Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Pozor na paracetamol: Hrozí selhání jater a na některé bolesti ani nezabírá!

Léky s paracetamolem na bolest zad nefungují lépe než placebo.
9. března 2015 | 13:45

Když člověka začne bolet hlava, záda nebo zuby a je zvyklý řešit to pilulkou, většinou volí mezi dvěma druhy: buď padne volba na něco s ibuprofenem, nebo zvítězí paracetamol. Lékaři před jejich nadužíváním varují už nějaký čas. Nově zesílilo varování před léky s paracetamolem, protože studie odhalila, že lékem je snadné se předávkovat. Nebezpečí hrozí nejen dospělým, ale i dětem, přičemž jeho účinky vlastně nejsou zase tak zázračné. 

Co vám pomáhá, když vás bolí záda? Lék, který obsahuje paracetamol? A skutečně? Výzkumníci z britského Leedsu tvrdí, že zrovna takové léky toho se zády moc nezmohou a že pacientům by úplně stejně pomohlo placebo, tedy pilulka bez účinné látky. 

Výsledky, k nimž došli na základě podrobného vyhodnocení osmi renomovaných studií zabývajících se účinky takzvaných nesteroidních protizánětlivých léků, mluví jasně. Léky s paracetamolem jsou považovány za bezpečnější, a to i ve srovnání s ostatními léky proti bolestem a tlumícími rovněž horečku. Ale lidé si vůbec neuvědomují, že je velmi snadné se léky s paracetamolem předávkovat a že to je smrtelně nebezpečné. Nebezpečí navíc hrozí i těm, kdo se drží doporučených dávek, varují dále odborníci.  

Svá zjištění zveřejnili v časopise Annals of the Rheumatic Diseases a v Česku na ně upozornil web www.zdravotnickýdeník.cz. 

Lidé si běžně nejen berou několik tablet s paracetamolem denně, ale i kombinují léky v domnění, že jde o přípravky různého složení a nevadí to. Typickým omylem je například polykání paralenu (nebo léku se stejnou účinnou látkou – panadolu) na bolest hlavy, kloubů a svalů při viróze a jeho doplnění horkým nápojem Coldrex na celkovou úlevu. V obou je přitom právě paracetamol.  

Kolik tablet může člověka zabít? 

Antivirotika by měla být pouze pro pacienty v ohrožení, s více onemocněními nebo s nízkou imunitou.
Autor: Profimedia.cz
Bohužel, hranice bezpečné a už nebezpečné dávky leží povážlivě blízko u sebe. K smrtelnému ohrožení u dětí stačí tři gramy, u dospělých sedm, přičemž u alkoholiků a lidí s různými chorobami to bývá méně. Otrava a selhání jater hrozí u dávek ještě nižších, přičemž hranice je navíc hodně individuální. Pro představu, tři gramy je pouhých šest běžných tabletek o síle 500 mg. 

Že se podobné případy skutečně stávají, dokládá i případ Čecha, kterému loni na podzim transplantovali lékaři v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny část jater. Ta jeho vlastní totiž selhala, když se předávkoval léky s paracetamolem, aby se mohl brzy vrátit do práce poté, co ho skolila viróza. A to dopadl ještě dobře, protože jeho vlastní játra se ze smrtelného ohrožení vzpamatovávají a po čase by zase měla naplno přebrat svou funkci.  

Bohužel: ani bezpečná dávka není bez rizika, jak ukazují výsledky studií zaměřených na souvislost mezi užíváním léků s paracetamolem a zvýšeným rizikem úmrtí například u chronicky nemocných. Čtyři studie upozorňují na zvýšené riziko problémů se srdcem, další čtyři dokládají vedlejší účinky na ledviny, jedna i na trávicí trakt.

A co paracetamol a jeho účinnost, která podle Britů taky není taková, jakou mu lidé i lékaři někdy přisuzují? Respektovaný časopis Lancet loni přišel s velkou prací, podle níž neměl paracetamol na bolest zad v křížové a bederní oblasti větší účinek než placebo. V odborném světě se proto začíná mluvit o tom, že by nemělo jít v případě těchto bolestí o lék první volby. 

Video se připravuje ...