Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Při chřipce sáhněte raději po ibalginu než paralenu. Má protizánětlivé účinky

Na chřipku je sice lepší vzít si ibalgin, ale má více nežádoucích účinků, než paralen.
11. února 2015 | 06:00

Do postele vás skolila chřipka a vaší největší touhou je zbavit se úporné bolesti celého člověka? Běžnými léky toto virové onemocnění nevyléčíte, ale zmírnit příznaky, které jej doprovázejí, naštěstí lze. Po jakých pilulkách sáhnout? Zvolit raději ty s ibuprofenem, nebo s paracetamolem? Mezi těmito dvěma účinnými látkami se lidé rozhodují nejčastěji. 

Nejúčinnější na příznaky chřipky, jako jsou horečka či bolesti hlavy, jsou antipyretika (snižují horečku) a analgetika (tlumí bolest). Nejběžnějšími léčivými látkami jsou zde paracetamol a ibuprofen.

Paracetamol najdete v paralenu, paracetamolu, panadolu, ale i v horkých nápojích, jako je coldrex nebo vicks hot drink. Ibuprofen pak v ibalginu nebo třeba apo-ibuprofenu a nurofenu. Obě dvě tyto látky mají omezené působení a ve chvíli, kdy dávky zvýšíte více, než je doporučováno, mohou se objevit vedlejší účinky. Proto si dávejte pozor, jaké složení má lék, který užíváte. 

Hlídejte si denní dávky léků

V případě paracetamolu je to 4000 mg na den, což odpovídá osmi práškům o běžné síle 500 mg. U ibuprofenu je maximální denní dávka 2,4 g, můžete si vzít tedy nejvýše šest ibalginů 400. Obě dvě účinné látky můžete vzájemně kombinovat, nikdy by však jedna nebo druhá neměly překročit stanovené dávkování. I proto je tak důležité číst příbalové letáky. Může se stát, že berete najednou dva léky, které se sice na první pohled mohou zdát odlišné, ale obsahují stejnou účinnou látku. Typickým příkladem je kombinace paralenu a horkých nápojů, které rovněž obsahují paracetamol. 

Nemoc skolí nakonec každého.
Autor: Shutterstock.com

Každopádně v případě chřipky byste měli dát přednost ibuprofenu. Tato virová infekce je často doprovázena silnou bolestí hlavy, od které vám lépe pomůže právě ibuprofen. Na rozdíl od paracetamolu má totiž i protizánětlivé účinky, umí tedy bojovat i s bolestmi kloubů, které chřipku doprovázejí. I když v tu chvíli člověk nemá úplně myšlenky na jídlo, ibalgin by měl užívat s jídlem nebo po jídle. "Při tom se totiž snižuje riziko vedlejších účinků," vysvětluje vedoucí lékárny Jana Mrkvová.

Pozor na vedlejší účinky ibalginu!

Ibuprofen má ale také svou negativní tvář, a to jsou nežádoucí účinky, které není dobré opomíjet. "Oproti paracetamolu více zatěžuje žaludek a střeva, navíc ovlivňuje srážlivost krve, takže pokud má někdo žaludeční vředy, vředy na dvanácterníku, Crohnovu chorobu, poruchy srážlivosti nebo užívá léky na ředění krve (především warfarin), pak ibuprofen ne!" upozorňuje Mrkvová. V takové chvíli nemocnému poslouží stejně dobře paracetamol. I ten má sice své nežádoucí účinky, ale mnohem menší.

Dokážete rozeznat, kdy jde o pouhé nachlazení a kdy o chřipku?
Autor: Shutterstock.com

Nemocní by ale neměli zapomínat na to, že tyto léky chřipku neléčí, ale pouze tlumí její příznaky. Proto si naordinujte klid na lůžku, alespoň sedm dnů, poté ještě chvíli dodržujte klidový režim. Zásobte se dostatkem vitaminu C a dalšími přírodními antioxidanty, které pomůžou vašemu tělu zbavit se škodlivých látek.

Video se připravuje ...