Jak rychle zhubnout: Tipy, díky kterým spálíte víc kalorií a bez námahy!

  • Jak rychle zhubnout: Tipy, díky kterým spálíte víc kalorií a bez námahy!
    11. května  2019 
     06:00

    Bez vyvážené zdravé stravy a pravidelného pohybu kila prostě neshodíte. Když už se ale do hubnutí pustíte, proč svou snahu trošku nepodpořit jednoduchým způsobem, který vás nebude stát žádné úsilí? Snižte teplotu nápojů i teplotu domácnosti, naplňte své dny smíchem a zaměřte se na drobné aktivity, jako jsou neklidné pohyby nebo obyčejná chůze. Budete překvapeni, jak snadno se zbavíte svých tukových zásob!

    Občas prostě stačí udělat jen pár jednoduchých změn k tomu, abyste dosáhli velkých výsledků. Stejně je tomu i u zrychlení metabolismu! Jak na to? Čtěte dál!

  • Vystavte se chladu

    Autor: Shutterstock.com

    Vystavit tělo nízkým teplotám může zrychlit metabolismus, a to stimulací aktivity tzv. hnědého tuku. Zatímco většina tukových zásob je tvořena bílým tukem, obsahují také menší množství hnědého tuku. Bílý tuk slouží jako zásobárna energie. Jeho nadbytek podporuje vznik zánětu a inzulinovou rezistenci. Naproti tomu hlavní funkcí hnědého tuku je udržovat tělesné teplo, když tělo vystavíte chladu.

    Studie pak potvrzují, že když se pravidelně vystavíte nízkým teplotám, můžete významně zvýšit spalování kalorií. Nemusíte však snášet žádné mrazivé teploty. Výzkumy proběhly při teplotách 19 a 17 °C. Vědci tak doporučují zařazovat procházky v chladnějším počasí, sprchování studenou vodou nebo mírné snížení teploty v domácnosti.

  • Pijte studenou vodu

    Autor: iStock.com

    Voda je tím nejlepším nápojem pro uhasení žízně i pro samotnou hydrataci. Dokonce bylo prokázáno, že pitná voda dočasně zrychluje metabolismus u dospělých i dětí s nadváhou. Některé studie pak dokonce naznačují, že tento účinek můžete maximalizovat tím, že začnete pít studenou vodu. Tak proč to nezkusit?

    40 procent tohoto navýšení metabolických funkcí údajně vychází z toho, jak tělo zahřívá vodu na tělesnou teplotu. Dvě studie u mladých dospělých osob zjistily, že požití půllitru studené vody zvyšuje spalování kalorií o 24 až 30 procent, a to po dobu 90 minut. Z výzkumu ale také vyplynulo, že vliv studené vody se může u jednotlivých osob značně lišit.

  • Žvýkejte žvýkačky

    Autor: iStock.com

    Žvýkačky opravdu snižují pocit plnosti a dokážou vám zredukovat příjem kalorií v čase na svačinu. Některé studie také naznačují, že mají schopnost zrychlit metabolismus. V malé studii muži o normální váze konzumovali jídla ve čtyřech odlišných případech. Po jídle, po kterém žvýkali žvýkačku, spálili podstatně více kalorií! To prokázala i další studie o třiceti mladých dospělých, kteří po každém jídle žvýkali žvýkačku po dobu dvaceti minut.

    Pokud se rozhodnete tuto metodu vyzkoušet, přesvědčte se, že jste zvolili žvýkačky bez cukru, abyste nepřijímali extra kalorie a zachovali zdraví vašich zubů.

  • Darujte krev

    Autor: iStock.com

    Po odběru krve se dočasně zvyšuje počet spálených kalorií. Když se tedy rozhodnete darovat krev, vaše tělo poté využívá energii k syntéze nových bílkovin a k tvorbě červených krvinek a dalších krevních složek, o které přišlo. Samozřejmě darování krve není něco, co byste mohli dělat každý den. Obecně je nezbytné vyčkat mezi odběry krve alespoň osm týdnů, než dojde k doplnění vašich krevních zásob. Ale jednou za čtvrt roku se to vyplatí. Když už ne kvůli spáleným kaloriím, pak aspoň kvůli zachráněným životům.

  • Zaměřte se i na drobné aktivity

    Autor: istock.com

    To, že cvičením spalujete kalorie a udržujete se fit, asi nikoho nepřekvapí. Nicméně zkuste se zaměřit i na drobnější aktivity, kterými můžete zrychlit metabolismus. Jako na pohyby částmi těla neklidným způsobem, jako jsou např. opakované kmitání nohama (nervozitou), klepání prsty na stůl nebo pohrávání si s prstýnky.

    Bylo prokázáno, že lidé, kteří seděli nebo stáli v klidu, tedy bez nějakých přídavných pohybů, vydali v porovnání s vysoce neklidnými osobami pětkrát až šestkrát méně energie. Vliv na rychlost metabolismu byl ale největší u lidí s vyšší tělesnou hmotností. Zařaďte do svého každodenního života více přirozené chůze, v prostředcích veřejné dopravy si hned nesedejte a udržujte svou domácnost čistou, jelikož u úklidu můžete spálit až několik set kalorií!

  • Smějte se

    Autor: istock.com

    Často se říká, že smích je největší lék. To vyplynulo i z nejednoho výzkumu. Výzkumy potvrzují pozitivní dopad smíchu na fyzické i duševní zdraví, imunitu, paměť a arteriální funkce. Smích ale mimo jiné také spaluje kalorie! V jedné studii sledovalo 45 párů filmy, které byly buď vtipné, nebo vážné. Když se během zábavných filmů lidé smáli, rychlost jejich metabolismu vzrostla o 10 až 20 procent. I když to není mnoho, pravidelně se smát je skvělý způsob, jak zlepšit své celkové zdraví a učinit svůj život šťastnější.

    Pokud vás zajímají zdravá jídla, recepty a vůbec zdravý životní styl, spoustu inspirace najdete ve Velkém dietním manuálu, jehož autorkou je šéfredaktorka časopisu Dieta Petra Lamschová. S touto knihou se naučíte přistupovat ke stravování chytře a správně kombinovat. Skvěle se najíte a výsledkem bude zdravé tělo a optimální váha.

    Knihu si můžete objednat na www.ikiosek.cz.

    Autor: iStock

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji