Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pozor, chřipka má letos jiné příznaky než obvykle! Podle čeho ji poznáte?

Tuto sezonu má chřipka mnohem pomalejší nástup, než jsme zvyklí, proto nemusí být na první pohled rozpoznatelná. Navíc na ni moc neplatí očkování.
13. února 2015 | 06:00

Když se řekne chřipka, většina lidí si představí nemoc s rychlým nástupem, která člověka dokáže paralyzovat během několika málo hodin. Poté vás bez milosti upoutá s vysokými horečkami na lůžko. Ta letošní je však jiná. A hrozí proto, že ji lidé na začátku podcení, protože ji nepoznají. Neléčená chřipka s sebou přitom může přinést zdravotní komplikace. 

Před pár dny si mně známá stěžovala, že jí není moc dobře. Skončila v posteli s osmatřicítkami horečkami, zmítaná bolestmi celého těla a jasnými příznaky chřipky. Když po třech dnech teploty ustoupily, usoudila, že je to jen běžná viróza, a vrátila se do práce. Tělo jí to ale nedovolilo, zrádný virus ji opět zahnal do postele. Dobelhala se tedy k lékaři, jehož diagnóza zněla jasně – chřipka. 

Aha, vždyť pro chřipku je přece typický rychlý nástup. Ale letos se chová jinak než obvykle. "S kolegy v ordinaci pozorujeme trochu pozměněný obraz onemocnění. Pacienti popisují den až dva dny trvající výraznou únavu spojenou s bolestmi svalů, kloubů a pocitem celkového vyčerpání, vzápětí jim prudce vylétne teplota až přes 38 stupňů. Přes obvyklou medikaci zvýšená teplota přetrvává, a to je právě doba, kdy navštíví lékaře,“ vysvětluje. 

Změna i u dalších typů viróz

Primářka Centra individuální péče Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Milena Mrnková ještě dodává, že to není pouze chřipka, kde zaznamenává odlišný průběh. Dle jejích slov jsou pozorovatelné změny i u dalších viróz, kdy se lidí drží horečka déle než obvyklé dva dny. Tím spíše by nemocní neměli podceňovat léčbu a v klidovém stavu zůstat do té doby, než se jim skutečně udělá lépe. 

Letos je průběh chřipky trochu odlišný, než jak jsme zvyklí. Nástup je pomalejší a trvá delší dobu.
Autor: Profimedia.cz

Nejen to, že by mohli nakazit další lidi, ale i oni sami jsou náchylnější k vážnějším onemocněním, než je chřipka. Není neobvyklé, že lidé, kteří mají v důsledku prodělání chřipky oslabenou imunitu, poté skončí v nemocnici se zápalem plic. A co se týče virového onemocnění, které lidi ohrožuje v tuto dobu, měli by být na své zdraví o to opatrnější. Obtíže totiž odeznívají o něco pomaleji a často se k tomu přidá ještě kašel doprovázený zvýšenou teplotou.

Očkování vám možná nepomůže

Bohužel před zrádnou chřipkou letos nemusí člověka zachránit ani to, že se nechal před sezonou očkovat. Virus, se kterým vakcinologové počítali, tedy H3N2, od března zmutoval, a tak vakcína, která proti němu byla použita, nemusí být tolik účinná. Neznamená to ale, že by se to týkalo všech naočkovaných lidí. Problémem je, že proočkovaných lidí je stále pouze mizivé procento, pouze asi 6 procent, proto se virus může šířit rychleji, než kdyby proti němu mělo obranné látky více lidí. 

Virus H3N2, se kterým vakcinologové počítali, trochu zmutoval.
Autor: Profimedia.cz

Platí tedy zvýšená bdělost a lidé by měli více skutečně dbát na hygienické zásady. Pokud cítí, že nejsou úplně zdravotně v pohodě, měli by se zachovat nesobecky, a pokud to jen trochu jde, zůstat doma. Jinak budou virus šířit dál. Stejně tak by si měli dávat pozor pacienti s oslabenou imunitou, kteří jsou k onemocnění náchylnější. Podle hlavní hygieničky Nemocnice Na Homolce, Jarmily Vavřinové, by měli lidé s typickým průběhem chřipky kontaktovat svého lékaře telefonicky a řídit se jeho pokyny, aby se zamezilo šíření chřipky mezi ostatními pacienty v čekárně a potažmo i v celé populaci.

 

Video se připravuje ...