tvrdí, že ze 70 procent se týká celiakie žen. Když už se na nemoc přijde, musíte probrat jídelníček a zbavit se všech potravin s lepkem. Hlídejte si zároveň dostatečný přísun živin a vitaminů.

  • Roztroušená skleróza

    Autor: Shutterstock.com

    Autoimunitní nemoc, kdy obranný systém organismu napadá vlastní orgány a tkáně, se týká třikrát častěji žen než mužů. Projevuje se většinou jako svalová slabost, brnění kolem páteře, obrovská únava, vypovězení služby nervů v rukách i nohách, hrozí i ochrnutí a ztráta zraku. Roztroušená skleróza se objevuje u velmi mladých žen mezi dvacátým a čtyřicátým rokem života a nedá se léčit. Jejím spouštěčem může být stres nebo vyčerpání, oslabená imunita i genetické dispozice. 

    Při dlouhodobé léčbě se užívají léky, které brání imunitnímu systému v postupné destrukci myelinového obalu nervů. Výběr léku pak závisí na zdravotním stavu pacienta a určí ho vždycky lékař. Doporučuje se i pravidelné cvičení a fyzioterapie.

  • Premenstruační syndrom

    Autor: Shutterstock.com

    Není to nemoc v tradičním slova smyslu, ale jde o kombinaci tělesných a psychických příznaků, které se objevují u žen po ovulaci a trvají až do menstruace. Za plačtivost, výkyvy nálad, bolesti hlavy, prsou a podbřišku může pokles hladiny estrogenů a nárůst progesteronu. PMS trápí až 70 procent menstruujících žen a obvykle odezní s nástupem menstruace. 

Autor: Martina Nová
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...