Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Už zase opar? Vyléčíte ho alkoholem nebo kypřicím práškem

I s oparem lze úspěšně bojovat, musíte jen začít včas! Může za něj virus, který se aktivuje vždy, když jsme třeba ve stresu.
10. února 2015 | 06:00

Všechny chceme mít krásné rty, ale někdy nám plány překazí opar. Jak se ho rychle zbavit? Vhodné léky najdete i doma. Podívejte se do spíže a do koupelny. 

Trpíte na opary? Užívejte preventivně vitamin B12, vitamin C a zinek. Posilují imunitní systém a působí antivirově. Vhodný je i vitamin E, který kromě prevence také urychluje léčbu.

Jakmile se opar objeví, lze ho potírat olejem s vitaminem E, případně vysušovat pomocí antiseptického roztoku. Oblíbený je třeba olej z čajovníku – tea tree. Dbejte na to, aby se vám do oparu nedostala bakteriální infekce, puchýřky pak začnou mokvat. Když už se opar objeví, rozhodně ho nepropichujte ani nemačkejte.

Dbejte na hygienu a často si myjte ruce, abyste při dotyku nenanesli do oparu nějakou infekci. I z toho důvodu si pečlivě hlídejte svůj příbor a skleničku a ani vy je nekraďte nikomu jinému. Strup nenamáčejte, neolizujte, a už vůbec nestrhávejte. Po dobu boláku se také budete muset obejít bez rtěnek a další kosmetiky na rty. 

Pomoc ze špajzu

Autor: Shutterstock.com
Pokud bolák vyskočí nečekaně a nemáte u sebe zrovna hojivé mastičky či léčivé náplasti, můžete si pomoct sami tím, co najdete doma. Třeba mlékem, které podporuje hojení, nebo alkoholem, který vysušuje, a tak urychlí celý léčebný proces.

Nelijte však pálenku do sebe, ale potírejte si s ní opar. Použít můžete také čisticí vodu na aknózní pleť.

Na opar pomáhá i zubní pasta s fluoridem.
Autor: Shutterstock.com

Stálicí mezi babskými radami, jak zatočit s opary, je i užití zubní pasty. Když si večer před spaním namažete opar zubní pastou s fluorem, bude chráněn před stržením ve spaní, dezinfikován a rychleji vyschne. Další takovou pomůckou je i kypřicí prášek. Ten smíchejte s vodou a vzniklou hustou kašičku naneste na puchýřky. Zaschne a bude opar chránit před útoky bakterií. Navíc ho vysuší a urychlí hojení.

Bojíte se oparů? Nepůjčujte si cizí pití

Opar rtu vyvolává virus s nehezkým názvem herpes simplex. Kdo se jím nakazí, bohužel už se ho nikdy nezbaví. Virus v těle odpočívá a čeká, až bude moci znovu zaútočit. Malou útěchou může být skutečnost, že se aspoň nemusíme obávat jizev. Hojí se totiž zcela a beze zbytku. 

Virus probudí k životu ledacos. Jakákoli nemoc, stres, menstruace, trávicí obtíže, únava, silný vítr, sluneční paprsky, mráz, vedro, úlek, vysušené rty, alergie, jakékoli tělesné zranění, návštěva zubaře… Opary jsou silně nakažlivé i pouhým dotykem nebo třeba při pití ze stejné sklenice. Mezi první příznaky patří píchání a pálení v postiženém místě. Léčbu je nejlepší začít přesně v tomto okamžiku.

Autor: Simona Škodáková