Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Samovyšetření, která by měla dělat každá žena: Jaká a jak často?

  • ...
    2. května 2019 | 06:00

    Jednou za rok na preventivní gynekologickou prohlídku, jednou za dva roky k praktickému lékaři. Preventivní vyšetření dokážou odhalit případné potíže včas, a tím i značně zvýšit úspěšnost léčby. Existuje ale i řada dalších vyšetření, na která se není třeba objednávat. Která to jsou a jak často byste je měla dělat?

    Kvůli každému vyšetření nemusíte hned běžet k lékaři, ale můžete jich několik absolvovat sama. Není na nich nic složitého, začít můžete už dnes. Tady je návod, jak na to!

  • Prohlédněte si prsa

    ...
    Autor: istock.com

    Jak často? Jednou za měsíc

    Znát svá prsa se vyplatí. Zní to možná zvláštně, ale vy sama nejlépe dokážete odhalit změnu. Samovyšetření samozřejmě není stoprocentní a neodhalí úplně všechno, takže mamografické vyšetření nenahradí. To je ženám v České republice hrazeno od 45 let věku jednou za dva roky. Za tu dobu se ale mohou ve vašich prsou odehrát změny, které by právě samovyšetření mohlo odhalit.

    Co sledovat?

    Zaměřte se na změny prsou, jako jsou drobné prohlubně, zvrásnění kůže, zarudnutí, otok, výtok z bradavky, vyrážka nebo bolest. Ženy, které svá prsa sledují, se shodují, že nejčastěji mají chvilku na samovyšetření při sprchování nebo večer při převlékání.

  • Zkontrolujte kůži

    ...
    Autor: istock.com

    Jak často? Jednou za měsíc

    Kožní nádory jsou nejčastějším typem rakoviny. Jsou ale také nejlépe viditelné, proto se sledování pokožky vysloveně nabízí. Jde totiž o čas. Melanom je totiž jedním z nejrychleji metastázujících nádorů. Včasné odhalení tedy může doslova zachránit život.

    Co sledovat?

    Prohlížejte každý centimetr svého těla. Nezapomeňte na místa, která obvykle nevystavujete přímému slunci  kůže pod prsy, oblast genitálií i chodidla. Sledujte i změny na pokožce hlavy. Tam pochopitelně dohlédnete jen se zrcátkem, stejně jako na záda nebo zadní stranu nohou. Můžete ale zapojit i ochotného člena rodiny a prohlédnout se navzájem.

    „Samovyšetření kůže doporučujeme každému, zvlášť pečliví by měli být lidé se světlou pokožkou, zrzavými a světlými vlasy, s množstvím pih a ti, u kterých se dříve objevila prekancerózní léze,“ říká americká lékařka Earlexia Norwood.

  • Změřte si obvod pasu

    ...
    Autor: istock.com

    Jak často? Každé tři až čtyři měsíce

    Vážíte se možná několikrát do měsíce, obvod pasu přitom o vašem zdraví napoví mnohem více. „Tuk hromadící se v oblasti břicha totiž zvyšuje riziko, že se u vás v budoucnu objeví nemoci srdce, mrtvice nebo cukrovka. Tuk na břiše je větší zdravotní problém, než když se vám nahromadí jinde na těle. Tvar postavy připomínající jablko je nebezpečnější než tvar hrušky,“ vysvětluje Earlexia Norwood. Obecně platí, že ženy s obvodem pasu menším než 89 centimetrů jsou na tom zdravotně lépe než ty, které mají 90 cm více. Širší pas zkrátka představuje zdravotní riziko.

    Co sledovat?

    Pokud máte více než 90 cm, začněte s pravidelným cvičením a změňte stravu. Příklad zdravého jídelníčku najdete například zde. Pas změřte znovu za tři měsíce. Pokud se hodnota nezmenší, navštivte výživového poradce nebo svého lékaře a zvažte své možnosti.

    Jaká další samovyšetření by měla každá žena dělat, najdete na webu Mojezdravi.cz

     

Autor: sku
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...