"Díky vysokému obsahu antioxidantů a síle kofeinu se zvyšuje bdělost, pozornost, logické myšlení a celková fyzická a psychická výkonnost. V hektické době příprav na vánoční svátky je to přímo balzám," řekl odborník na zdravou výživu Pavel Kohout, který působí ve Fakultní Thomayerově nemocnici a je garantem Institutu kávy.
Odkázal přitom na zjištění Alberta Ascherii z Harvardské univerzity. Pravidelná konzumace čtyř šálků kávy denně může podle jeho výzkumu snížit o 20 procent riziko deprese. Pokud se pije černá a hořká, nemá žádné kalorie - mohou ji tedy bez obav pít ženy i při předvánočním pečení a vaření, káva jim kila navíc nepřidá.
Kávu mohou podle Kohouta pít v malém množství i těhotné a kojící ženy. "Studie prokázaly, že malé množství kávy v těhotenství, do 150 miligramů denně, nemá negativní vliv na vývoj plodu či případný vznik komplikací," uvedl lékař.
Při kojení je podle něj povolena dávka 200 miligramů denně. Podle výboru pro léky při americké akademii pediatrů je kofein látkou, která u kojících žen v určitém množství nemá negativní vliv na mateřské mléko, tedy ani na kojence.
Antioxidanty obsažené v kávě snižují podle dalších studií ukládání cholesterolu do cév a mohou omezit riziko některých nádorových onemocnění. "Káva má díky skupině antioxidačních látek podobně příznivé účinky jako zelený čaj nebo červené víno," shrnul Kohout.