Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Co musíte vědět o rakovině prostaty? Jaké jsou příznaky a jak probíhá vyšetření?

  • S prevencí svému muži můžete pomoci i vy!
    5. listopadu 2016 | 06:00

    V listopadu se všude po ulicích najednou začne pohybovat spousta mužů, kteří vypadají, jako by vypadli z východoněmeckých filmů pro dospělé. Nechat si kvůli rakovině prostaty a varlat narůst knírek může být sice frajerské, ale ti opravdoví borci si ještě sáhnou mezi nohy a dojdou si na preventivní prohlídku.

  • Nejčastější rakovina u mužů

    I ty se nech vyšetřit!
    Autor: shutterstock.com
    Tak jako největším strašákem žen je rakovina prsou, u mužů je to rakovina prostaty. Navíc do roku 2030 se údajně má počet pacientů s tímto karcinomem ještě zdvojnásobit. Nevýhodou je, že nádor prostaty na první pohled ani zevním pohmatem muž nepozná. O to důležitější je prevence, kterou ti naši hypochondři ještě pořád trochu podceňují. Naštěstí se to pomalu, ale jistě zlepšuje.

  • Komu hrozí nejvíce?

    Jak jste na tom s prevencí?
    Autor: shutterstock.com
    Rakovina prostaty ale není jediné onkologické onemocnění, které mužům hrozí. Stejně tak by měli svou pozornost upnout na rakovinu varlat. Ta hrozí mnohem častěji mladým mužům mezi 15. a 40. rokem života. U těch nad padesát je to zase právě rakovina prostaty. Riziko stoupá s věkem. V České republice jí onemocní každý rok zhruba 6500 mužů, což je srovnatelné právě třeba s rakovinou prsu.

  • Rakovina varlat hrozí mladším mužům

    Video se připravuje ...
    Sáhněte svému drahému do kalhot: Poradíme vám, jak na to, a řekneme proč! • VIDEO: Adam Balažovič
    Na první pohled je jasné, že co se týče rakoviny varlat, prevence bude dost podobná jako v případě rakoviny prsou. Prostě stačí si sáhnout a je jasno. Což pro svého partnera můžeme klidně udělat i my samy. "Nejčastěji prvním varujícím příznakem bývají změna pohmatového nálezu na varleti, bolesti nebo jiné potíže. Jsou to nádory rostoucí velice rychle, na rozdíl od nádorů prostaty," říká urolog Zdeněk Otava z Polikliniky Budějovická.

  • Nádor roste dlouho

    Provádíte samovyšetření?
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud tedy lze mluvit o výhodě ve spojitosti s rakovinou prostaty, pak je to fakt, že nádor roste dlouhou dobu. Je tedy šance, že bude odhalen dříve, než způsobí fatální problémy. „Za posledních 30 let se záchyt nádorů prostaty zvýšil pětkrát. Existuje více preventivních prohlídek a moderní vyšetřovací metody, které nádory odhalí. Úmrtnost na karcinom prostaty se však díky moderní medicíně a zdravotnictví nezvyšuje,“ uvádí profesor Tomáš Hanuš, přednosta Urologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. LF UK.

  • Jaké mohou být příznaky?

    Podívejte se svému drahému do kalhoty.
    Autor: Shutterstock.com
    Pokročilejší stadium rakoviny si člověk ale může docela snadno splést se zvětšenou prostatou. Příznaky jsou totiž dost podobné. Pokud má muž na prostatě nádor, bude mít tendence chodit častěji na záchod, proud moči přitom bude slabší než obvykle, zpočátku to půjde hůř a během procesu se bude močení přerušovat. Muži může dělat problémy se úplně vyprázdnit a později se v moči nebo spermatu může objevit i krev. 

  • Kdy jít na kontrolu?

    Autor: Shutterstock.com
    Nicméně pokud bude muž chodit pravidelně na prohlídky, tyto příznaky by nikdy poznat neměl. „Každý muž by po dovršení 50. roku svého života měl zvážit návštěvu urologa na preventivní vyšetření na přítomnost rakoviny prostaty. Vyšetření zahrnuje v první fázi hlavně testování na tzv. prostatický specifický antigen (PSA) v krvi,“ říká profesor Marek Babjuk, přednosta Urologické kliniky 2. LF UK a FN Motol. Čím vyšší hladina je, tím vyšší je riziko. Od toho se pak odvíjí i to, jak často musí chodit na další kontroly. Obecně je to ale jednou do roka.

    Nicméně vyšetření skrze konečník se pacient stejně nevyhne. Zvětšenou prostatu totiž jinak než pohmatem nepoznáte. V případě, kdy se rakovina prostaty v mužově rodině objevila už dříve u dvou mužů v jedné linii, je dobré s vyšetřením začít už ve čtyřiceti letech. 

  • Hlídejte si i varlata

    Cože? Říkal tady někdo movember?
    Autor: Shutterstock.com
    Movember ale není pouze o rakovině prostaty, stejně tak věnuje pozornost prevenci rakoviny varlat, která naopak postihuje mladší muže. Nejrizikovější skupinou jsou pánové ve věku 15 – 40 let. Nádor na varlatech ale lze poznat i pohmatem, proto by muži měli provádět samovyšetření. 

    Ideální je provádět samovyšetření v teplé sprše, kdy je celé přirození mnohem vláčnější, a lépe se tak s ním bude pracovat. Nejprve by si muž měl prohlédnout šourek, zda na něm nejsou nějaké kožní změny, případně zda se nějak vizuálně od poslední kontroly nezměnil. Poté by si měl každé varle zvlášť prohmatat oběma rukama. Zepředu přijdou palce, dozadu zbytek prstů a poté je potřeba postupně odshora dolů se začít prohmatávat.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...