Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Jeden ibuprofen a dost! Více vám neuleví, naopak způsobí potíže

Dodržujte doporučené dávkování u léků. Větší množství má místo léčivých účinků spíše nežádoucí.
24. listopadu 2014 | 10:00

Moje kamarádka trpí dlouhodobými bolestmi zad a hlavy a místo, aby šla k lékaři a odhalila pravou příčinu, sype do sebe nesmyslné množství léků na bolest lékaři jim říkají analgetika. Začala klasicky na ibalginech, nejdřív dvoustovka, pak čtyřstovka. Poslední dobou tvrdí, že jí růžové prášky nezabírají (poté, co byla schopna sníst plato denně), a tak sáhla po panadolu. Dalo by se říct, že uvažovala vcelku logicky. Čím víc prášků budu jíst, tím lépe. Jenže ona to právě není vůbec pravda. Čím víc, tím hůř.

„Bolí mě hlava, nemáš ibáč? Anebo mi dej rovnou dva, jeden už na mě nezabírá..." Kdybych pokaždé, když slyším tuto větu, dostala dvacet korun, je dnes ze mne s trochou nadsázky milionář. Lidé totiž žijí v domnění, že čím více prášků proti bolesti si vezmou, tím rychleji zaberou a bolest vymizí. Upřímně řečeno, také jsem si to kdysi myslela. Jenže neopiodní léky proti bolesti mají takzvaný stropový efekt. To znamená, že i kdybychom spolykali celou krabičku prášků, od bolesti nám to neuleví ani o chlup. 

Místo léčivých účinků vedlejší
Ibalgin má stropový efekt, takže více, než je doporučená dávka, vám od bolesti nepomůže.
Autor: Shutterstock.com

Pokud se budeme bavit o ibuprofenu, po kterém saháme nejčastěji, jeho stropové množství je 400 mg. Více prášků najednou si tak můžeme vzít pouze ve chvíli, kdy lék obsahuje nižší množství léčivé látky a jejich součet pak nepřesáhne maximální dávku. V případě, kdy do sebe budeme sypat analgetika po hrstech, k ničemu nám to nebude. Spíše naopak. „V danou chvíli se obsadí všechny receptory, takže když to s prášky proti bolesti přeženeme, účinky už nejsou léčivé, nýbrž vedlejší. Ty  působí hlavně na naši trávicí soustavu," uvádí magistra Jana Mrkvová.

Pravidelné zobání prášků na bolest velmi zatěžuje lidský organismus. V jedné malé pilulce se totiž skrývá hotový chemický koktejl. Mimo výše zmíněným vedlejším účinkům na naše zažívání může mít i fatálnější následky. Podle výzkumů může pravidelné užívání vést k jícnovým, žaludečním a střevním vředům, pak poškození jater, ledvin, vzniku nebo zhoršení srdeční nedostatečnosti. Jestliže se však z nějakého zdravotního důvodu nemůžete bez analgetika vydržet, nechte si od lékaře předepsat nějaké slabé opiáty na její tlumení. 

Hlavně nekombinovat!

„Nedoporučuje se léky s obsahem ibuprofenu, mezi něž patří nejznámější ibalgin, kombinovat s jinými léky. Snad jen s paracetamolem, ale nikdy je nepolykejte dohromady. Člověk by měl mít mezi podáním těchto látek alespoň čtyři hodiny pauzu," upozorňuje magistra. V nejhorším lze tedy sáhnout například po paralenu nebo panadolu (mají stejné složení - jen jiné názvy). S čím však nikdy nekombinovat, jsou další takzvaná nesteroidní antiflogistika, která tlumí horečku, záněty a bolest. Obsahují léčivé látky jako naproxen, diclofenax. Tyto účinné látky najdete v lécích nalgesin, voltaren, nebo diclofenac.

Ibalgin by se neměl kombinovat s jinými léky obsahujícími stejnou léčivou látku.
Autor: Shutterstock.com

Ideálně bychom se však měli odnaučit sahat po prášku na bolest ve chvíli, kdy nás jen lehce píchne v zádech. Naprosto tabu by mělo být například prášek na kocovinu. Sice tím ulehčíme hlavě, ale žaludek vám příliš nepoděkuje.

Při silných bolestech například zubu nebo zad, musíte vždy začít pátrat po příčině. Ibuprofen vám totiž bolavý zub nevyléčí, jen potlačí bolest. Zánět se dále šíří a vy se vrtání stejně nevyhnete. Právě bolesti zubů jsou častým případem, kdy zoufalí jedinci dokáží spolykat až deset léků za noc. To už si nekoledujete jen o bolest žaludku, ale o celkové selhání organismu, zejména pak jater. To může skončit až smrtí. A nejde o výjimečné případy.