Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Věk pacientek s rakovinou prsu se snižuje: Může za to hormonální antikoncepce?

Rakovinou prsu v České republice onemocní každý rok asi 130 žen.
2. listopadu 2016 | 06:00

Když se řekne rakovina prsu, většina z nás si nemoc spojí spíše s ženami po menopauze než s mladou holkou. Jenže toto zhoubné onemocnění, které každoročně postihne 6500 žen v České republice, potkává čím dál tím mladší pacientky. 

Rakovina prsu je nejčastějším onkologickým onemocněním u žen, a ještě navíc se objevuje u čím dál tím mladších žen.

Ty totiž často na prevenci nedbají, což hodně z nich i zpětně přiznává. A čím později se nádor objeví, tím náročnější a zdlouhavější léčba je. U těchto pacientek ale také bývá rakovina mnohem agresivnější.

Mladí nemoc podceňují

Do pětatřiceti let si tuto diagnózu u nás vyslechne „jen“ kolem 130 žen, což je stále naštěstí minoritní podíl. Možná právě proto má spousta žen tendenci rakovinu prsu v nízkém věku podceňovat. Co je tím hlavním viníkem, není úplně jasné. Podle Claire Goodliffe, předsedkyně Women´s Health v rámci GE Healthcare, v tom může mít prsty hormonální antikoncepce, kterou bereme od čím dál tím mladšího věku. Nicméně pořád podle ní bylo provedeno příliš málo průzkumů na to, abychom mohli říct, že je to skutečně ta ochrana proti otěhotnění plná estrogenu, co za to může.

Podezření ale potvrzují i další odborníci. „Že se snižuje věk žen nemocných rakovinou prsou, je dáno tím, že jde o hormonálně závislé orgány. To znamená, že vliv můžou mít promoření hormonální antikoncepcí, hormonální substituční léčby... Je to o hormonech, životním stylu a genetické zátěži. To vše dohromady,“ říká Lucie Zárubová  z kliniky OB Care, která se – mimo jiné – věnuje plastikám prsou po mastektomii.

Video se připravuje ...
Jak si správně vyšetřit prsa? Podívejte se na návod! • VIDEO: Adriana Krátká

Dívky dnes dospívají dříve

Ačkoliv hormonální antikoncepce dnes obsahuje minimum estrogenu, problém je v tom, že ji dívky začínají užívat v čím dál tím mladším věku. I kvůli tomu, že čím dál tím dříve menstruují, což může také do budoucna ovlivňovat to, zda se nemoc objeví.

Estrogen je totiž vlastně takovým palivem pro rakovinu prsou. Není to ale způsobeno pouze antikoncepcí, některé z nás mají tohoto ženského hormonu v sobě více než jiné. Jeho hladinu také může ovlivňovat nadváha, která ovlivňuje metabolismus estrogenů.

Těhotenství jako prevence
Ssabina zůstala s dítětem sama.
Autor: Shutterstock

Naopak preventivně působí nejen těhotenství, ale i kojení, při kterém dochází ke snížení estrogenu v těle. Neberte to ale tak, že musíte kojit do šesti let věku vašeho dítěte. To je věc každé matky, nicméně podle některých studií rok a půl až dva roky mohou snižovat pozdější riziko vzniku rakoviny prsou.

Je ale dobré k tomu přistupovat se zdravým selským rozumem. Pouze samotný fakt, že berete antikoncepci nebo nemáte děti, tudíž nekojíte, neznamená, že jste předurčena dostat se do rukou onkologa. Stejně vás můžou negativně ovlivňovat špatný životní styl, rodinná anamnéza nebo prostě jen smůla.

Mohou to být ale varovné signály, které vás třeba donutí provádět pravidelně, jednou měsíčně, samovyšetření. A pokud ještě nemáte věk na mamograf, objednejte se jednou ročně na sonografii prsou.

Tady jde o čas

Alfou a omegou je u rakoviny prsu včasné odhlaní. K tomu pomáhá nejen samovyšetření, které bychom měly provádět každý měsíc, ale i vyšetření u lékaře. „Po roce 2002 začal dramatický nárůst a nyní máme proscreenováno zhruba padesát procent žen,“ říká lékařka Lucie Zárubová.

Video se připravuje ...