Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Nejhorší chyby při užívání léků. Děláte je taky?

Pomůžou vitaminy vyléčit rakovinu?
13. listopadu 2017 | 06:00

Jedině správným užíváním léků docílíte jejich očekávaných účinků. Bez ohledu na to, zda užíváte léky dlouhodobě nebo nárazově, měli byste se vyvarovat některých chyb, které mohou zabránit tomu, aby léky fungovaly tak, jak mají. Občas stačí ke snížení účinnosti jen malá chyba. Jak tedy správně užívat léky? 



Pokud vám lékař předepíše antibiotika, vždycky je dobírejte. Přestože se již v půlce balení cítíte dobře. Jejich vysazení může způsobit různé infekce. Zároveň se může stát, že se vytvoří proti antibiotikům obranné látky, takže příště vám už nemusí zabrat. 

Čtěte příbalové letáky 

Zároveň dodržujte dobu, kdy máte podle lékaře léky užívat (včetně toho, zda před jídlem nebo po něm, nalačno by vám po antibiotikách mohlo být zle). Důležité je také neignorovat datum. Léky s prošlou dobou ztrácejí svou účinnost – nehledě na to, že vám po nich může být také špatně. Prošlé jídlo také nejíte, že ano? Proto občas zkontrolujte svou lékárničku a léky po expiraci vraťte do lékárny. 

Nejezte příliš mnoho léků proti bolesti. Například léky, které obsahují paracetamol, mohou mít nepříjemné vedlejší účinky, a to včetně trvalých následků třeba na játrech nebo žaludku. V extrémních případech mohou dokonce způsobit smrt.

Protřepat lahvičku 

Lahvičku s tekutou medicínou před požitím protřepejte. Díky tomu se aktivní složky dostanou do správného poměru. Když obsah pořádně nepromícháte, mohou se důležité složky usadit na dně, a tím bude snížen účinek léku. Neužívejte tekuté léky těsně před spaním. Třeba sirupy proti kašli jsou plné cukru, mohou vám proto zkazit zuby a obtížně se dostávají z mezizubního prostoru. Buď si pořiďte přípravek bez cukru, nebo si vyčistěte zuby až po polknutí sirupu. 

Dávejte si také pozor na to, co pijete, když léky užíváte. Výzkumy například ukázaly, že třeba grapefruitový džus ovlivňuje nežádoucím způsobem vstřebávání některých léků. Alkohol zase zvyšuje účinnost tišicích léků a může způsobit žaludeční krvácení těm, kteří užívají léky na zažívání. Ideální je zapíjet všechny prášky obyčejnou vodou. 

Prášky nepulte

Nedrťte ani nepulte léky (pokud vám to výslovně nedoporučí lékař). Řada léků má potah, který zajišťuje pozvolné rozpouštění přípravku a chrání žaludeční sliznici. Drcením zvyšujete riziko vedlejších účinků a tělu nadělíte příliš rychle moc silnou dávku. 

Neriskujte ani mícháním doplňků stravy, které běžně užíváte, s léky. Mnoho neškodných přípravků může reagovat na léky, které užíváte, nežádoucím způsobem. Například léky srážející horečku mohou v kombinaci s přípravky na potlačení migrény způsobit zvýšení krevního tlaku. Vitaminy K a E mohou zase ovlivnit účinky prostředků na srážlivost krve. Řekněte tedy lékárníkovi nebo lékaři, co užíváte. 

Poslední rada na závěr – netrpte v tichosti. Pokud máte problémy například intimního charakteru, cítíte-li pálení, svědění nebo bolest, rozhodně to ihned řešte. Poraďte se v lékárně a nechte si doporučit vhodný přípravek. Až pětačtyřicet procent žen, které trpí problémy v intimní oblasti, je neřeší, protože se stydí se se svými obtížemi obrátit na odborníky. 

Někdy má smysl zkusit i jiné věci než léky. Podívejte se:

Video se připravuje ...
Pět způsobů, které vám mohou pomoci v boji s migrénou. • VIDEO: iStock.com

Autor: Hana Vítková
Video se připravuje ...