Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

S podprsenkou, nebo nahoře bez? Odborníci už vědí, co je lepší!

  • 7. května 2019 | 06:00

    Stále více žen odkládá podprsenky v domnění, že prospějí svému zdraví. Další si je ze stejného důvodu nechávají. Kde je pravda?

    Ještě za našich matek bylo v podstatě společensky nepřijatelné vyjít si ven „jen tak“, s bradavkami rýsujícími se pod oděvem. Takové rebelství si dovolily jen ty nejodvážnější milovnice volného životního stylu podle vzoru Jane Birkin. Dnes se bez podprsenky ukazují ženy i na společenských akcích. „Je to otázka volby, protože nošení podprsenky je spíš věcí estetiky než zdraví – tedy pokud žena nemá tak velká ňadra, že ji jejich tíha omezuje v pohybu a způsobují jí i další obtíže,“ tvrdí přední český odborník na zdravá ženská prsa – radiolog profesor Jan Daneš. Na čem se odborníci shodují, je potřeba vybírat si zdravou podprsenku.
    Tedy takovou, která prsy nemačká, neomezuje cirkulaci lymfy, jejíž kostice ňadro netraumatizují a nestlačují. A ani to by podle lékařů nezpůsobilo rakovinu, ale pro prsa to není ideální. Nebylo by tedy jednodušší a levnější podprsenku nenosit vůbec?

  • Podle pravítka

    Autor: iStock

    Poškodíme si prsa, když budeme chodit bez podprsenky? Před několika lety prováděl vědec a profesor Denis Rouillion z Univerzity of Franche rozsáhlý výzkum, který trval patnáct let. Pomocí logaritmického pravítka a třmenů zkoumal, jak a vlivem čeho se mění ženská prsa. Ukázalo se, že nošení podprsenky nepřispívá k podpoře hrudníku, nepomáhá proti bolestem zad ani neoddaluje vznik povislých prsou. Podprsenka tedy nepomůže proti gravitaci. Naopak ženám, které během studie podprsenku přestaly nosit, se bradavky zvedly o sedm milimetrů a tyto měly méně strií. Podprsenka totiž může bránit krevnímu oběhu, a tím snižovat pevnost prsních svalů. Denis Rouillion ale poctivě přiznává: dobrovolnice, které se experimentu zúčastnily, nejsou v žádném případě dostatečným vzorkem ženské populace jako celku. „Netvrdím, že máte, či nemáte podprsenky nosit. Neexistuje ale vědecký důvod, proč je začít nosit,“ vyjádřil se profesor Denis Rouillion.

  • Pozor, kostice!

    Autor: iStock

    Jiní odborníci se k tématu podprsenky staví velmi radikálně. Známá česká biochemička profesorka Anna Strunecká je pranýřuje. Běžné podprsenky podle ní například příliš stlačují hrudník, což brání volnému průtoku lymfy – to pak znemožňuje vylučování nebezpečných toxinů z těla. Kovové kostice zase podle Anny Strunecké přitahují elektromagnetické záření, což by mělo zvyšovat riziko rakoviny prsu. A škodí i jinak – tlačí na akupunkturní body pod ňadry, které ovlivňují činnost jater, žlučníku a žaludku. Příliš těsná podprsenka může pro změnu vyvolat vznik cyst a bolestivých zatvrdlin nebo způsobovat opakované záněty. Různé dysplazie mléčné žlázy pak vedou k nemocem prsů. „Není překvapující, že takové patologické změny můžou vyústit až do vzniku rakoviny,“ tvrdí profesorka Strunecká.

  • Móda si to žádá


    Autor: iStock

    Podprsenkovými odpůrci je i dvojice antropologů Sydney Ross a Soma Grismaijer, kteří vydali světoznámou knihu Dressed to Kill – v češtině Móda si to žádá. Na základě svého vlastního a jediného výzkumu na asi pěti tisících ženách tvrdí, že nošení podprsenky blokuje lymfu, toxiny se neodplavují z těla, hromadí se v prsní tkáni a to vede ke vzniku nádorů. U žen, které ji nosí celý den, je prý riziko až 125násobné. Tedy až třikrát vyšší než riziko vyvolané kouřením. Studie měla ale podle odborníků závažné metodologické nedostatky – například vycházela jen z rozhovorů se ženami a Sydney Ross a Soma Grismaijer neprovedli žádné medicínské zkoumání. V úvahu nevzali ani známá epidemiologická data o vzniku rakoviny prsu a zásadní nedostatky má i statistické zpracování výzkumu. Proto jejich závěry významné vědecké instituce odmítly.

  • Málo melatoninu


    Autor: iStock

    Profesorka Anna Strunecká jako další argument proti podprsenkám uvádí výzkum japonských vědců. Ti zjistili, že nošení podprsenky snižuje hladinu melatoninu u žen o 60 procent. Tento hormon má dvojí význam. Především zajišťuje klidný spánek a zároveň má tzv. kancerostatický účinek – snižuje riziko vzniku rakoviny a je také silným antioxidantem. Tělo ho produkuje více ve tmě. „Udržení vysoké hladiny melatoninu tím, že si dopřejeme spánek v naprosté tmě a za světla zase nebudeme nosit podprsenku, se zcela jistě projeví pozitivně na našem zdraví a je to jeden z dostupných způsobů prevence nádorů prsů,“ říká profesorka Strunecká.

    A jak jsou na tom slavné ženy? Které celebrity nosí podprsenku pravidelně, a které naopak vůbec? To se také dozvíte v květnovém čísle Blesk zdraví, které koupíte na novinových stáncích. Nebo si ho v tištěné i elektronické podobě objednejte ZDE >>>

     

    titulka
    Autor: iStock

Autor: sia
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...