Máte neodolatelnou chuť na sladké? Odhalte její příčinu a zbavte se jí navždy

  • Máte neodolatelnou chuť na sladké? Odhalte její příčinu a zbavte se jí navždy
    29. května  2019 
     06:00

    Káva bez dortíku nechutná tak dobře a léto bez zmrzliny si nedokážete představit? Závislost na cukru je možná tím jediným důvodem, proč se vám už delší dobu nedaří zhubnout. Než se pustíte do dalšího pokusu o dietu, zamyslete se nad příčinou toho neodbytného nutkání si denně nějakou tu sladkost dát. Co za ním stojí?

    Osladit si život můžete i bez výčitek. Zbavte se neovladatelných chutí na sladké a naučte se hřešit v přiměřené míře. 

  • Příliš nízký kalorický příjem

    Autor: istock.com

    Neustále začínáte s dietou a nevydržíte na ní déle než týden? Pak se zamyslete nad výší kalorického příjmu a skladbou svého jídelníčku. S velkou pravděpodobností totiž skáčete z extrému do extrému. 

    Příliš velkým omezením kalorií dostanete tělo do deficitu, který není dlouhodobě udržitelný. Tělo velice rychle začne postrádat energii, a tak si o ni řekne, a to v té nejrychlejší podobě, tedy v podobě cukru. Nastavte si příjem, na kterém budete hubnout maximálně o kilogram týdně, a místo odpírání si jídla si raději alespoň dvakrát týdně zacvičte. 

    Vedle dostatečného kalorického příjmu byste ale měli dbát i na správné rozložení živin. Dostatek bílkovin, zdravých tuků a vlákniny vás zasytí a přiměřený příjem sacharidů zaručí vyrovnanou hladinu cukru v krvi. Nesnažte se sacharidy příliš omezovat, jelikož je tělo bude postrádat. Skončili byste tak opět u nějaké cukrovinky...

  • Přebytek sacharidů ve stravě

    Autor: iStock.com

    Chutě na sladké vám může vyvolat nedostatek sacharidů, ale také jejich přebytek. I když si možná s dobrým úmyslem dopřejete větší porci přílohy, náhlý nárůst hladiny cukru v krvi bude mít za následek touhu po (dalším) cukru. Držte se proto nejlépe ověřené metody odhadování správných porcí pomocí dlaně a doplňujte pokrm zeleninou.

    Možná už jste také zjistili, že bojovat s chutěmi na sladké spořádáním velkého množství ovoce také není tím správným řešením. Ačkoli je ovoce zdravějším zdrojem cukru, a obsahuje navíc i vodu a vlákninu, tělo naloží s fruktózou stejně jako s každým jiným cukrem. Dopřejte si proto pouze jednu až dvě porce ovoce denně.

  • Potraviny s vysokým GI

    Autor: iStock.com

    Glykemický index udává, jak rychle po konzumaci daného jídla vzroste hladina cukru v krvi. Měli byste si proto vybírat potraviny s co nejnižší hodnotou GI. Tou hlavní kategorií jsou složené, neboli komplexní, sacharidy. K jejich zdrojům patří přílohy, pečivo a vločky. Je však důležité vybírat kvalitní druhy, a to nejlépe s vysokým obsahem vlákniny.

    Bílá bageta v porovnání s žitným chlebem má dvakrát vyšší hodnotu GI. Zcela byste se tak měli vyhnout bílému a sladkému pečivu, bílým těstovinám, smaženým jídlům, sladidlům a alkoholu. Vybírejte si nejlépe potraviny s GI nižším, než je 50. Jde o  celozrnné výrobky, luštěniny, zeleninu atd.

  • Nedostatek chromu

    Autor: iStock.com

    Jedním z dalších faktorů, které mají vliv na hladinu cukru v krvi, je nedostatek chromu. Jeho množství v těle není příliš velké, ale má obrovský vliv na správnou funkci spalování v organismu. Podporuje funkci inzulinu, čímž reguluje hladinu cukru v krvi, a ovlivňuje metabolismus všech tří základních živin.

    V boji s chutěmi na sladké vám tak může pomoct i doplněk stravy v podobě zdroje chromu. Nejprve se ale zaměřte na svůj jídelníček, jelikož už jeho skladbou můžete množství chromu ovlivnit. Konzumujte více para ořechů, celozrnného pečiva, ovoce, datlí, rajčat a dalších zdravých potravin. 

    Touha po sladkém rozhodně nezmizí po požití jedné tabletky chromu. Účinek pravidelné suplementace se dostaví nejdříve po měsíci, a to v kombinaci s dodržováním jídelníčku bohatého i na další minerály a vitaminy. 

  • Zbavte se zlozvyku

    Autor: iStock.com

    Chuť na dortík, čokoládu nebo sušenku ke kávě nemusí být důsledkem nedostatku živin, ale může být pouze naučeným zvykem. Stejně jako si automaticky po ránu vyčistíte zuby, tak váš mozek vyžaduje po obědě vaši sladkou tečku.

    V takovém případě musíte, jak se říká, zatnout zuby a touze na sladké odolat. Zpočátku můžete sušenku vyměnit za zdravější náhradu a po čase tento zlozvyk zcela odbouráte. Bude to chtít pevnou vůli a pár týdnů odříkání, ale nakonec si uvědomíte, že vám cukrovinky ani nechybějí. 

    Nesnažte se ale svých zlozvyků zbavit ze dne na den. Vymyslete si dlouhodobou strategii, jak své hřešení můžete omezit, abyste vnímali, že jste si touhu po sladkém sami vynutili. Ve skutečnosti ale máte energie dostatek a káva vám chutná i bez dortíku...

  • Emoční přejídání

    Autor: iStock.com

    Pokud množství sladkostí zcela přesahuje meze a vy na posezení spořádáte tabulku čokolády, balení sušenek, několik koblih, a stále nemáte dost, pak je touha po sladkém řízena emocemi. Za závislostí na cukru tak stojí vaše psychika, nikoli nesprávné stravování.

    Emoční – nebo také záchvatovité – přejídání je závažná porucha příjmu potravy. Jídlo se pro člověka stává nástrojem, kterým se snaží řešit osamělost, stres nebo nějaký jiný osobní problém. V takovém případě vám nepomůže jídelníček od nutričního poradce, ale pouze psycholog, který se zaměří na tu pravou příčinu přejídání. 

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji