Chcete otěhotnět nebo zmírnit PMS? Vyzkoušejte nový hit Instagramu!

  • Chcete otěhotnět nebo zmírnit PMS? Vyzkoušejte nový hit Instagramu!
    22. května  2019 
     06:00

    Fotografie zdravých jídel na Instagramu každým dnem přibývají geometrickou řadou. Populární jsou v poslední době zejména tzv. smoothie bowls, které se zdobí například různými semínky, jež mají nejenom dekorační funkci, ale příznivě ovlivňují náš organismus. Napadlo by vás dříve ozdobit ranní ovesnou kaši lněnými semínky nebo si na avokádový toast nasypat sezam?

    Zatímco vy se snažíte připravit fotogenické a chutné jídlo, vaše tělo získá také látky, které podpoří funkci ženských hormonů! Pro ten nejlepší efekt se ale naučte semínka správně kombinovat a používat v tu správnou chvíli, tedy tzv. cyklovat. Cílenou konzumací lněných, dýňových, sezamových a slunečnicových semínek v určitém období v měsíci můžete totiž ovlivnit pravidelnou menstruaci nebo zmírnit projevy PMS.

  • Jak a která semena správně kombinovat a cyklovat?

    Autor: recepty.cz

    Tzv. cyklování semínek zahrnuje konzumaci lněných a dýňových semínek během první folikulární fáze (tj. 1.14. den cyklu), kdy začínají tzv. "vaše dny". Během druhé, luteální fáze (tj. 14.28. den cyklu) nebo po ovulaci byste se měla zaměřit na semínka sezamová a slunečnicová. 

    Přestože na přímý vliv semínek na menstruační cyklus zatím neproběhl konkrétní vědecký výzkum, v obecných doporučeních se udává, že by měl člověk do svého jídelníčku zakomponovat alespoň jednu lžíci semínek denně.

  • Jaký je princip cyklování semen?

    Autor: istock.com

    Teoreticky se předpokládá, že látky obsažené v semínkách by měly pomoci k ustálení periody do pravidelného cyklu a přispět k vyrovnání hladiny hormonů. Největší vliv mají látky zvané lignany, které můžete najít v nejrůznější zelenině, ovoci a rostlinné stravě bohaté na obsah bílkovin.

    Jakmile během první fáze konzumujete dýňová a lněná semínka, vaše tělo zvyšuje produkci estrogenu vlivem metabolizace lignanu. V druhé fázi dochází, díky konzumaci sezamu a slunečnicových semínek, ke zvýšení progesteronu, a to prostřednictvím sloučeniny související s lignanem, zvané enterodiol. 

    Během menstruačního cyklu je přirozené, že mají ženy během první fáze vyšší hladinu estrogenu a v druhé pro změnu progesteronu. Semínky tedy pouze podpoříte přirozené hormonální změny. 

  • Opravdu to funguje?

    Autor: recepty.cz

    Reakce těla na cyklování semínek se může lišit. Nelze ho tedy považovat za obecné doporučení, které bude zaručeně u každé ženy fungovat. Prozatím ani neproběhl žádný vědecký výzkum, který by potvrdil přímý vliv konzumace semínek na hladinu hormonů. Nelze ale popřít, že jsou semínka zdravým zdrojem tuku, a pozitivně tak ovlivňují naše zdraví. 

    Semena jsou jednou z nejvýživnějších potravin, které si můžete dopřát. Obsahují totiž minerály, které posilují imunitu, vyrovnávají hladinu krevního tlaku a podporují zdraví tkání. Jsou plné nenasycených tuků a fytonutrientů, které společně bojují proti chronickým onemocněním. 

    Najdete v nich ale také vysoký podíl vlákniny a bílkovin! V závislosti na druhu semena se množství proteinu liší, ale lze uvést, že se pohybuje okolo šesti až devíti gramů na třicet gramů semen. 

  • Do jakých jídel semínka přidat?

    Autor: recepty.cz

    Semínka se hodí jak do sladkých, tak i slaných pokrmů. Můžete jimi jídlo pouze ozdobit nebo je do pokrmu zamíchat. Ideální přísadou jsou do salátu nebo ve sladkém případě do jogurtu, ovesné kaše či na smoothie bowls.

    Lněná semínka nezapomeňte před konzumací důkladně podrtit, aby došlo k absorpci živin. V opačném případě pouze projdou netknuté trávicím traktem. Podrcená semínka však zkonzumujte nejpozději do sedmi dní, jelikož účinek omega 3 mastných kyselin postupem času zaniká. 

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji