Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Detox podle ajurvédy: Očistný program na jeden den

Potřebujete restartovat své tělo? Zkuste detoxikaci.
8. ledna 2014 | 12:30

Také máte po vánočních svátcích a novoročních oslavách pocit, že byste potřebovali restartovat? Možná máte pravdu. Svátky obžerství a hektické období před koncem roku mají často za následek, že je lidský organismus doslova zaplaven toxiny a tak volá o pomoc. Dopřejte si proto jednodenní detoxikační očistu.

Jak poznat tělo zanesené toxiny

Životní prostředí, ve kterém žijeme, strava i hektický styl života, to vše vede k tomu, že je náš organismus doslova zanesený toxiny. Právě díky těmto odpadním látkám pak máme málo energie, cítíme se unaveni a líní, dostavují se stavy smutku a tzv. depky, ale spojeny jsou s tím také zdravotní problémy, jako poruchy trávení a chuti k jídlu, bolesti hlavy nebo plynatost a další problémy.

Odstraňte toxiny

Podle ajurvédské medicíny je důležité 1-2 dny detoxikovat organismus a zbavit se nahromaděných toxinů, každé dva týdny a to nejlépe v období novoluní nebo za ubývajícího měsíce.

...
Autor: Shutterstock
Ajurvédský jednodenní Detox:

Ráno na lačný žaludek: Do horké vody, kterou nechte mírně zchladnout, vmíchejte polévkovou lžíci jablečného octa a kávovou lžičku medu. Nápoj vypijte po ránu na lačný žaludek.

Snídaně: Připravte si 1 jablko, přidejte 3 hřebíčky a zalijte teplou vodou, kterou smíchejte s čajovou lžičkou medu a stejným množstvím citronové šťávy. Pečte v troubě nebo v mikrovlnce dokud nebude jablko měkké.

Svačina: Dopřejte si ke svačině čerstvě vymačkaný grepový džus, který smíchejte se stejným množstvím teplé vody a špetkou kurkumy.

Oběd: K obědu si připravte vařenou zeleninu, zeleninovou polévku nebo zeleninu smíchanou s obilovinami. Vyhněte se ale bramborám a lilkové zelenině, kterou v den detoxikace jíst nesmíte.

Svačina: Ideálně si připravte čerstvě vymačkaný jablečný džus.

Večeře: Stejně jako k obědu si připravte teplý zeleninový pokrm bez brambor a lilkové zeleniny. Pokud nemáte hlad, připravte si alespoň čerstvý džus z červené řepy.

Během celého dne pak nejlépe každou hodinu popíjejte teplou vodu smíchanou se šťávou z citronu a medem. Nebo si připravte detoxikační zázvorový čaj.

Zázvorová limonáda
Autor: Shutterstock.com
Detoxikační zázvorový čaj: Do jednoho litru vody přidejte hrst oloupaného nakrájeného zázvoru, polévkovou lžíci medu, šťávu z poloviny citronu a špetku soli a kájenského pepře. Nechte 20 minut povařit.

Po ukončení detoxikace se ale ihned nevrhejte na svůj oblíbený smažený řízek či vepřové koleno. Na běžnou stravu, která by ovšem měla být také zdravá a vyvážená, je potřeba najet pozvolna. Vyhněte se proto příliš tučným, smažený a hodně kořeněným jídlům, která zanášejí organismus, a také příliš chlazeným nápojům. Naopak do svého jídelníčku zařaďte luštěniny, rýži a popíjejte průběžně během celého dne teplou vodu s citronem. Je také dobré řídit se několika jednoduchými pravidly, díky kterým dosáhnete správné funkce trávení a také spalování.

1. Nejezte příliš krátkou dobu po sobě. Mezi jídly si raději nechávejte 2 hodinový odstup.

2. Nenuťte se do jídla, pokud nemáte hlad. Místo velkého pokrmu si klidně dejte čerstvou zeleninovou šťávu a jídlo nechte na později.

3. Nepřejídejte se, pořekadlo „Jez do polosyta“ má něco do sebe.

4. Nepijte příliš studené nápoje. Organismus pak musí vynaložit mnohem více energie na to, aby se zahřál, než na spalování kalorií.

5. Používejte čerstvé bylinky

6. Pravidelně detoxikujte organismus.