Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Klimatizace může škodit zdraví, varují lékaři. Na co si dát pozor?

Klimatizace
16. července 2021 | 06:00

Venku vládnou dotěrné bodající sluneční paprsky, uvnitř je naopak chládek, mnohdy až takový, že automaticky sáhneme po svetru. Klimatizace dokáže s teplotou divy, a tak si ji instalujeme do bytů, kanceláří i aut. Jakmile se oteplí a klimatizace se pustí do svého díla, rozdělí kolektivy na dva tábory – jedni jsou na ní závislí, naopak druzí se bojí zdravotních komplikací, které může způsobit. 

Pokud klimatizaci používáme s rozumem, je to dobrý pomocník, když ale v klimatizovaných prostorách trávíme dlouhé hodiny, chladnému proudu vzduchu cíleně nastavujeme obličej, záda a další části těla a zařízení máme seřízené na maximální výkon, spíš trpíme. 

Video se připravuje ...
Redaktorka vyzkoušela neinvazivní omlazovací metodu. Podívejte se na výsledk • VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ

Je léto, ale přesto se najde řada lidí, kteří kašlou, mají rýmu a bolí je v krku. „Teplé počasí s sebou nese mnoho situací, kdy se člověk snaží co nejrychleji ochladit. Jenže rychlé ochlazení způsobí teplotní šok, kterému organismus ne vždy dokáže čelit. Pokud zvenku vstoupíme do klimatizované místnosti, případně ještě sáhneme po pití s ledem, tělo na takovou náhlou změnu neumí v krátké chvíli přiměřeně reagovat a výsledkem může být porucha obranyschopnosti. Svou roli samozřejmě hraje i přesušený vzduch klimatizovaných prostor, který sliznice dýchacích cest oslabuje a dělá je vnímavější vůči mikroorganismům,“ říká primář oddělení ORL a chirurgie hlavy a krku pražské Nemocnice Na Homolce MUDr. Petr Jirák. 

A nejde pouze o pobyt v klimatizovaných místnostech. Stejně samozřejmě působí i klimatizace v autě a dalších dopravních prostředcích. Pokud se pomocí klimatizace intenzivně chladíme kdekoli, je třeba počítat se zvýšeným rizikem nachlazení, virových i bakteriálních infekcí. „V létě je častá rýma. Ta v horším případě přejde v rozsáhlý zánět horních cest dýchacích, tedy v zánět hltanu, hrtanu, případně i zánět dutin. Často bývá spojený s poruchou funkce Eustachovy trubice, případně se zánětem středního ucha. Na tyto komplikace trpí zejména malé děti,“ doplňuje MUDr. Jirák.

Další informace o působení klimatizace na lidský organismus a tipy, jak se před ním ochránit, najdete v článku na webu Mojezdravi.cz

Autor: Barbora Neubergerová
Video se připravuje ...