Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

20 důvodů, proč vám vypadávají vlasy! Jak to zastavit?

...
17. prosince 2017 | 06:00

Vlasy přirozeně v průběhu života ztrácí svou sílu a vypadávají. Roli hrají i hormonální výkyvy. Vlasy tak ve větší míře ztrácíme například v pubertě, po porodu nebo se zvyšujícím se věkem. Avšak pokud se vás ani jedno z toho netýká, a přesto vám kštice povážlivě řídne, měli byste se snažit vypátrat a vyřešit příčinu. 

....
Autor: iStock

Fyzický stres 

I to nejmenší trauma, které prožijete, se může projevit na kvalitě a úbytku vlasů. Pokud jste se například nedávno účastnili autonehody, nebo někdo z vašich blízkých onemocněl, mohlo to způsobit dočasné vypadávání vlasů.

Vlas má naprogramovaný životní cyklus. V první fázi roste, poté odpočívá a ve třetí fázi života opouští vlas pokožku. „Pokud prožijeme nějaké trauma, může to poškodit vývoj vlasu, který co nejrychleji postoupí do třetí fáze cyklu, a vlasy tak začnou vypadávat,“ vysvětluje dermatolog Marc Glashofer pro web womenshealthmag.com. Tento proces vypadávání může nastat i tři až šest měsíců po traumatu.

Co dělat?

Čím dříve se vám podaří vyřešit vaše problémy, tím rychleji se vaše vlasy zase rozzáří zdravím.

...
Autor: iStock

Těhotenství

Ačkoli některé teorie mluví o tom, že padání vlasů po porodu může souviset se stresem, který při něm ženy zažívají, daleko pravděpodobnější je, že za vše mohou hormony - zatímco během gravidity vlasy padají mnohem méně než obvykle, po porodu to doženou. 

Co dělat?

Pokud vás po porodu trápí vypadávání vlasů, nenechte se rozhodit! „Ztráta vlasů po porodu je přirozený proces, který se po pár měsících opět vrátí do svého normálu,“ uklidňuje Glashofer.

...
Autor: Profimedia

Přebytek vitaminu A

Nadbytečná konzumace vitaminu A v podobě léků nebo doplňků stravy může způsobit vypadávání vlasů. Denní doporučená dávka vitaminu A je asi pět tisíc mezinárodních jednotek (MJ) pro dospělé i děti od čtyř let. Doplňky stravy mohou ale obsahovat 2500 MJ až 10 000 MJ. Dobře čtěte složení. 

Co dělat?

Jakmile dáte svůj denní příjem vitaminů do potřebné normy, vlasy začnou opět přibývat.

...
Autor: Shutterstock.com

Nedostatek bílkovin

Pokud váš jídelníček neobsahuje potřebné množství bílkovin, můžete na to doplatit kvalitou svých vlasů. Přirozená reakce těla na nedostatek proteinu je podle dermatologů právě pozastavení růstu vlasů. Takový dopad na vaše vlasy může přijít i dva až tři měsíce po změně jídelníčku.

Co dělat?

Soustřeďte se na jídelníček. Existuje mnoho potravin s bohatým zdrojem bílkovin. Pokud se vyhýbáte masu, rybám, vejcím nebo všem živočišným výrobkům, zařaďte do svého jídelníčku dostatek luštěnin, ořechů, semen nebo veganských mlék.

..
Autor: Procter and Gamble

Mužská plešatost

Studie prokazují, že u dvou ze tří mužů do 60 let dochází k prudkému vypadávání vlasů. Tento typ vypadávání vlasů je způsobený převážně geny a mužskými hormony, respektive jejich úbytkem. 

Co dělat?

S tímto typem plešatosti denně bojuje mnoho mužů. Existují šampony nebo pilulky, které mají zamezit vypadávání vlasů a vytvořit podmínky pro nový růst. Zázraky však rozhodně nedokážou. Další možností je například chirurgická transplantace vlasů.

...
Autor: Shutterstock.com

Dědičnost

I ženy, stejně jako muži, mohou v určitém věku trpět ztrátou vlasů. „Pokud pocházíte z rodiny, kde měly ženy problémy s vypadáváním vlasů, pak budete pravděpodobně mít sklony ke stejnému problému,“ říká dermatolog Glashofer. Na rozdíl od mužů se ženská plešatost projevuje jinak. Místo zřetelné pleše vlasů ubývá na celé ploše hlavy. 

Co dělat?

I pro ženy existují přípravky zamezující slábnutí vlasů nebo jejich vypadávání. Důvěřovat můžete i přírodním maskám z medu, vaječných žloutků, avokáda nebo majonézy.

