Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Tajemství nejstarších lidí světa: Jak se dožít sta let?

  • 27. července 2017 | 06:00

    Chcete si život vychutnávat i v důchodu? Inspirujte se každodenními zvyky těch, kteří to umějí už po celé generace. Zveme vás do modrých zón světa! 

  • Zeleninu po hrstech

    Autor: istockphoto.com
    Obyvatele Ikarie Dan Buettner studoval velmi pečlivě a přidali se k němu i vědci z univerzity v Athénách. Zjistili, že tamní osmdesátníci a devadesátníci milují zeleninu. Jezte denně čtyři porce zeleniny v množství, které se vám vejde do hrsti, vzkazují vědci těm, kteří chtějí žít déle. A během dopoledne tři kousky ovoce. Hlavně ale jezte to, co vyrostlo u vás na zahradě nebo v regionu. A k tomu si alespoň dvakrát týdně dejte rybu jako domorodci z Ikarie.

    Jaké ovoce a zeleninu zvolit, pokud chcete hubnout, se dozvíte ve videu:

    Video se připravuje ...
     • VIDEO: Vím, co jím

  • Rodina na prvním místě

    Autor: istockphoto.com
    Ti, kdo v modrých zónách oslavili ve zdraví stovku, mají společnou další velkou vášeň – svou rodinu. Ta je pro ně první v žebříčku priorit. Mimo jiné to znamená, že v modrých zónách nejsou domovy důchodců. Rodiny tu žijí společně, a stárnoucí rodiče tak nikdy nejsou sami. I proto se v modrých zónách téměř vůbec nevyskytuje stařecká demence. Tu, jak už neurologové vědí, spouští velmi často právě pocit osamění a nuda.

  • Maso jako balíček karet

    Autor: istockphoto.com
    Obyvatelé všech pěti modrých zón světa mají jeden společný stravovací návyk: maso jedí jen čtyřikrát do měsíce, nejčastěji o víkendu. A když už si ho dávají, tak v malém. Porce masa na hlavu není větší než balíček karet. Přes týden kromě zeleniny konzumují pravidelně fazole, sóju a čočku. Uzeniny, které prokazatelně zvyšují riziko onemocnění rakovinou tlustého střeva a konečníku, lidé v modrých zónách nejedí skoro vůbec. 

  • Hlavně v klidu

    Autor: istockphoto.com
    I lidé v modrých zónách prožívají stres jako my všichni. Jenže nikdy nedopustí, aby jim začal ubližovat. Lidé z Okinawy si pomáhají tím, že si denně vzpomenou na své předky a na to, co jim předali dobrého. Obyvatelé Ikarie si každý den po obědě na 30 minut zdřímnou, což snižuje hladinu stresových hormonů v těle. A lidé na Sardinii? Večery tráví s rodinou nebo přáteli povídáním a společenskými hrami. Na televizi se nedívají vůbec a nezajímají je ani noviny.

  • Denně víno s přáteli

    Autor: istockphoto.com
    Řecký ostrov Ikaria je zvláštní i tím, že šest lidí z deseti je tu i po devadesátce fyzicky aktivních. Podle výzkumů je to nejen díky čerstvé zelenině, kozímu mléku a hornatému terénu, tedy pravidelnému pohybu. Je tu ještě něco: obyvatelé ostrova žijí velmi družným životem. Každý den si dají minimálně dvě až čtyři sklenky vína s rodinou nebo s kamarády. Právě víno a večery trávené s těmi, koho máte rádi, je podle místních lidí to, co léčí duši i tělo a prodlužuje život.

    Další tajemství dlouhověkosti, jaké ovoce funguje jako lék, nebo velký bylinkový manuál najdete v nejnovějším čísle magazínu Blesk zdraví, které najdete už dnes na stáncích za pouhých 25 korun.

    3573696:gallery:true:true

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...