Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Rakovinu kůže má skoro třicet tisíc Čechů. Jak ji poznáte?

Video se připravuje ...
Počet pacientů s rakovinou kůže se zvyšuje. Jak ji poznáte?
VIDEO: Adam Balažovič, Shutterstock
14. září 2016 | 06:00

Za posledních dvacet let se téměř dvojnásobně zvýšil počet lidí s rakovinou kůže. Podle lékařských statistik žije v České republice téměř třicet tisíc lidí s tímto typem zhoubného onemocnění. Ročně přibývá dva a půl tisíce nemocných a každý rok na melanom zemře téměř pět set lidí. Prevence přitom není složitá. 

S trochou nadsázky můžeme říct, že za komunistů tady tolik rakoviny kůže nebylo... Což je pravda. Poměrně vysoký vzestup počtu případů tohoto onemocnění je totiž přímo úměrný tomu, že máme větší možnosti jezdit na dovolenou do míst, o kterých se nám před třiceti lety ani nesnilo. 

Škodlivé módní trendy

Chraňte se dostatečně!
Autor: Shutterstock.com
Kromě toho, že čím dál tím více podléháme módním trendům, které přejí opálené pleti, zároveň více trávíme dovolenou na přímém slunci. „Změnily se naše návyky. Jezdíme na dovolené za sluncem, za exotikou a opalujeme se i v zimě. Což je ten hlavní důvod,“ říká dermatoložka Naděžda Vojáčková z Laserového centra Anděl. Když se k tomu přičte zvětšující se ozónová díra, je o problém postaráno. 

Samozřejmě nejlepší prevencí je slunečnímu záření se vůbec nevystavovat, ale v reálném světě je to téměř nemožné. Používat ochrannou kosmetiku s SPF bychom měli i cestou do práce, byť na samotném slunci strávíme vlastně jen pár minut. Na dovolené je pak samozřejmě dobré se přes poledne schovat a nevystavovat se přímému záření. ¨

ABCDE

Samotná ochrana před sluncem by ale stačit nemusela, neméně důležité je chodit na preventivní prohlídky k dermatologovi. Zvláště, pokud máte nějaká větší znaménka. Na nich lze pozorovat změny a v případě nebezpečí pak znaménko odstranit. Protože ve zdánlivě neškodné pize se může skrývat sémě nebezpečné nemoci. 

Hlídejte si svá znaménka!
Autor: shutterstock.com

Změny na kůži můžeme pozorovat sami, pokud se držíme pravidla ABCDE. A přitom znamená asymetrii - jakmile je třeba půlka větší, nebo má jiný tvar, měli byste vyhledat lékaře. B znamená ohraničení (z anglického border). Zdravá piha by měla mít jasné okraje. C značí barvu (z anglického color), která by měla být jednotná. D je diametr, průměr. Ten by neměl být větší než 5 mm, což je zhruba velikost gumy na tužce. E je pak evoluce, která značí změnu, vývoj na znaménku.

Na kontrolu dvakrát do roka

Podezřelá znaménka byste si měli nechat vyšetřit.
Autor: shutterstock
V případě, kdy některou z výše uvedených změn na sobě pozorujete, rozhodně byste měli navštívit lékaře, pokud jste to už neudělali. "Nejlepší doba na prevenci je chodit před létem i po létě," říká dermatoložka Vojáčková. Ačkoliv se půl roku může zdát jako krátká doba na změnu a sami na sobě nic nepozorujeme, odchylka může být i pár milimetrů, což lze odhalit pomocí vyšetření dermatoskopem. 

Mnoho lidí má pocit, že rakovina kůže se jich netýká. Nádor není vlastně příliš vidět ani cítit, třeba jako v případě karcinomu prsu, kde si ho žena může nahmatat. O to větší úmrtnost ale je. Pokud se nemoc neodhalí včas, šance na přežití mohou být nižší, než u jiných typů. 

Video se připravuje ...