- 25. května 2019 06:00
Jak často se luštěniny objevují na vašem talíři? Pokud nejsou nedílnou součástí vašeho jídelníčku, pokuste se to změnit! Zapomeňte pro tentokrát na čočku na kyselo nebo fazolovou polévku a vyzkoušejte recepty, které jsou nejen zdravé, ale opravdu výborné! Z cizrny nebo arašídů si dokonce můžete upéct dokonalý dezert.
Luštěniny jsou plné bílkovin, a tak by měly být součástí vaší stravy i při hubnutí. Nezdržujte se ale jejich zdlouhavým namáčením. Jde to i bez toho!
Červená čočka po mexicku
Autor: istock.comČervenou čočku si velice rychle oblíbíte, jelikož je nenáročná na přípravu a velice chutná. V kombinaci s chilli navíc podpoříte spalování tuků a vysoký obsah bílkovin a vlákniny vás na dlouhou dobu zasytí.
Na 4 porce budete potřebovat:
- 1 šálek červené čočky (v syrovém stavu)
- 3 šálky vody
- 1 lžíci olivového oleje
- 1 šálek na jemno nakrájené cibule
- 400 g (konzerva) krájených drcených rajčat
- 1 a 1/2 lžičky kmínu
- 1 lžíci sušeného chilli
- 1 lžíci sušeného česneku
- 1 lžíci sušené cibule
- 1 lžíci sladké papriky
- 1 lžičku himalájské soli
- 1/2 lžičky kajenského pepře
- 1 lžička prolisovaného česneku
Postup:
Na lžíci olivového oleje osmažte cibuli do zlatova. V mezičase propláchněte červenou čočku, a jakmile začne cibule hnědnout, přidejte ji spolu s rajčaty a kořením do hrnce. Směs podlijte vodou a pozvolna vařte 10 až 15 minut.
Pokrm podávejte s lžící zakysané smetany, která pokrm zjemní a potlačí pálivost. Jako přílohu můžete zvolit rýži nebo kus celozrnného pečiva.
Blondie brownie
Autor: istock.comNapadlo by vás dříve, že z luštěnin můžete upéct i sladký chutný dezert? Blondie brownie se stalo na sociálních sítích hotovým hitem! Pod tímto záhadným názvem se skrývá koláč z cizrny, který je vláčný, zdravý, a dokonce i dietní!
Budete potřebovat:
- 1 šálek cizrny z konzervy (propláchnuté)
- 1/2 šálku ovesných vloček
- 1 vejce
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžičky vanilkového prášku
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 2 lžičky skořice
- 3 lžíce javorového sirupu
- (1/4 šálku dukátků z bílé čokolády)
Postup:
Předehřejte si troubu na 200 °C. Cizrnu rozmixujte do hladka, přidejte vejce, javorový sirup a poté vmíchejte všechny sypké suroviny. Pokud přidáte i čokoládové dukátky, tak ty vmíchejte do těsta jako úplně poslední. Těsto rozetřete na menší plech vyložený pečícím papírem a pečte přibližně 15 minut.
Fazolová pomazánka se sušenými rajčaty
Autor: istock.comZ luštěninových pomazánek je nejznámější hummus (tj. cizrnová pomazánka), který se dá připravit v mnoha variacích. Příjemnou změnou ale může být i pomazánka z bílých fazolí se sušenými rajčaty, pečeným česnekem a čerstvými bylinkami.
Budete potřebovat:
- 1 hlavici česneku
- 1 lžičku olivového oleje
- špetku soli
- 1 velkou konzervu bílých fazolí (např. Cannellini)
- 3/4 lžičky čerstvého rozmarýnu
- 3/4 lžičky čerstvého tymiánu
- 1/2 lžičky čerstvé šalvěje
- 5 lžiček extra virgin olivového oleje
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1/4 šálku sušených rajčat v oleji
Postup:Rozkrojte napůl celou hlavici česneku, potřete olivovým olejem, osolte, zabalte do alobalu a dejte péct na přibližně 30 až 40 minut do trouby. Zatímco se česnek peče, nakrájejte si čerstvé bylinky. Na pánvi rozehřejte olej na vysokou teplotu, poté ohřev vypněte a přidejte nasekané bylinky.Zbavte bílé fazole nálevu, ale neproplachujte je. Rozmixujte je do hladka, přidejte bylinky s olejem, vyloupaný pečený česnek, sůl, citronovou šťávu a vše společně rozmixujte. Naposledy přidejte sušená rajčata a pulzováním je spojte s pomazánkou. Snažte se, aby v pomazánce zůstaly drobné kousky rajčat.Krevety s cukrovým hráškem
Autor: istock.comHledáte inspiraci na lehký oběd do letního počasí? Vsaďte na mořské plody a vykouzlete si oběd z jedné pánve. Příprava krevet s cukrovým hráškem vám zabere pouze pár minut!
Na 4 porce budete potřebovat:
- 500 g mražených krevet (očištěných)
- 350 g hráškových lusků
- 1/2 šálku kuřecího vývaru
- 1 lžíce sójové omáčky
- 2 lžičky kukuřičného škrobu (popř. solamylu)
- 2 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 2 lžičky sezamového oleje
- 3 stroužky česneku
- 1/4 lžičky soli
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 svazek jarní cibule
Postup:
Připravte si marinádu z vývaru, sójové omáčky, kukuřičného škrobu, nastrouhaného zázvoru, oleje, prolisovaného česneku a soli. V pánvi (nejlépe wok) rozpalte rostlinný olej a přidejte na hrubo nakrájenou jarní cibuli. Po pár minutách přidejte hrachové lusky a přibližně 5 minut opékejte. Následně přidejte krevety a dalších 3 až 5 minut opékejte. Nakonec přidejte omáčku a míchejte, dokud nezhoustne.
Pokrm podávejte samotný nebo s rýží.
Arašídové sušenky bez mouky
Autor: istock.comVěděli jste, že arašídy nepatří mezi ořechy, ale luštěniny? Obsahují díky tomu vysoký podíl bílkovin a v podobě arašídového másla si je oblíbili i sportovci! Využití najdou navíc i při pečení. Vyzkoušejte tyhle sušenky bez mouky!
Budete potřebovat:
- 1 šálek arašídového jemného másla (bez přidaného cukru)
- 1 šálek třtinového cukru
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/4 šálku vody nebo mandlového mléka
- 1 šálek ovesné mouky (tj. rozmixované vločky)
- 1 lžička kypřicího prášku
- 1/4 lžičky himalájské soli
Postup:
Na plech si připravte pečicí papír. Rozmixujte všechny tekuté suroviny včetně ořechového másla. Do tekuté směsi přimíchejte sůl, kypřicí prášek a ovesnou mouku. Ze vzniklého těsta tvarujte malé kuličky, pokládejte na plech a pomocí vidličky nadvakrát stlačte (do tvaru kříže). Mezi sušenkami by měla být dostatečná mezera.
Sušenky pečte 8 až 10 minut při 200 °C. Po upečení je nechte alespoň 5 až 10 minut zchladnout a až poté je přesuňte z plechu na talíř. Hned po upečení by se vám mohly při manipulaci začít lámat.
/