...
Autor: Shutterstock.com

Hormony

Stejně jako hormony, které ženské tělo produkuje v těhotenství, mohou mít špatný dopad hormonální změny, jako jsou například menopauza nebo nevhodná antikoncepce. „V důsledku hormonálních změn se vlasy ztenčují natolik, že ve finále zcela oslabeny vypadnou,“ vysvětluje dermatolog Mark Hammonds. 

Co dělat?

Pokud máte podezření, že vaše problémy způsobují nevhodné léky, poraďte se se svým lékařem. Řešením může být také nehormonální antikoncepce, která by neměla vypadávání vlasů zapříčiňovat.

...
Autor: Shutterstock.com

Emocionální stres

Stres emocionálního typu může mít stejně vážný dopad jako fyzický stres. Může být způsoben rozvodem, může se objevit po smrti blízké osoby nebo při péči o stárnoucí rodiče. Vypadávání vlasů vaší psychické pohodě může ještě více ublížit, a proto je důležité zůstat emocionálně v rovnováze.

Co dělat?

Stejně jako v případě fyzického stresu se růst vašich vlasů po čase opět vrátí do normálu. Důležité je vyřešit problémy, které způsobují vaši nepohodu. Hledejte podporu u odborníků, choďte na terapie, obraťte se na své přátele nebo pro uvolnění od úzkosti více sportujte.

...
Autor: Shutterstock.com

Anémie

Chudokrevností kvůli nedostatku železa trpí každá desátá žena ve věku 20 až 49 let. Právě anémie může být jeden z důvodů, proč se trápíte vypadáváním vlasů. Dalšími příznaky anémie jsou závratě, únava, bolesti hlavy a studené ruce a nohy. Lze ji přitom jednoduše povrdi tpomocí krevních testů. 

Co dělat?

Pokud máte podezření, že trpíte anémií, navštivte svého lékaře. Pomocí krevních testů společně přijdete problémům na kloub. Jednoduchý doplněk stravy nebo změna jídelníčku by měly nedostatek železa vyřešit.

...
Autor: Foto scom

Hypotyreóza

Hypotyreóza je termín pro nedostatečnou činnost štítné žlázy, která produkuje hormony zásadní pro lidský metabolismus, růst i vývoj. Pokud štítná žláza neprodukuje dostatečné množství potřebných hormonů, může docházet k vypadávání vlasů. je to jeden z přínzaků, které jsou pro problémy se štítnou žlázou typické. 

Co dělat?

Navštivte lékaře. Společnou léčbou docílíte zdraví nejen vašich vlasů.

...
Autor: Shutterstock.com

Nedostatek vitaminu B

Nízká hladina vitaminu B není sice tak častá jako jiné problémy způsobující úbytek vlasů, přesto může způsobovat nepříjemné škody na pokožce vaší hlavy.

Co dělat?

Dbejte na zdravý jídelníček a doplňte vitamin B, který najdete v rybím mase, ořeších, luštěninách i v banánech. Vždyť to znáte! Pestrá vyvážená strava plná ovoce a zeleniny prospívá nejen vašim vlasům.

...
Autor: scom, archiv

Imunitní porucha

Tomuto onemocnění se také říká alopecia areata. Jde vlastně o přílišně aktivní imunitní systém, který považuje vlasy za cizí prvek a snaží se je vypudit. „Tělo jedná zmateně,“ vysvětluje dermatolog Glashofer. „Detekuje vlasy jako rušivý element a podle toho s nimi také zachází.“ Choroba je naštěstí dost vzácná. 

Co dělat?

Řešení tohoto problému vyžaduje odbornou péči. Lékaři vám pravděpodobně naordinují injekční léčbu nebo léčbu pomocí jiných medikamentů. Průběh této léčby je ale bohužel nepředvídatelný. U některých pacientů nově vyrostlé vlasy opět vypadávají.

...
Autor: istock.com

Dramatická ztráta váhy

Náhlá ztráta hmotnosti působí na tělo stejně jako fyzické vypětí. Tělo může podobně reagovat, přestože je váš tělesný úbytek v konečném důsledku zdravý. Stejně tak ale může ztráta vlasů signalizovat nedostatek látek potřebných v novém jídelníčku. Podobně může ztráta vlasů společně s drastickým úbytkem váhy signalizovat poruchy přijmu potravy, jako jsou anorexie nebo bulimie.

Co děla?

„Náhlá ztráta hmotnosti šokuje tělo, které reaguje vypadáváním vlasů. Budete mít přibližně šestiměsíční období, během kterého by si mělo tělo samo na změny zvyknout a opět se vrátit do normálu,“ říká doktor Hammonds.

...
Autor: Shutterstock.com

Chemoterapie

Léky, které bojují s rakovinou, mohou způsobit vypadávání vlasů. „Chemoterapie je jako jaderná bomba,“ říká lékař Glashofer. „Proces zabije rychle se množící buňky. To znamená jak rakovinové buňky, tak například vlasové buňky.“

Co dělat?

