Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Kapky do nosu se nesmějí používat déle než týden: Víte proč?

Na kapkách do nosu si můžete způsobit i závislost.
3. února 2016 | 06:00

Kapky do nosu, věrný společník. Alespoň pro některé lidi, kteří je mají stále po ruce a jen při sebemenším pocitu ucpání si je stříkají do nosu. Není se čemu divit – po určité době totiž kapky do nosu ztrácejí svou funkci. Proč? 

Kapky do nosu se zdají jako takový nevinný společník pro dny plné ucpaného nosu. Vypadají jako neškodná vodička, která vám pomůže od ucpaného nosu. Jenže je důležité si uvědomit, že to jsou léky jako každé jiné, a že když je nebudete užívat tak, jak máte, můžete se předávkovat, ublížit si a stát se na nich závislými. 

Jedna z nejčastějších látek v nich obsažených zklidní nateklou sliznici tak, že v ní stáhne cévky, a celá sliznice tak splaskne. Což je důvod, proč se vám po aplikaci kapek lépe dýchá. Jenže látka, která nám pomáhá, nám po delší době může také uškodit.

Začarovaný kruh

kapky do nosu
Autor: Shutterstock.com
"Lék postupem času ztrácí účinnost, sliznice je poleptaná a účinek už není žádoucí. Když pomineme alergickou skupinu pacientů, tak pacienti s virovými infekcemi by měli užívat kapky sedm dnů – a dost," varuje lékařka Václava Bártů z pražské Polikliniky Budějovická. Jak dlouho je správné užívat kapky do nosu, se dočtete v příbalovém letáku, jednotlivé výrobky se mohou různit. 

Ve chvíli, kdy účinné látky v lécích přestanou účinkovat, buňky v nosní sliznici přestanou fungovat, takže se léčivé látky dostanou hluboko do sliznice, ta tak opět nateče a pacient má opět pocit ucpaného nosu. I když v něm není žádná infekce.

Od závislosti k operaci

Dlouhodobé užívání těchto léků také způsobí závislost na nich. Ta se projevuje tím, že sliznice je suchá a pálí, proto má člověk potřebu nos stále zvlhčovat. A k tomu samozřejmě použije kapky do nosu. Pokud v tomto režimu bude fungovat delší dobu, může si porušit Eustachovu trubici, způsobit si zánět středního uch nebo mít později i problémy s čichem.

Místo kapek do nosu raději užívejte slanou vodu.
Autor: Profimedia.cz

V nejhorším případě může lékař na ORL zvolit jako nejúčinnější léčbu operaci. Rozhodně tedy nepodceňujte tyto problémy, sliznice totiž filtruje všechny škodlivé látky, a ty se při jejím poškození mohou dostat do těla. Když se člověk dostane až do fáze závislosti, má několik šancí, jak se z toho dostat. Buď sám přetrpí zhruba dva týdny, kdy bude mít pocit ucpaného nosu, nebo může vyhledat lékaře. Ten předepíše s největší pravděpodobností kapky s kortikoidy, které sliznici vrátí do původního stavu.

Proti rýmě slanou vodou

Inhalujte slanou páru, ta vám od rýmy pomůže.
Autor: Shutterstock.com
Jestli vás trápí rýma, existují i jiné zaručené způsoby, jak se plného nosu zbavit. Třeba některé babské rady. "Funguje inhalace solné páry. V horké vodě rozpusťte sůl, nalijte vše do misky a přes hlavu si hoďte ručník. Pak nasávejte nosem páru," popisuje lékařka Václava Bártů z Polikliniky Budějovická. 

Stejně dobře ale funguje i mořská voda, kterou je třeba používat stejně jako kapky do nosu. Prodává se v lékárně, ale lze si ji vyrobit doma tak, že do vody přidáte trochu soli. Na protažení dutin můžete použít i vincentku, která se prodává i ve formě kapiček do nosu. 

Video se připravuje ...