Hubnutí před Vánoci: Co funguje a co rozhodně nemá smysl?

Hubnutí před Vánoci: Co funguje a co rozhodně nemá smysl?
9. listopadu  2017 
 06:00

Chcete před blížícími se Vánoci shodit pár kil, abyste si mohli při štědrovečerní večeři dát pořádně do nosu? Má smysl tělo trápit, když se pak stejně vrhneme na vánoční cukroví, smaženého kapra a bramborový salát? Co funguje a co ne? 

Předvánoční dieta může ve finále přinést více škody než užitku. Jen si to sami představte. Opadne z vás stres, nastává domácí pohoda a s tím i mnoho nezdravého, tučného jídla. Shozená kila půjdou rychlostí blesku zase nahoru a vaše předvánoční trápení nebude nic platné. 

Další stres navíc

Vzpomeňte si na to, jak jste se cítili, když jste naposledy drželi dietu. Byli jste unavení, podráždění a hladoví? Teď k tomuto stavu přičtěte předvánoční stres, davy lidí a nakupování dárků a katastrofa je pomalu, ale jistě na světě.

Neradíme vám, abyste se před Vánocemi vykrmovali tučnými a smaženými jídly, kterých bude během vánočních svátků až až. Přeskočte ale přísná pravidla a drastické diety a zůstaňte v souladu se svými běžnými stravovacími návyky. 

Navíc je přece obecně známo, že pokud tělu nedáte dostatek jídla, které potřebuje, jeho metabolismus se automaticky zpomalí a bude si brát energii ze zásob. A to znamená, že místo toho, aby došlo ke ztrátě hmotnosti, ručička na váze se spíše posune nahoru. A to zrovna není vánoční nadílka, kterou jste si tajně přáli. 

Cvičte

Existují jiné možnosti než hladovění a extrémní diety. Pokud si přece jenom přejete před Vánoci shodit nějaké to kilo, hýbejte se! Choďte na procházky, hrajte badminton nebo squash, běhejte. Pravidelný pohyb a menší úprava jídelníčku pak dokážou zázraky. A navíc je to mnohem příjemnější způsob, jak shodit pár kil. Jen si vzpomeňte na ten skvělý pocit, když se do těla vyplavují endorfiny. To je přece paráda, no ne? 

Buďte v pohodě 

A malá rada na závěr. Nezoufejte, pokud se vám před Vánoci nepodaří zhubnout. Vánoce jsou přece svátky klidu a pohody a nemá cenu se stresovat tím, že letos u vánočního stromečku nezazáříte ve svých oblíbených šatech. Od čeho by tady potom byl Nový rok a nová předsevzetí? 

Podívejte se pro inspiraci, co jíst a co ne, abyste nepřibrali:

Video se připravuje ...
Co by měly jíst ženy po třicítce, aby zhubly nebo nepřibraly • VIDEO: Vím, co jím

Autor: Aneta Pařízková

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji