Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Potraviny, které vám brání v usínání. A káva to není

...
11. dubna 2019 | 06:00

Možná si říkáte, že jídlo nemůže mít na náš spánek vliv. Opak je ale pravdou. Stává se vám, že se cítíte unavení, ale nemůžete zkrátka zabrat? Špatné usínání a spánek totiž mohou způsobovat například i potraviny, do kterých by to člověk neřekl. Víte, které to jsou?

Je známo, že mastná a pikantní jídla oddalují fázi usnutí, takže pokud si je dopřejete právě k večeři, v noci si moc neodpočinete. Kvalitní spánek vám nedopřejí ani přidané cukry. Pokud si nedokážete tyto pochoutky vůbec odepřít, naplánujte si večeři tak, abyste se dostali do postele čtyři až šest hodin poté, co dojíte. Existuje ještě několik dalších rušičů spánku, o kterých se tolik nemluví. Tady jsou.

Tvrdý sýr

Už jedna porce tvrdého sýra  tedy jeden plátek sendvičové velikosti nebo několik nakrájených kostiček  k večeři ovlivní spánek. Je jasné, že většina z nás sní na posezení více, a to se pak zvyšuje i množství napočítaných oveček před usnutím.

"Sýry s vyšším obsahem nasycených tuků, jako jsou čedar, švýcarský sýr, modrý sýr a parmazán, jsou náročnější na trávení,“ vysvětluje odbornice na výživu Maggie Moon z časopisu The MIND Diet. Také po nich častěji pálí žáha. Nejvíc se to projeví ve chvíli, kdy si jdete lehnout. Položíte se na postel a začne vás obtěžovat kyselý reflux. K tomu se přidá pálení na hrudi a je po klidném spánku.

„Takže pokud tvrdý sýr, pak ideálně čtyři až šest hodin před usnutím,“ radí Maggie Moon. Pokud si vaše tělo žádá něco mléčného, sáhněte po starém dobrém zvyku sklenici teplého mléka. Díky přítomné aminokyselině tryptofanu budete usínat mnohem lépe.

Hořká čokoláda

Dva čtverečky hořké čokolády po večeři – a pohodové usnutí je pryč. Jeden až dva čtverečky totiž obsahují čtvrtinu kofeinu v šálku kávy a polovinu kofeinu v šálku zeleného či černého čaje.

„Kofein lidé zpracovávají různě. Někteří o něm ani neví, druzí ho vstřebávají pomalu, kofein zůstává déle v těle a má více vedlejších účinků. Pokud nevíte, jak na tom jste, raději se držte od hořkých čokolád dál,“ říká Maggie Moon.

Obecně platí, že kofein se vstřebává šest až deset hodin, takže zvažte, kdy si můžete v klidu hořkou čokoládu dát. Ideální doba se zdá být mezi polednem a čtvrtou odpolední. Pokud vás honí mlsná, zkuste čokoládu nahradit višňovou šťávou s několika vlašskými ořechy. Obsahují melatonin, který pomáhá regulovat spánek a podporuje usínání. 

Další potraviny, které vám brání v usínání, najdete na webu Mojezdravi.cz

 

Autor: Pavla Skurovcová
Video se připravuje ...