Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Antivirotika na chřipku – ano, či ne? Léky mají nebezpečné nežádoucí účinky

Antivirotika by měla být pouze pro pacienty v ohrožení, s více onemocněními nebo s nízkou imunitou.
6. února 2015 | 06:00

Když se před několika lety objevily v souvislosti s ptačí chřipkou léky jménem antivirotika, vypadalo to, že ani běžná chřipka už nemusí být tou otravnou hrozbou. Zdálo se, že kdo si bude chtít připlatit, získá na předpis lék, který účinkuje přímo na virus, a nebude tak muset spoléhat jen na mírnění příznaků. Ale nic takového se nestalo. Lékaři léky nedoporučují a lidem nadále radí, že chřipku je nejlepší vyležet. 

Proč doktoři nechtějí, aby k nim chodili lidé s chřipkou, a radši doporučují, aby s nemocí rovnou zalezli do postele s horkým čajem a léky na bolest a horečku? Protože léky – antivirotika – které jsou určeny přímo na chřipková onemocnění, mají příliš mnoho vedlejších účinků. Je pravda, že chřipka je horší než banální viróza s rýmou nebo kašlem, přesto by se i u ní měly tyto léky používat jen výjimečně. 

Nechutenství, závratě, halucinace

Antivirotika jsou preventivně vhodná spíše jen pro pacienty HIV pozitivní.
Autor: Profimedia.cz

Mezi nežádoucí účinky antivirotik proti chřipce, kam patří třeba tamiflu nebo relenza, patří nechutenství, nevolnost, bolesti břicha, hlavy, závratě, poruchy koncentrace, zmatenost nebo halucinace. Navíc se vyskytly případy sebevražd u lidí, kteří užívali některá antivirotika preventivně. Nikdy se to sice jednoznačně neprokázalo, ale ani to nikdo zcela nevyloučil. 

Antivirotika jiného druhu než při chřipce užívají preventivně lidé, kteří jsou HIV pozitivní, protože jim zpomalují průběh onemocnění, ale i oni se musí vyrovnat s vedlejšími účinky, kam patří například bolesti hlavy a nespavost.

Obecně platí, že léky typu antivirotik by měli užívat jen ti, jejichž zdraví by virus a jím vyvolaná choroba zásadně ohrozily.

„U běžných nemocí způsobených viry, jako jsou rýma nebo nachlazení, se léčí příznaky, protože nemáme dost účinných léčiv s nízkými nežádoucími účinky. Pro pacienty jsou tak nejvhodnější antipyretika (léky na snížení horečky a zmírnění bolesti), která jsou pro pacienty i méně nákladná,“ potvrzuje to vedoucí lékárny Jana Mrkvová.

Vhodné na opary

Neplatí to samozřejmě úplně o všech lécích proti virům. Užitečné, a přitom bez vedlejších účinků jsou ty zacílené na virus Herpes simplex, který způsobuje opary. „Při pásovém oparu nebo při opakovaném oparu na rtech se běžně podávají antivirotika v tabletách – herpesin nebo zovirax. Mají opravdu nízké nežádoucí účinky, takže je lidé dobře snášejí," uklidňuje Mrkvová.

 

Pokud se člověk bojí chřipky, měl by se proti ní nechat očkovat, na což je ale teď už pozdě, protože epidemie už vypukla. Každý rok se musí pacient nechat přeočkovat, chřipkový virus se mění. Momentálně může člověk užívat potravinové doplňky na zvýšení imunity, vitamin C v kombinaci se zinkem, hlívu ústřičnou, rakytník a podobně.