Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Chřipka vás nedostane: 9 způsobů, jak posílit imunitu

Pozitivní přístup k životu může znamenat rozdíl mezi tím, zda zůstanete zdraví nebo skončíte s rýmou a teplotou v posteli.
17. října 2014 | 08:00

Vyhněte se tentokrát podzimní chřipce a nachlazení! Vědci totiž objevili důvod, proč jsme během chladnějších měsíců náchylnější k nemocem. A našli také nejlepší způsoby, jak imunitní systém posílit a přežít tak podzim a zimu bez větších obtíží.

 1. Myslete pozitivně

Pozitivní přístup k životu může znamenat rozdíl mezi tím, zda zůstanete zdraví nebo skončíte s rýmou a teplotou v posteli. "U šťastnějších lidí je mnohem menší pravděpodobnost, že dojde k rozvoji nachlazení z chladu," říká Sheldon Cohen, profesor psychologie na Carnegie Mellon University. Ve svém výzkumu dokázal, že lidé, kteří se označili za méně šťastné, byli asi třikrát častěji nemocní. "Lidé s vysokým skóre pozitivní emoce totiž produkují dostatečné množství cytokinů (bílkovin), které svým účinkem na buňky mohou tyto stimulovat k činnosti, stimulují nebo naopak potlačují zánětlivé reakce, zasahují do obrany proti vzniku nádorů, regulují obranu proti virové a bakteriální nákaze," vysvětluje Cohen.

trampolína
Autor: Profimedia.cz
2. Pravidelně cvičte

Pokud nejste zrovna příznivcem cvičení, podstatně zvyšujete riziko že vás skolí chřipka, uvádí to nedávná studie v časopise American Journal of Medicine. Vědci z Fred Hutchinson Cancer Research Center v Seattlu srovnávali výskyt nachlazení u 115 žen, z nichž některé cvičily pět dní v týdnu po dobu 45 minut, další jen jednou týdně chodily na krátký strečink. "Lenošky" byly v časovém horizontu jednoho roku téměř čtyřikrát častěji nemocné, než "cvičenky".

3. Umývejte si ruce

"Mytí rukou je pravděpodobně nejlepší opatření pro zastavení šíření infekce," říká doktor Pierre Plourde. Koneckonců, k nakažení stačí, abyste přišli do kontaktu s virem chřipky a poté si sáhli na oči, nos nebo ústa. Provedený výzkum prokázal, že mytí rukou je mnohem účinnější při snižování rizik, než antivirotika. Stačí si umývat ruce po dobu 20 sekund mýdlem a teplou vodou.

Light jogurty jsou často přislazované.
Autor: shuterstock.com
4. Svačte jogurt

"Je příliš brzy na to říci s jistotou, že tak zabráníte nachlazení a chřipce, ale probiotika mohou podporovat zdravější imunitní systém," říká doktor Eric Gershwin, šéf revmatologii, alergie a klinická imunologie na University of California v Davisu. Ve studii publikované v časopise British Journal of Sports Medicine se uvádí, že sportovci, kteří užívali probiotické doplňky, zažili o polovinu méně dní s respiračními příznaky, než ti ve skupině s placebem.

5. Jezte brokolici

Výzkum ukazuje, že pestrobarevná zelenina a ovoce posílují imunitu lépe, než většina potravinových doplňků. Alespoň osm porcí denně pomáhá udržovat imunitní systém ve vrcholné formě.

Nejvoňavější a nejchutnější jsou bylinky, které si vypěstujete sami doma.
Autor: Profimedia
6. Dejte si bylinky, vyzkoušejte řasy

Bylo prokázáno, že ženšen pomáhá předcházet nachlazení, a to i když je nasazen až poté, co se objeví potíže. Spirulina, modro-zelená řasa, kterou seženete v obchodech se zdravou výživou, je také doslova zázračná. V květnu 2008 němečtí vědci zjistili, že přípravky se spirulinou obsahující zinek a acerolu mají vysoký protizánětlivý a antioxidační potenciál. Nutné je další testování, zda dlouhodobé užívání spiruliny posiluje obranyschopnost a snižuje riziko chřipky a nachlazení.

Vitamín D je potřeba neustále doplňovat!
Autor: Profimedia.cz
7. Dodejte tělu vitamín D

Finská studie zjistila, že u lidí, kteří mají málo vitaminu D, je jeden a půl krát větší pravděpodobnost, že onemocní infekcí dýchacích cest. Stejně tak vědci z Winthrop, Fakultní nemocnice v New Yorku, kteří zkoumali účinky vitaminu D na kosti afro-amerických žen zjistili, že účastnice hlásily třikrát méně nachlazení a onemocnění chřipkou než ty, které užívaly placebo.

ss
Autor: Foto centrum Očkování a cestovní medicíny Avenier
8. Získejte vitamín B12 z potravin

Možná jste už slyšeli, že injekce vitaminu B 12 posílí vaši imunitu, ale zatím nebyly provedeny žádné studie, které by prokázaly, že vás skutečně ochrání před nachlazením nebo chřipkou. "Většina lidí, kteří jedí zdravě, má dostatek vitaminu B,"říká doktor Gershwin. Mezi základní přírodní zdroje vitamínu B12 patří: játra, hovězí, vepřové i rybí maso, mléko a mléčné výrobky a vejce.

9. Nechte se očkovat

Ačkoli každoroční chřipce odolá jen asi 80 procent oočkovaných, jde stále o jeden z nejlepších a nejúčinnějších obranných prostředků. Někteří lidé se obávají, že několik kmenů chřipky najednou může nadměrně zatížit imunitní systém, ale nebojte se. "Váš imunitní systém má fenomenální potenciál," říká lékař a dodává: "Přínosy očkování daleko převáží rizika."