Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Čtyřicítky! Víte, na co se připravit u gynekologa?

Svého gynekologa byste měla navštěvovat jednou ročně.
20. dubna 2016 | 06:00

Čtyři křížky dnes nic neznamenají. Noví známí vám tipují o deset let méně a mnohé si klidně troufáte na další, nebo dokonce první dítě. Přesto byste svému zdraví, i tomu intimnímu, měly věnovat zvýšenou pozornost. 

Fakt je, že kolem čtyřicátého roku věku se ženské tělo a orgány začínají měnit. Ostatně to je proces, který se v našem těle děje neustále. Nabraná kila se hůř shazují, brýle už potřebujeme i na čtení, a navíc nad námi visí mrak přechodu. Jenže na druhou stranu obvykle konečně víme, co chceme, kam jdeme a jaké opravdu jsme, což je k nezaplacení.

Tak předně rychle zapomeňte na to, že ke gynekologovi už nemusíte chodit pravidelně. Jste stejná žena jako ve dvaceti, a naopak některé věci je teď nutné hlídat víc.

Je třeba se chránit

...
Autor: Shutterstock

Každé ženě byl dán do vínku určitý počet vajíček, který jednoho dne prostě vypotřebuje. Z toho logicky vyplývá, že čím je žena starší, tím těžší pro ni může být otěhotnět. Ale pozor – neznamená to, že se při sexu už nemusíte chránit! Podle Světové zdravotnické organizace byste tak měla dokonce činit ještě rok po nástupu menopauzy.

Pokud jste tedy zvyklá brát hormonální antikoncepci, rozhodně není důvod ji vysazovat. „Žádná antikoncepční metoda není kontraindikována z důvodu věku. Indikace, kontraindikace – stejně jako přínosy i rizika – jsou stejné jako v mladším věku,“ vysvětluje gynekoložka Vanda Hořejší. „Nejvhodnější se jeví nízkodávková hormonální kontracepce. Ta může později v některých případech nahradit i hormonální substituční terapii,“ radí Hořejší.

Stará prvorodička

Ovšem pokud se nechráníte cíleně, možná budete muset být trochu trpělivá. Zkrátka už to nemusí jít úplně samo, a navíc se musíte připravit, že to může být i náročnější. Medicína má dokonce pro tyto ženy terminus technicus: stará prvorodička.

„Já vím, že to zní hnusně, ale je to normálně používané. Když ke mně přijde žena v tomto věku, bereme ji primárně za rizikovější,“ vysvětluje gynekolog Richard Sabol. S vyšším věkem hrozí větší riziko genetických vad, jako je například Downův syndrom, či pozdějšího vzniku leukemie.

Mít dnes děti ve vyšším věku není problém.
Autor: Shutterstock.com

Ale rozhodně to neznamená, že každé dítě, které se narodí ženě po čtyřicítce, bude nemocné. Na co by se ale měla tato žena připravit, jsou nemoci spojené s pozdním těhotenstvím. „Podle výzkumů se u těchto žen častěji vyskytují těhotenská cukrovka, vyšší krevní tlak a vyšší procento předčasných porodů,“ říká Sabol.

Stále při síle

Pro každou ženu, která touží po dítěti, je každoměsíční menstruace takový malý potrat. Naopak pro některé dámy může být pravidelná menstruace něco jako potvrzení toho, že jsou stále ještě schopné a při síle. Jenže co když se začnou v intervalech objevovat změny? Důvodů může být hned několik, a rozhodně nemusí jít jen o menopauzu.

Většinou ale hrají roli hormony a změny. S postupem času, jak klesá hladina estrogenu, se menstruace stává častější a slabší. Naopak časté a bolestivé krvácení má obvykle na svědomí nějaký zdravotní problém. Ať už jde o endometriózu, myomy, srůsty, polycystický vaječník nebo v nejhorším případě i nádor. Proto nad změnami nikdy nemávejte rukou.

Video se připravuje ...
Může žena sama poznat, které změny v jejích prsou jsou závažné, a které nikoliv? • VIDEO: Adam Balažovič

Ňadra pod kontrolou

Co vás u gynekologa čeká?
Autor: Shutterstock.com
Kromě toho budete od pětačtyřiceti pravidelně docházet na mamograf. Tam vás má poslat váš gynekolog. Nyní sice chodí na pravidelné prohlídky jen polovina žen, přesto je díky nim včas odhaleno 40 % nádorů v raném stadiu, kdy jsou ještě poměrně dobře léčitelné. Každý rok je v České republice diagnostikováno přes šest tisíc nových pacientek s rakovinou prsu. Nemoci pak podlehne přibližně 1600 z nich. Proto je důležité si prsa pravidelně kontrolovat doma. Ideální je provádět vyšetření první dny menstruace. Nebo pak zase těsně po jejím skončení. „V tu dobu jsou prsa mnohem lépe prohmatná, nejsou citlivá. Navíc otok a napětí, které v nich byly před menstruací, vymizí,“ radí Alena Bílková, vedoucí lékařka Mammacentra Zelený pruh.

Pozor na HPV viry

Dalším rizikem, kterému je potřeba po čtyřicítce předcházet, je nádorové onemocnění děložního čípku způsobené obávanými HPV viry. I když hrozí spíše mladším ženám, tak podle serveru www.hpvinfo.cz postihují ženy po 35. roce života ve zhruba pěti až sedmi procentech. Zatímco v mládí se s nimi tělo dokáže vypořádat samo, později už dávají organismu zabrat.

Video se připravuje ...
Proč HPV viry trápí nejčastěji mladé ženy? • VIDEO: Adam Balažovič

V žádném případě ale nepropadejte pocitu, že je čtvrtý křížek nějakou vstupní branou do světa starých. Ostatně po malé gynekologické prohlídce nejspíš zjistíte, že jste naprosto v pořádku. „Žena by měla žít plnohodnotný život v každém věku,“ usmívá se gynekoložka Hořejší. Prostě věk berte jen jako číslo napsané v rodném listě.

Více nejen o zdraví žen po čtyřicítce se dočtete v rubrice Zdraví

Video se připravuje ...