Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vše o zápalu plic: Kdo je jím nejvíce ohrožen a jak ho poznáte?

Víte, jak poznáte, že máte zápal plic?
23. listopadu 2016 | 06:00

Podlehli mu Lev Tolstoj nebo Karel Čapek. Lidi ale zabíjí i dnes, kdy už mají lékaři k dispozici antibiotika. V Česku se stane obětí zápalu plic tři tisíce lidí za jediný rok. Nekouřit a zdravě jíst bohužel jako prevence nestačí. 

Zápalu plic se odborně říká pneumonie a ročně jím v České republice onemocní asi sto tisíc lidí. Což je hodně. Naprostá většina z nás si navíc riziko onemocnění vůbec nepřipouští a za nejefektivnější zbraň proti nemoci považuje zdravý životní styl a nekuřáctví. „To je bohužel mýtus, který se nedaří vykořenit. Skutečnost je taková, že výskyt zápalu plic se zvyšuje především v souvislosti s věkem. A může zasáhnout i člověka, který aktivně sportuje a dodržuje zásady zdravého stravování,“ říká profesor Petr Pazdiora, přednosta Ústavu epidemiologie Lékařské fakulty UK v Plzni.

První zmínku o spojitosti zahleňování a konzumace mléčných výrobků napsal ve dvanáctém století židovský lékař.
Autor: Shutterstock.com

O možnosti preventivního očkování ví podle jeho slov jen přibližně 17 % Čechů. Přitom je pneumonie 12krát častější příčinou úmrtí než třeba chřipka. Proto odborníci považují informovanost laiků o rizicích zápalu plic a také o možnostech preventivního očkování pneumokokovou vakcínou za velmi důležitou. „Lepší prevence určitě pomůže zachránit nejeden život,“ říká epidemiolog Jaroslav Zedníček.

Video se připravuje ...
Mléko při nachlazení si klidně dát můžete, nezaměňujte ho ale za jiné tekutiny! • VIDEO: Tereza Kovářová

Pneumokok a stres

Podle MUDr. Milana Trojánka z Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce v Praze je nejčastějším původcem zápalu plic bakterie pneumokok. Můžou to ale být i viry, houby (plísně) a paraziti. Choroba se diagnostikuje nejen podle příznaků, ale hlavně i podle rentgenu plic a výsledků krevních testů. Většině zápalů plic předcházejí velká únava a stres. Člověk je oslabený, a jeho imunitní systém tak může snáze podlehnout invazi bakterií nebo jiných patogenů, které chorobu způsobují.

Zdravým lidem se nevyhýbá

Za poslední týden vzrostl počet pacientů s chřipkou a respiračními chorobami o osmdesát procent.
Autor: Shutterstock.com
„Často se stává, že nemoc zaskočí i předtím zcela zdravého člověka. Příznaky můžou být velmi nespecifické, ale častými jsou například kašel, únava, bolesti při nádechu, občas se objevuje i vykašlávání krve, zimnice a silné bolesti hlavy. Velmi různorodá bývá u zápalu plic teplota. U někoho vystoupá i ke čtyřiceti stupňům a výše, jiní lidé ji můžou mít jen zvýšenou. Jde většinou o pacienty se sníženou imunitou, ale ani to není pravidlo… Proto je tak důležité, aby podezření na pneumonii potvrdily rentgen a vyšetření krve,“ říká epidemiolog Zedníček.

Vždy je také třeba vyloučit jiná onemocnění, která můžou mít podobné příznaky – nádory plic, záněty pohrudnice, tuberkulózu, zánět průdušek a podobně. Právě se zánětem průdušek si lidé pneumonii často pletou. Ten ale postihuje jen stěnu větších průdušek, zatímco pneumonie zasáhne i plicní sklípky.

Více nejen o zápalu plic se dočtete v prosincovém čísle Blesk Zdraví, které je od středy 23. listopadu v prodeji.

Chřipka a nachlazení se hlásí ke slovu, jak stoná váš muž? Otestujte si ho a zasoutěžte si o wellness pobyty! Více inforamcí ZDE.

Autor: sia
Video se připravuje ...