Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Chřipka, nebo běžná viróza? Pravou chřipku rozhodně nepřechodíte!

Pro chřipku je typická vysoká teplota až kolem čtyřicítky, navíc nemoc často přichází náhle z plného zdraví.
9. února 2015 | 06:00

Pokouší se o vás nemoc a vy chcete mít jasno v tom, jestli je to obyčejné nachlazení, nebo pravá chřipka, která teď tolik řádí? Zaměřte se na několik hlavních příznaků a jejich projevy. Máte rýmu? Kašlete? Bolí vás hlava, klouby a svaly? A co horečka? Poučka zní, že v případě chřipky je všechno mnohem intenzivnější, takže dost možná odpadnete uprostřed dne, zatímco s virózou směnu v práci nebo večeři pro rodinu nějak zvládnete. 

Chcete vědět, zda nemáte chřipku? Zde je malý rozlišovací trik: při pravé chřipce člověk nemívá rýmu, ale rovnou suchý kašel. Neplatí to samozřejmě stoprocentně, protože i u chřipky se někdy může rýma s nudlí u nosu přidat, ale mezi typické první příznaky choroby nepatří. 

Lidé často mluví o tom, že je skolila chřipka, ačkoli mají jen běžnou virózu s teplotou kolem sedmatřiceti. I kdyby se snad přidala bolest v krku a kašel, stále ještě nemusí jít o chřipku. I s virózou je lepší zůstat pár dnů doma v klidu. Když už ne kvůli sobě, tak myslete na lidi kolem sebe, pro které jste bacilonosič, a které tak ohrožujete, když na ně prsknete svůj vir. Navíc vy sami jste oslabení a hrozí vám, že snáze chytíte i něco horšího. Třeba chřipku. 

Rychlejší nástup

Jestliže vás skolí chřipka, pravděpodobně nebudete mít ani šanci na někoho něco prsknout. Přichází nečekána, nezvána, jako blesk z čistého nebe. Ráno v klidu odejdete do práce, ale za dvě hodiny už se začnete klepat zimnicí, a v tu chvíli si nepřejete nic jiného než si zalézt do postele a spát. Na rozdíl od virózy, kterou stateční a nepříliš rozumní jedinci dokážou přechodit, chřipku nepřechodíte. 

Zvolte si ty správné kapky na kašel!
Autor: Shutterstock.com

Klasickými příznaky jsou silná únava, malátnost a bolest hlavy i svalů a vysoké horečky.

Není neobvyklé, že stoupnou až ke 40 °C. Pokud se však drží pod 39 °C, neměli byste se je pokoušet příliš srážet. Jde  o obrannou reakci před viry, a navíc při pocení se tělo zbavuje škodlivých látek. Nezapomínejte dostatečně doplňovat tekutiny!

Naordinujte si klid na lůžku

Pokud jste měli štěstí v neštěstí a na lůžko vás upoutala "pouze" viróza, po pár dnech klidu můžete opět začít normálně fungovat, zatímco chřipka chce mnohem více času. Minimálně pět až sedm dnů trvá její akutní fáze. Poté ale ještě nemáte vyhráno. S návratem do práce a běžného života to ale nepřehánějte a raději zůstaňte ještě chvíli doma, než se budete cítit skutečně dobře. Nedoléčená chřipka může vést k dalším chorobám.

Při viróze ani chřipce by vám lékař neměl předepisovat antibiotika.
Autor: Profimedia.cz

V případě chřipky ani virózy nicméně není nutné, abyste chodili k doktorovi.

Stejně vám doporučí klidový režim, dostatečný přísun tekutin a podpůrnou léčbu. V případě virózy ji představují hlavně kapky do nosu, případně na kašel. K tomu si naordinujte čaj s citronem a medem, bylinky a vitaminy, případně přírodní antioxidanty, které vám pomohou zbavit se škodlivých látek. Po lécích na snížení horečky sáhněte až tehdy, pokud po pár dnech neustoupí sama.

Výjimku tvoří případy chronicky nemocných lidí, pro které může být chřipka nebezpečná, nebo situace, kdy se chřipka zkomplikuje silným kašlem s dušností a bolestí na hrudníku, které mohou značit zápal plic. 

Jaké potraviny vám pomohou, abyste byli rychleji fit, čtěte zde.