Jak zhubnout do léta? Ještě to stihnete a bez velké námahy

Foto: iStock
23. května  2019 
 14:00

Plavková sezóna se nezadržitelně blíží a pokud toužíte shodit nějaké to kilo, nikdy není pozdě začít. Nadbytečných tukových zásob se navíc můžete zbavit tak, že necháte tělo čerpat energii z vlastních tukových zásob. Tento stav se odborně nazývá ketóza. Co to vlastně je a jak to, že je s ní hubnutí tak snadné?

Do ketózy, při které si tělo jako zdroj energie vybere místo sacharidů právě vlastní tuk, se dostanete cca za 2–4 dny, a to tak, že sacharidy, které v běžném jídelníčku převažují a které jsou jinak pro tělo primárním zdrojem energie, snížíte ve svém novém jídelníčku na minimum. Nebojte se, hladovět nebudete. Spíše naopak. Začnete jíst více zdravých tuků, spoustu zeleniny a hlavně si dopřejete dostatek kvalitních bílkovin.

 

Co jíst, aby se tělo dostalo do ketózy

Jednoduše řečeno kromě sladkostí a cukru jako takového vyloučíte při keto dietě také sacharidy ve formě těstovin, rýže, brambor, pečiva ale i ovoce, s výjimkou avokáda, které je při ketodietě důležité jako zdroj zdravých tuků. Tabu je pak samozřejmě alkohol.

Naopak mezi doporučené potraviny patří maso, ryby a mořské plody, vejce, sýry a samozřejmě zelenina. Nejoblíbenější a nejvýhodnější zelenina je květák, zelí, brokolice, cuketa, špenát, chřest, kale, zelené fazole a růžičková kapusta. Nevhodná je naopak mrkev. Vhodné jsou i ořechy, například pekanové, para, kešu nebo macadamové.

Velmi důležité je také doplňovat bílkoviny, abyste při dietě nepřicházeli o svalovou hmotu, ale pouze o tuk. Ketóza má kromě hubnutí pro tělo i řadu dalších výhod. Jakmile si na nový režim zvykne, budete se cítit plní energie, zlepší se vám pleť a samozřejmě s úbytkem kilogramů bude následovat i lepší pocit.

Když potřebujete pomoci

Pokud si jídelníček nechcete skládat sami, protože nevíte, jak na to, nebo nechcete trávit čas s počítáním kalorií, můžete se svěřit do rukou odborníkům, například ze společnosti KetoDiet. Tito konkrétně nabízejí na výběr hned ze tří dietních plánů, posle výše vaší nadváhy. Který je pro vás ten vhodný vám pomůže určit odborník, který je vám také po celou dobu hubnutí k dispozici.

Jídelníček se v tomto případě zpravidla skládá z 5 proteinových jídel nebo nápojů denně. Ty je nutné doplnit zeleninou a zdravými tuky ve formě oříšků, semínek, kvalitních olejů nebo avokáda. Jednotvárnosti se bát nemusíte. Na výběr máte z proteinových nápojů a smoothie mnoha příchutí, proteinových omelet, polévek, kaší, pudinků, těstovin, tyčinek a dokonce i proteinového pečiva – croissantů i chlebu. „Příprava proteinového jídla se zeleninovým salátem vám zabere jen pár minut a vy budete mít více času na rodinu i na cvičení“, říká hlavní výživová poradkyně KetoDiet Martina Dvořáková.

V průběhu hubnutí nezapomínejte ani na pitný režim, aby se veškeré škodlivé látky tvořící se při spalování tuků vyplavily z těla ven, a také se pravidelně hýbat. Nejlépe 2–3x týdně po dobu 45 minut. Jaký typ fyzické aktivity si vyberete, je jen na vás. Hlavně vás musí bavit.

Jak proteinová jídla vypadají si prohlédněte ve fotogalerii:

 

Jak se vyhnout jojo efektu

Dietní plány jsou poskládány do tří na sebe navazujících stejně dlouhých kroků, díky kterým zhubnete a následně se pozvolna vrátíte zpět k běžnému zdravému jídelníčku a svou novou hmotnost tak stabilizujete. „Po skončení diety si své jídlo, plánujte. Vybírejte vhodné potraviny bohaté na bílkoviny a zdravé tuky. Komplexní sacharidy navyšujte postupně, aby si na ně vaše tělo zvyklo a dovedlo s nimi pracovat,“ doporučuje výživová poradkyně Martina Dvořáková.

Dejte pozor hlavně na jednoduché cukry, které najdete např. v bílém pečivu, polotovarech, sladkostech i sladkých limonádách, kterým se nejlépe ve svém novém jídelníčku vyhněte úplně. Když se budete i po dietě stravovat zdravě a vyváženě a nepřestanete se pravidelně hýbat, jojo efektu úspěšně předejdete.

Autor: Nikola Nevečeřalová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji