Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Počet žen s rakovinou děložního čípku příliš neklesá: Můžou za to stud a ignorace

Častým důvodem, proč mladé ženy nechodí na prevenci, je i stud.
3. srpna 2016 | 06:00

Rakovinu děložního čípku můžete chytit od svého partnera, zjednodušeně řečeno. Kondom vás, na rozdíl od jiných pohlavních chorob, před ní zcela neochrání. Co vás ale ochránit může, je zejména prevence. Rakovinu děložního čípku lze totiž odhalit dříve, než v těle propukne naplno. Přesto v České republice její výskyt neklesá – stejně jako úmrtnost na ni. Dost totiž podceňujeme prevenci. 

Lucie Bittalová byla ve svém životě velkou aktivistkou. Mimo jiné v boji proti rakovině děložního čípku. Jenže tou se bohužel stala až ve chvíli, kdy nemoc nemilosrdně ovládala její tělo. Nechodila totiž na preventivní prohlídky ke gynekologovi.

Dle svých slov nebyla zrovna tím člověkem, který kvůli každé prkotině vyhledá bílý plášť. Takže k němu šla až ve chvíli, kdy se nedalo už nic moc dělat. Cítila, že něco s jejím tělem není v pořádku, měla oslabenou imunitu a začala krvácet mimo cyklus. Ještě asi měsíc tyto příznaky ignorovala.

Kdyby, chyby

„Kdybych věděla, že jsem onemocněla rakovinou děložního čípku, objednala bych se okamžitě; a taky bych pochopitelně předtím chodila na pravidelné preventivní prohlídky ke své gynekoložce,“ říká ve svém odkazu Měsíc raka, který po ní zbyl. Nejhorší je, že její příběh není ojedinělý.

Lucie Bittalová
Autor: Facebook

„Ročně diagnostikujeme okolo tisíce nových karcinomů,“ varuje profesor Lukáš Rob, onkogynekolog. Před dvaceti lety byl počet nově diagnostikovaných vyšší jen o několik desítek. Nemoci pak podlehne zhruba 350 až 400 žen. Na začátku devadesátých let to bylo kolem 450 žen. Nositelek této nemoci je u nás kolem 18 000. Za posledních deset let se počet nositelek zvýšil o 21 %.

Číslo by přitom nemuselo být tak vysoké, rakovině totiž lze předejít – alespoň ve spoustě případů. Navíc pokud se nemoc odhalí včas, tedy v prvním stadiu, šance na uzdravení je hodně vysoká, kolem 80 %. Na druhou stranu – podobně jako v případě Lucie Bittalové se při zanedbání šance snižuje na zhruba 20 %.

I přesto prevenci pořád dost podceňujeme. Pouze slabší polovina žen chodí na preventivní prohlídky. Podle průzkumu firmy Sanofi je to u dívek ve věku 18 až 25 let ještě drasticky nižší. Pouze asi 12 % z nich jednou ročně navštíví lékaře, aby jim provedl stěr z děložního čípku.

Nemám v Praze doktora

Gynekologické vyšetření rozhodně nezanedbávejte!
Autor: Shutterstock.com
„Na vyšetření jsem nebyla asi dva roky,“ říká šestadvacetiletá Lenka z Prahy. Na otázku, proč je to tak dlouho, odpovídá bez mrknutí oka. Přestěhovala se do Prahy z Brna, nechce se jí kvůli vyšetření dojíždět tak daleko a nového gynekologa si v Praze ještě sehnat nestačila. Není čas. Navíc dodává, že byla vždycky zdravá, takže se nebojí, že by se najednou mělo něco změnit.

Kromě určité lenosti je také častým důvodem, proč se gynekologickému křeslu vyhýbáme, prostý strach. Nejen z toho, že by vyšetření mohlo být nepříjemné, ale také z toho, co se dozvíme. Ačkoliv je to těžký paradox.

Můžeme být rychlejší než rakovina

Přitom rakovinu děložního čípku lze odhalit dříve, než naše tělo naplno ovládne. Jejím spouštěčem jsou totiž HPV viry. Ty v sobě nosí až 85 % žen, kterým je méně než třicet let a ve svém sexuálním životě měly více než jednoho partnera. „Drtivá většina se jich dokáže sama zbavit. Pouze u malé části – nevíme proč, ale víme, že roli v tom hraje i kouření – se rozjede přednádorový stav,“ říká Lukáš Rob.

Pokud se tělo nedokáže HPV virů zbavit a ty způsobí předrakovinový stav, může lékař přistoupit ke konizaci. Tedy k zákroku, při kterém vyjme postiženou část děložního čípku a ponechá pouze tu zdravou.

Video se připravuje ...
Jak se léčí předrakovinotvorné stavy? • VIDEO: Adam Balažovič

Video se připravuje ...