Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Antidepresiva: Ano, či ne? Výhody a nevýhody, které byste měli znát

12. května 2019 | 06:00

Máte psychické problémy a psychiatr vám doporučil užívat antidepresiva? Většina moderních antidepresiv je velmi dobře snášena, i když se zejména na začátku léčby mohou objevit některé nežádoucí účinky. Jen malé procento lidí trpí skutečnou nesnášenlivostí. Co je dobré o těchto lécích vědět? Tohle by vám měl každý lékař říct dříve, než je začnete brát.

Máte pocit, že jste nějak selhali, když jste skončili v ambulanci psychiatra? Nemějte, deprese či jakákoli jiná psychická nemoc (může to být cokoli, od syndromu vyhoření po schizofrenii či bipolární poruchu) nejsou něco, za co byste se měli stydět. A i když si myslíte, že máte pevnou vůli překonat cokoli, ne vždy to jde. Pokud začínáte s antidepresivy, je rozhodně důležité, aby vám lékař poctivě a trpělivě vše vysvětlil, včetně možných nežádoucích účinků.

Na co si dát pozor?

Při výběru antidepresiv je důležité, aby psychiatr zohlednil převažující příznaky deprese. U mírné deprese s úzkostí není vhodné dlouhodobé užívání benzodiazepinů (léky, které obecně zklidňují až navozují spánek, například Diazepam, Xanax, Neurol, Lexaurin).

Tyto léky se bohužel i u nás nadužívají a předepisují se i v situacích, které je možné zvládnout nefarmakologicky nebo jinými léky, jako jsou právě antidepresiva. Ta odstraní nejen úzkost a nespavost, ale taky projevy deprese. Vždy by vás měl lékař upozornit na to, že léčba antidepresivy je dlouhodobá a neměla by se přerušit po odeznění prvních příznaků. Vysazovat léky je potřeba opatrně a lepší je někdy snížit dávkování než léky vysadit zcela.

Výhody antidepresiv

Zejména v případě léčby úzkostné poruchy a deprese jsou antidepresiva velmi účinná, pokud jde o nespavost, která bývá vedlejším projevem deprese. Výzkumy prokázaly největší efekt u lidí trpících závažnou depresí, především pak z krátkodobého hlediska. Jejich stav se obvykle během dvou měsíců terapie zlepší.

Antidepresiva vám taky můžou pomoci „rozlišit“ skutečné myšlenky od těch depresivních. Jakmile léky začnou zabírat, očekávejte taky zvýšení motivace a snížení strachu. Budete se lépe soustředit a budete lépe spát. Antidepresiva taky pomohou s chronickou bolestí zad, šíje a svalů.

Nevýhody antidepresiv

V případě užívání antidepresiv se – stejně jako u všech ostatních léků – mohou objevit vedlejší účinky, zejména v prvních měsících užívání. Můžou se rozvinout nespavost, kožní vyrážky, bolesti hlavy, žaludeční nevolnost či průjem. Tyhle problémy bývají ale dočasné a většinou odezní. Závažnější může být snížená schopnost srážení krve v důsledku snížení koncentrace serotoninu v krevních destičkách (zejména pokud užíváte navíc aspirin nebo ibuprofen).

Některá antidepresiva mohou snižovat sexuální libido, u mužů se může objevit problém s ejakulací a u žen s orgasmem. Nevýhodou je také pravidelné užívání léků – vynechání dávky by nemělo nastat. Ne každý lék vám může vyhovovat, takže zpočátku možná budete experimentovat s různými značkami a druhy. Některé druhy antidepresiv (NaSSA) mohou způsobit přibývání na váze, SSRI (sertralin) zase oploštění emocí či takzvaný serotoninový syndrom (závažný stav vyvolaný nadměrnou stimulací serotoninu).

Jaká jsou rizika neléčené deprese?

Neléčená nebo nedostatečně léčená porucha velmi výrazně snižuje kvalitu života a zhoršuje výkonnost. Velmi často vede také k pracovní neschopnosti a problémům v partnerském vztahu. Neléčená deprese velmi často vede taky k nadužívání alkoholu, který aspoň zpočátku příjemně uvolňuje, ale v důsledcích může vést k závislosti. V extrémních případech pak může vyústit až v sebevraždu. Pokud vám tedy váš ošetřující lékař antidepresiva předepsal, je velmi vhodné začít je brát, neboť u vhodně zvolených léků jejich výhody jednoznačně převažují nad nežádoucími účinky.

Autor: aši
Video se připravuje ...