Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nepijte svařák ani horký čaj, nebude vám zima! Věříte tohle vědcům?

  • ...
    10. prosince 2017 | 06:00

    Za pár týdnů jsou Vánoce, a přestože za okny ještě  moc nepadají vločky sněhu, zima už se nám pořádně vetřela pod kůži. Člověk by nejraději zůstal zachumlaný pod peřinou celý den, ale to bohužel nejde! Tak se chtě nechtě musíme vypravit do vlezlé zimy venku. Naštěstí známe způsoby, jak se udržet v teple i tam!

  • Nepijte horké čaje!

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Zní to jako paradox, ale přestože pití horkého čaje zvýší teplotu těla, nic vás neochladí tak jako opravdu horký šálek. Alespoň pokud nejste pořádně neprodyšně oblečení! Nával nečekaného horka vaše tělo totiž zpotí. Sekret potních žláz se uvolňuje v případě nutnosti ochladit povrch kůže a tím i celý organismus. Pokud se má pot kam vypařovat, po prvních doušcích čaje vás sice zahřeje příjemné teplo, to ale v okamžiku zase vystřídá pronikavý mráz, který nyní pokryje celou pokožku schovanou pod bundou.

  • Přitulte se!

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud se v zimě máte ke komu přitulit, je to velice uspokojivý způsob, jak se ohřát! Navíc je to také zábava! Vědci zjistili, že abyste mohli tělesné teplo předávat jeden na druhého co nejefektivněji, je potřeba se docela svléknout. Kontakt těla na těle je podle nich jeden z nejúčinnějších způsobů, jak sdílet tělesné teplo a dobře se zahřát. Proto jsme usoudili, že není vhodné tento způsob praktikovat venku na ulici!

  • Vrstvěte oblečení!

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Ne proto, že by to bylo trendy, ale proto, že vrstvy oblečení lépe udrží vaše teplo! Odborníci doporučují navrstvit minimálně tři a více kusů oblečení, jedině tak prý zůstanete v teple. První vrstva oblečení funguje pro odvádění tělesného potu. Ideální je funkční oblečení nebo oblečení z polyesteru a elastanu. Vystačíte si ale také s vlněným tričkem nebo tílkem. Další vrstva funguje jako izolace. Odvádí poslední zbytky vlhkosti a zároveň brání před chladem. A poslední je ochranná vrstva, která zamezuje vnějším vlivům, větru a dešti.

  • Noste čepice!

    ..
    Autor: iStock.cz

    Možná si v čepici připadáte jako blázen, ale díky ní zabráníte úniku až dvaceti procent lidského tepla. Pokud vás to jako argument nepřesvědčilo, čepice také ochrání vaše uši, zabrání omrzlinám a chrání vlasy před chladem. Nezapomínejte ani na ponožky! Jak víte od svých babiček od nohou se nejrychleji prochladne, a proto si vezměte klidně rovnou dvoje. Dokud je nenosíte v sandálech, neporušujete žádné módní předpisy!

  • Myslete na teplo!

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Víme jak otravné to může být, když vám ostatní říkají, ať myslíte pozitivně pokaždé, když si chcete postěžovat, jak strašná zima vám je! Ale ukázalo se, že nejspíš mají pravdu! Vědci prokázali, že teplo těla dokážeme ovládat pomocí mozku. Pokud se tedy přestanete třást zimou a představíte si sami sebe na horké pláži nebo na poušti, zaručeně to zafunguje!

    Jaký je rozdíl mezi skutečnou teplotou a tou pocitovou? 

    Video se připravuje ...
    Počasí plus: Jak spočítat pocitovou teplotu? Od té na teploměru se může hodně lišit. • VIDEO: Blesk TV

  • Není čas na dietu!

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    I divoká zvěř si vytváří dostatečně tlustou tukovou vrstvu, aby přežila zimu! My se sice nemusíme nutně cpát cukrovím, abychom přežili, nicméně pár dietních prohřešků ještě nikoho nezabilo! Existují potraviny, které nás vyloženě prohřejí. Podle čínské medicíny mezi ně patří například hořká čokoláda, čili, zázvor, skořice, kurkuma nebo kardamon. V naší české kuchyni ale spíše zavládnou vývary, pečené maso a kyselé zelí. To vše navíc vylepšené horkým grogem nebo svařeným vínem. Měli byste být ale opatrní! Alkohol totiž snižuje teplotu těla!

  • Studená sprcha!

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Přestože netoužíme po ničem jiném, než se na pár hodin naložit v horké vaně, nic nám nepomůže lépe než studená sprcha! Dopřejte si po horké vaně pár vteřin pod tekoucí studenou vodou a hned ucítíte změnu. Pravidelné otužování je výbornou prevencí proti nachlazení, posiluje imunitní systém, zvyšuje pružnost cév a výkonnost srdce, posiluje nervový systém a zlepšuje náladu.

Autor: Rebeka Stoklasová
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...