Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Kvalitní spánek i během horkého počasí? Jde to, pokud dodržíte pár pravidel

Spánek
29. července 2021 | 06:00

Máte pocit, že máte nedostatek spánku? Nebo strávíte v posteli klidně i 10 hodin, ale přesto jste rozlámaní a unavení? Dlouho se povalovat v posteli ještě neznamená, že si odpočinete. Poradíme vám, jak zkvalitnit svůj spánek snadno a rychle.

Ať už si jste vědomi, že pro spánek neděláte dostatek, nebo tápete, proč jste neustále unaveni, máme pro vás několik rad, které vnesou do vaší spánkové hygieny řád. Spánek není totiž o pouhém odpočinku, má vliv i na další sféry vašeho života. Pokud spíte kvalitně, snadněji se vám bude hubnout, vaše psychika bude více v rovnováze a tělo nebude stárnout rychleji, než je nutné. Proto se mrkneme na desatero zdravého spánku, aby vás neohrožovaly únavanespavost a aby i vaše imunita byla v nejlepší kondici.

Video se připravuje ...
Trable s menopauzou - 2. díl Pomohou bylinky? • VIDEO: Videohub

Dbejte na jídelníček

Pořádně se nacpat, klidně i těžkým jídlem z fast foodu, a pak se odkutálet do postele. Na první pohled se zdá, že ani rohypnol vás neutlumí tak jako pořádná porce jídla. Je pravda, že vydatný pokrm nás unaví a snáz dožene do postele. To ale neznamená, že relax bude pokračovat kvalitním spánkem. Vaše mysl možná odpočívá, tělo ale tráví. Povzbuzující káva, těžká večeře nebo sladké sycené nápoje vám odpočinek spíš znepříjemní. Spát byste měli jako na lehkém obláčku, a ne mít pocit, že jste těžký balvan. Například klinický psycholog zaměřující se na spánek Michael Breus doporučuje, abyste nápoje obsahující kofein pili denně nejpozději kolem 14. hodiny, protože tělo odbourává kávu a jiné podobné nápoje až 7 hodin. K večeři si také dejte něco lehčího, protože s plným břichem vám nebude příjemná ani poloha na boku.

Dopřejte si pár cviků

Do cvičení se musí někteří nutit, na druhou stranu nikdo po vás nechce lámat olympijské rekordy. Lidé, kteří sedí u počítače, prosedí mnoho času v autě, jsou rozlámaní. A bolesti zad či kloubů nepomáhají k pohodovému spánku. Ten, kdo pravidelně cvičí, zpravidla lépe usíná. Protažené tělo, srovnané kosti a příjemná únava ze sportu dají tělo do formy. Uvidíte, že budete uléhat s lehkostí, protože nejen budete v lepší kondici, ale i se vám okysličí mozek. Raději ale cvičte přes den, večer se zbytečně nabudíte. Poslední sport byste měli provádět asi 4 hodiny před spaním.

Další tipy pro pohodový spánek se dočtete v pokračování článku na webu Mojezdraví.cz

 

Autor: Aneta Šimonková
Video se připravuje ...