Vědci pracují na lépe zaměřených lécích, pomocí kterých by se dalo bojovat s rakovinou. Zatím ale neúspěšně. Proto se musíme smířit s tímto vedlejším efektem. Po chemoterapii vlasy opět narostou, i když vás mohou nyní překvapit jinou strukturou nebo třeba i barvou.

...
Autor: Clinical nutricosmetics

Syndrom polycystických vaječníků

Syndrom polycystických vaječníků je další z nemocí ovlivňujících nerovnováhu mužských a ženských hormonů. Vedle příznaků, jako jsou příbytek hmotnosti, neplodnost nebo růst ochlupení na ženské tváři, se může objevit i oslabování vlasů a jejich vypadávání.

Co dělat?

Léčba této nemoci, která zahrnuje speciální dietu, cvičení a hormonální antikoncepci, může pomoci celkovému zotavení i posílení růstu vašich vlasů.

...
Autor: Shutterstock.com

Antidepresiva, ředidla krve a další léky 

Vedlejším účinkem mnoha léků může také být nežádaná ztráta vlasů. Mezi ty nejčastější léky patří například ředidla krve, léky na krevní tlak, některé léky používané na léčbu revmatu nebo kožních problémů nebo některá antidepresiva.

Co dělat?

Pokud váš lékař zjistí, že jeden či více léků zapříčiňuje úbytek vlasů, poraďte se s ním, zda je možné snížit jejich dávkování, nebo se přeptejte na jiný lék.

.
Autor: istock.com

Účesy

Jestli rádi dbáte na to, aby váš účes byl vždy dokonalý, měli byste být opatrnější. Příliš častá úprava vlasů totiž způsobuje jejich vypadávání. Ať už jde o každodenní vysoušení, rovnání, nebo naopak natáčení vlasů. Také chemická péče, trvalé rovnání, nebo naopak udržování kudrnatých vlasů, jakékoliv horké ošetřování vlasů nebo přílišné utažení účesů – to vše může být příčina, proč vás trápí vypadávání vlasů. Některé z těchto praktik mohou dokonce ovlivnit kořínky vlasů tak, že zpětně už nenarostou.

Vyrobte si doma jednoduchou domácí masku:

Video se připravuje ...
Vyzkoušeli jsme za vás: Vlasová maska z jedlé sody • VIDEO: Lucie Houdková

Co dělat?

Abyste předcházeli poškozování svých vlasů, Americká akademie dermatologie doporučuje používat kondicionér po každém mytí. Zamezte fénování vlasů a raději počkejte, až vlasy uschnou samy. Omezte ostatní úpravy vlasů na minimum.

...
Autor: shutterstock.com

Trichotillomania

Trichotillomania je klasifikována jako „porucha kontroly impulzů“ a způsobuje nutkavou potřebu vytrhávat si vlasy. „Je to něco jako tik, který nemůžete ovládat,“ vysvětluje doktor Glashofer. „Pacienti si neustále hrají se svými vlasy a vytrhávají je z hlavy.“ Nebezpečné ale je, že tato nemoc může skutečně pacienty zbavit jejich přirozené ochrany hlavy. Trichotillomania se nejčastěji projevuje před dosažením sedmnácti let a vyskytuje se čtyřikrát více u žen než u mužů.

Co dělat?

Váš doktor rozhodne o vhodném postupu. Mezi možnosti léčby mohou patřit antidepresiva nebo terapie zaměřující se na modifikace chování.

...
Autor: Shutterstock.com

Stárnutí 

Je naprosto běžné, že u žen kolem padesáti a šedesáti let života se začnou projevovat známky stárnutí, a to nejen na kvalitě zraku, ale i například vlasů. Odborníci si přesto nejsou jistí, proč konkrétně k tomuto stadiu tělo dospívá.

Co dělat?

Odborníci nedoporučují léčit stařeckou plešatost jakýmikoliv medikamenty. Proto ženy volí kosmetické úpravy v podobě paruk, příčesků nebo šátků, aby zakryly jejich nedostatky. Ztrátě vlasů můžete předcházet kvalitní kosmetikou a šetrnou péčí.

...
Autor: Shutterstock.com

Steroidy

Pokud užíváte anabolické steroidy, které nejčastěji používají profesionální sportovci, aby zvýraznili své svaly, riskujete své vlasy. Podle Americké akademie dermatologie tělo na látky reaguje podobně jako při hormonálních změnách, protože metabolismus těla reaguje stejně.

Co dělat?

Užívání těchto látek se vyhněte. Jakmile se vaše tělo očistí od jejich vlivu, vaše vlasy se opět vrátí do původního stavu.

Autor: Rebeka Stoklasová
Video se připravuje ...