Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Nemoc na celý život: Pozor, genitální opar můžete chytit i při orálním sexu!

  • Genitální opar můžete klidně přenést na rty, stejně jako ten ze rtů na genitálie.
    3. června 2016 | 06:00

    Jakmile ho jednou chytíte, už se ho nezbavíte. Ano, řeč je o oparech. Ve chvíli, kdy dostanete Herpes simplex virus, budete ho nosit až do konce života – a hlavně ho budete přenášet na další lidi. Dejte si ale pozor, opar ze rtů můžete klidně přenést při orálním sexu na svého partnera, a naopak. 

  • Není opar jako opar

    Autor: shutterstock
    Zatímco na naší straně polokoule trápí opary hlavně rty, na americkém kontinentu je častěji najdete na genitáliích. Existují totiž dva typy virů Herpes simplex, a to HSV 1 a HSV 2. To ale neznamená, že v České republice nemůžete chytit genitální opar. Patří mezi pohlavně přenosné choroby a měl by pro vás být jedním z důvodů, proč používat ochranu při sexu, pokud spíte s panem Neznámým. A tím spíše v případě, když máte doma partnera a někde vám to "ujede". Chorobu před ním jen těžko skryjete. I když je to lehce absurdní, lékaři radí před nechráněným sexem partnera vždy pořádně prohlédnout a zkontrolovat, zda na svém pohlaví nemá opar. Vtipná situace, která vás ale může ochránit.
  • Co vlastně hledat?

    Hemeroidy jsou problém, o kterém nikdo nechce mluvit
    Autor: profimedia.cz
    Opar vypadá jako malé puchýřky, které jsou lokalizovány v oblasti genitálií, u žen se mohou vyskytnout i uvnitř vaginy. No, uznáváme, tam se to špatně kontroluje. Nicméně člověk to rozhodně nepřehlédne, obzvláště pokud se to týká jeho samotného. Kromě kožních projevů provázejí opar také bolest a pálení při močení. Lidi také často trápí zduřelé uzliny, pocit slabosti, únava, nechutenství, tedy příznaky podobné chřipce.  
  • Z úst mezi nohy

    Orální sex
    Autor: shutterstock
    Nemyslete si, že na genitální opary vyzrajete tím, že nebudete provozovat genitální sex, ale třeba jen orální. "Přenos oparu ze rtu na genitálie je klidně možný," varuje gynekoložka Blanka Vavřinková z První české lékařské společnosti. Stejně tak klidně můžete přenést opar z vašich pohlavních orgánů na ústa partnera. V těle pak zůstává ten virus, který byl původcem. Nestává se to sice tak často, ale raději buďte obezřetní: pokud máte opar na rtech, raději se vyhněte jakýmkoliv projevům vášně, ke kterým potřebujete ústa.
  • Ženy, pozor!

    ...
    Autor: Shutterstock
    Špatná zpráva pro nás, něžné pohlaví, je ta, že mnohem častěji se tento druh herpesu objevuje u žen. A to ze stejného důvodu, kvůli kterému trpíme na infekce. Prostředí našich genitálií je v teple a vlhku, tedy v ideálním prostředí pro množení všech nekalých živlů, tedy i tohoto viru. Herpes pak v našem těle dřímá a čeká, až budeme oslabené, ať fyzicky nebo psychicky. Pak se projeví v plné své síle. Rozhodně se ale nestyďte říct o svém problému gynekologovi. Bohužel s herpesem se zvyšuje riziko vzniku rakoviny děložního čípku. Proto je důležité, abyste byla pod drobnohledem a lékař si vás hlídal. On vám také na opar předepíše mastičku, která vám uleví.
  • Neplést s bradavicemi!

    vášnivý sex
    Autor: Shutterstock.com
    Genitální opar bývá často zaměňován za genitální bradavice. Není se čemu divit, i bradavice se projevují jako malé puchýřky na genitáliích. Stejně jako herpes, jsou i ony pohlavně přenosné, a hrozí tak zejména promiskuitním jedincům. V podstatě jde ale o HPV viry a jeden z jejich příznaků. I v tomto případě je nutné navštívit lékaře, který musí bradavice odstranit. To se dělá chirurgicky, tekutým dusíkem nebo pomocí mastiček a léků. Navíc v takové situaci byste měla být více hlídána gynekologem, HPV viry mohou způsobit rakovinu děložního čípku.
    Video se připravuje ...
    Proč HPV viry trápí nejčastěji mladé ženy? • VIDEO: Adam Balažovič

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...