Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hrozí vám ucpávání cév? Ano, pokud patříte k těmto typům lidí

...
4. dubna 2019 | 06:00

Za řadou chorob, na které se nejvíce v České republice umírá, stojí právě krevní sraženiny. Mrtvice, infarkt nebo nedokrvení orgánů jsou spojeny s ucpáváním tepen a žil a na žebříčku zabijáků šplhají výše než například nádorová onemocnění. Nepatříte náhodou do skupiny lidí, kterým hrozí ucpávání cév?

Vzniku krevních sraženin a onemocnění ateroskleróza se přitom dá předcházet – zdravým životním stylem a správnou léčbou některých nemocí. Přesto to někteří lidé nevědí nebo nechtějí vědět, a vystavují se tak riziku mnohem více než ostatní. Kteří lidé jsou vznikem krevních sraženin nejvíce ohroženi?

Obézní lidé

Někteří lékaři udávají, že pouhých deset procent obézních lidí má svou obezitu danou geneticky a nic s ní nemůže udělat. Ostatní si za ni takříkajíc mohou sami – nevhodnou stravou a svým životním stylem. S obezitou souvisí řada onemocnění a infarkt a mrtvice jsou jen některá z nich. U obézních lidí se často rozvine cukrovka 2. typu, mají vysoký krevní tlak, některé zhoubné nádory, nemoci pohybového aparátu a bolesti zad, u žen bývá neplodnost. Obezitu provázejí depresivní stavy. Orientačním ukazatelem je také obvod pasu. Při obvodu nad 102 cm u mužů a nad 88 cm u žen se jedná o obezitu a je třeba ji řešit, ideálně s lékařem.

Kuřáci

Pokud vás nový zákon o nekouření v hospodách tak trochu donutil přemýšlet o tom, jestli by nebylo lepší s tím praštit, mám pro vás další argumenty. Kouření způsobuje nebo zvyšuje riziko vzniku aterosklerózy a zvyšuje krevní tlak. Nikotin způsobuje srdeční arytmii, infarkt a cévní mozkovou příhodu. A když už jsme u cigaret, hitparáda rizik spojených s jejich užíváním nekončí.

Cigaretový kouř obsahuje vedle nikotinu až 4000 dalších látek (například takové, které podporují hezké vlnění kouře), řada z nich je karcinogenních. V České republice se kouření spolupodílí na vzniku jedné třetiny nádorů, které se nově objeví. Způsobuje především karcinomy plic, hrtanu, jícnu, močového měchýře, slinivky, ledvin a děložního čípku.

Těhotné ženy

Těhotenství bohužel také zvyšuje riziko vzniku krevních sraženin. Mezi příčiny patří zpomalení krevního toku v žilách, žíly jsou v oblasti pánve utlačovány rostoucí dělohou a také dochází k určitým změnám při srážení krve vlivem zvyšující se hladiny hormonů. To kulminuje v období porodu a zůstává ještě i během šestinedělí.

Jakým dalším typům lidí hrozí ucpávání cév, se dozvíte na webu Mojezdravi.cz

Autor: Pavla Skurovcová
Video se připravuje ...