Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Střevní chřipka řádí! Kde se jí můžete nakazit a co dělat?

  • Co dělat při střevní chřipce?
    14. ledna 2017 | 06:00

    Klasická chřipka v lednu zřejmě nikoho nepřekvapí, vždyť je to její královské období. Jenže kromě ní právě řádí také chřipka střevní. Ta se šíří ještě rychleji a není neobvyklé, že skolí celou rodinu. Naštěstí jde o chvilkovou záležitost, která odejde stejně rychle, jako přišla. 

  • Jak se šíří?

    Autor: Shutterstock.com
    Ačkoliv najdete několik pojítek mezi střevní chřipkou a tou klasickou, nelze je za sebe zaměňovat a myslet si, že když vás skolila jedna, od té druhé máte pokoj. Střevní chřipka je také způsobována viry a bakteriemi, nejčastěji to jsou rotaviry. Přenáší se orálně-fekální cestou, což se může zdát jako naprosto nemyslitelný způsob pro dospělého člověka, jak se nakazit, pokud si po toaletě myje ruce. Jenže viry se pak ještě dlouhou dobu drží na předmětech, proto se můžete nakazit raz dva. Jestliže jste přišli v posledních dnech do kontaktu s člověkem, který ji prodělal, s největší pravděpodobností nemine ani vás. Viry totiž na okolních věcech mohou ulpět až padesát dnů.

  • Jaký je průběh?

    Autor: Profimedia.cz
    Nástup střevní chřipky je rychlý. Zatímco ještě odpoledne se můžete cítit naprosto v pohodě, k večeru se může objevit únava s nevolností a za hodinu už budete okupovat záchod. U každého člověka se projevuje trochu jinak, někdo může pouze zvracet, jiný mít průjem, není ale ani neobvyklá kombinace obojího. K tomu si přidejte únavu a vyčerpání, které jsou způsobeny oslabením organismu. Po noci strávené na záchodě se vám bude zdát jako nadlidský úkol i cesta z koupelny zpět do postele. 

  • Pozor na dehydrataci!

    Autor: Shutterstock.com
    Střevní chřipka nemá většinou dlouhého trvání, často jde pouze o jeden dva dny. Po tu dobu jsou důležité hlavně klid na lůžku a dostatečná hydratace. Při zvracení a průjmu totiž dochází k dehydrataci, která je pro člověka mnohem nebezpečnější než samotná chřipka. Proto je důležité, aby měl člověk dostatečný příjem tekutin. Nesnažte se ale do nemocného pod tlakem lít litry vody. V takovém případě z něj totiž rychle zase odejde. Tekutiny je třeba aplikovat postupně, po malých dávkách, ideálně po lžičkách. 

  • Místo prášků rehydratační roztok

    Autor: Shutterstock.com
    V lékárně najdete také nepřeberné množství léků, které mají od průjmů a zvracení odpomoci. Ale to se příliš nedoporučuje. Protože stejně jako třeba u horečky těmito projevy se tělo vypořádává s infekcí, která se v něm nachází, a tak je dobré nechat organismus pracovat a chvíli to vydržet. Mnohem důležitější je podávat pacientovi rehydratační roztok. Samotná voda, kterou pacientovi podáváme, je sice fajn, ale protože ji v těle nemusí udržet, je rehydratační roztok připraven tak, aby v něm byla obsažena sůl, která pomáhá vodu v těle udržet. Rehydratační roztok také navíc obsahuje glukózu. V lékárně ho najdete pod názvem Kulíšek.

  • Jak si roztok připravit doma

    Autor: Shutterstock.com
    Jenže pokud nejste už zběhlí ve střevních chřipkách a Kulíška nemáte zrovna po ruce, rehydratační roztok si můžete vyrobit doma. Na jeden litr vody, ideálně převařené, použijte osm čajových lžiček cukru, jednu čajovou lžičku soli a jeden šálek stoprocentního džusu. V případě, kdy nemáte džus po ruce, ho samozřejmě nemusíte běžet shánět. Důležité je doplnit tekutiny s minerály.

  • Pomůže cola?

    Autor: Shutterstock.com
    V mnoha rodinách je ustálenou tradicí, že na střevní problémy je nejlepší studená cola. Jenže cukry v ní obsažené mohou průjem trochu protáhnout. Nicméně to, že uklidní rozhašený žaludek, se jí upřít nedá. Dobrý je ale také slabý studený černý čaj. Co se týče jídla, tak i když se budete cítit lépe, raději si dejte pár dnů klidový režim. Dobře snášené potraviny jsou rýže, mrkev, bílé pečivo, banán, jablko, později dušené či vařené bílé maso. Poté pomalu přecházejte na běžnou stravu, ale snažte se ještě chvíli se vyvarovat smažených jídel. 

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...