Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Které vitaminy a minerály vám chybí? Zjistíte to snadno podle těchto příznaků!

  • 5. srpna 2018 | 06:00

    Možná vás ani nenapadlo, že řada zdravotních problémů, které vás trápí, souvisí s nedostatkem některého z vitaminů. Aby totiž tělo fungovalo správně, potřebuje i důležité živiny, minerály a vitaminy. Otestujte se, jestli vám náhodou nějaké nechybí!

  • Nedostatek vitaminu A

    Autor: iStock

    Pokud vám chybí, můžete mít potíže s očima nebo se mohou vyskytnout kožní problémy. Zejména paže jsou krásným důkazem nedostatku tohoto vitaminu. Můžete na nich pozorovat malé červené hrbolky, které nesvědí, ale nevypadají hezky. Vitamin A hraje důležitou roli pro udržení zdravé pokožky a taky hraje klíčovou roli při hojení ran.

    Kde ho najdete?

    Drůbeží maso, dýňová semínka, sladké brambory, meloun, zelí, brokolice, rybí tuk.

     

  • Nedostatek vitaminu C

    Autor: iStock

    Krvácíte často a dělají se vám na těle modřiny? Míváte smutnou náladu, nebo trpíte dokonce depresí? Pak vám zřejmě chybí „céčko“. Vitamin C totiž pomáhá vytvářet kolagen, který se podílí na pevnosti krevních cév. Pokud máte tedy každou chvíli nějakou modřinu, pak byste měli zvýšit konzumaci potravin, které vitamin C obsahují. Vedle modřin se mohou objevit hemoroidy, křečové žíly nebo poruchy spánku.

    Kde ho najdete?

    Jahody, šípky, brokolice, rybíz, citrusy, brambory, zelí, petržel, rakytník.

  • Nedostatek vitaminu D

    Autor: iStock

    Deficit vitaminu D je u nás velmi častý a bohužel jeho nedostatek poznáme až poměrně pozdě. Jaké příznaky mohou jeho nedostatek signalizovat? Mohou se vám zvětšovat klouby, můžete trpět krátkozrakostí, mít potíže s dásněmi, zuby a svalovou slabostí. Stejně tak může nedostatek „déčka“ vyvolat podrážděnost, spánkové poruchy a pesimistickou náladu.

    Kde ho najdete?

    Vedle slunce ho najdete v játrech, mandlích, mořských rybách, vejcích, máslu.

     

  • Nedostatek vitaminu B12

    Autor: iStock

    Jeho deficit se může projevovat tak, že se vám začnou v ústech objevovat trhlinky, afty a vředy. Stejně tak se můžou objevit únava a slabost či potíže s chůzí. Můžete také trpět nadýmáním či pálením žáhy nebo často zvracet. Vitamin B12 je pro organismus klíčový, protože se podílí na tvorbě buněk a červených krvinek a na fungování nervového systému. Jeho nedostatkem trpí podle statistiky každý čtvrtý člověk a častěji se týká veganů.

    Kde ho najdete?

    Drůbež, libové červené maso, vejce, cereálie a droždí.

  • Nedostatek vápníku

    Autor: iStock

    Vápník je důležitý stavební kámen kostí a zubů a ovlivňuje jejich pevnost a tvrdost. Má vliv také na činnost svalů a srážlivost krve. Když ho máte málo, začne si ho tělo brát z kostí, které řídnou – a vzniká tak pomalu osteoporóza. Mohou se vám také více kazit zuby a můžete být unavení.

    Kde ho najdete?

    Ořechy, sýry, mléčné výrobky, sardinky, mák.

     

  • Nedostatek hořčíku

    Autor: iStock

    Hořčík se podílí na metabolických pochodech v těle a pro správnou funkci metabolismu je naprosto nezbytný a nenahraditelný. Když vám chybí, můžete trpět častými svalovými křečemi, podrážděností, nervozitou a depresemi. Velmi často se objeví také nespavost, bušení srdce, lámání nehtů, padání vlasů, či dokonce snížená sexuální touha. Pozor – aby se hořčík vstřebal, musí se podávat spolu s vápníkem, nesmějí vám chybět vitaminy E, C a B12.

    Kde ho najdete?

    Listová zelenina, banány, kakao, sója, hrách, ořechy, mandle, fíky, ovesné vločky.

  • Nedostatek železa

    Autor: iStock

    Jste unavení, slabí, trpíte závratěmi nebo poruchami soustředění? Máte bledý obličej a býváte dušní při námaze? Pak vám zřejmě chybí železo. Jeho nedostatek zvyšuje riziko vzniku anémie (chudokrevnosti). Železo velmi často chybí ženám při menstruaci, v těhotenství a po porodu.

    Kde ho najdete?

    Ořechy, semínka, játra, žloutky, brokolice, meruňky, švestky, červená řepa.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...