Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Trápí vás zažívací problémy? Tohle vám rychle přinese úlevu

25. prosince 2017 | 06:00

Opakované bolesti břicha, nadýmání, častý průjem, nebo naopak zácpa – to jsou zdravotní komplikace, o kterých se bohužel nemluví. Přitom kombinací některých z těchto příznaků, které spojuje diagnóza syndromu dráždivého tračníku, trpí patnáct procent Evropanů. Mezi jejich nejdůležitější spouštěče patří jídelníček a stres. 

Zažívací potíže nejsou nic příjemného a bolesti s nimi spojené už vůbec ne. Pokud vás často trápí nafouklé břicho, průjem nebo zácpa, nejspíš byste měli změnit pár návyků. Které to jsou a jak se zažívacích potíží zbavit? 

Upravte svůj jídelníček a jídlo si zapisujte

Je důležité rozumět svému tělu. Zjistěte, co zažívací problémy vyvolává. Zapisujte si informace o jídelníčku, pohybu a stresových situacích. Při konzultaci s lékařem vám bude užitečným pomocníkem. A protože se individuální příznaky u syndromu dráždivého tračníku liší, je důležité přihlédnout k tomu i při dodržování jídelníčku. Vylučte jídla, která fungují jako spouštěče vašich zažívacích problémů, a denní příjem stravy rozdělte do pěti porcí. Jídlo si plánujte dopředu a jezte ho v klidu. 

Zároveň si nezapomeňte koupit probiotika. Střevní bakterie udržují trávicí systém v rovnováze. Tu může narušit strava, nemoc či užívání léků. Každé vychýlení vede k potížím. Probiotika jsou způsob, jak podpořit správnou činnost střev a správné zažívání. 

Pohyb je dobrý pro tělo i hlavu

Nemusíte trávit hodiny v posilovně a trápit se. Stačí do svého programu zařadit sporty, jako jsou nordic walking, jízda na kole, tanec nebo taj-či. Vhodné jsou také jóga a pilates. Nezapomeňte, že pohyb by měl být hlavně pravidelný. Je proto dobré si na něj vyčlenit čas alespoň třikrát týdně po dobu dvaceti až třiceti minut. Budete se cítit mnohem lépe.

Vyhýbejte se stresu 

Ano, my víme. Jednoduše se to řekne, ale hůře dělá. Protože na rozvoji syndromu dráždivého tračníku se podílí do velké míry stres, je pravidelný odpočinek a doba věnovaná koníčkům a zálibám důležitou součástí léčby. Při rozhodování o tom, jak budete trávit volný čas, je důležitý hlavně váš dobrý pocit. 

Jak účinně bojovat proti stresu? Podívejte se na video:

Video se připravuje ...
Pár tipů, jak se zbavit stresu • VIDEO: Markéta Tošnarová / iStock.com

Autor: Jindra Pelikánová
Video se připravuje ...