Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Očkování proti chřipce: Pozor, před rýmou vás neochrání

Nepodceňujte chřipku a očkujte se proti ní!
21. října 2014 | 12:00

Očkování proti chřipce je opředeno několika mýty a fámy, které se objeví vždy s nastávajícím podzimem. Nejčastějším bývá to, že vakcína nefunguje a farmaceutické firmy pouze tahají z lidí peníze. K tomu se přidávají hlasy zarytých odpůrců všech očkování a lidé tak nemají chuť se před touto nemocí chránit vakcínou.

Vysoká horečka, zimnice, paralyzující bolest, která vás na několik dnů naprosto vyřadí z provozu. Chřipka každý rok útočí na naše imunitní systémy a ačkoliv se můžeme bránit všemi možnými vitamíny, cestu si vždy najde a bez varování naše tělo naprosto ochromí. Jestli však existuje nějaká účinná prevence, je to očkování proti chřipce. To s sebou ale nese spousty otazníků, jako jeslti je to vůbec účinné, či jestli je to nutné, když očkování představuje pro tělo značnou zátěž...

Očkování zvyšuje obranyschopnost

Podle hlavního hygienky ČR, Vladimíra Valenty, je proočkovanost v České republice stále nízká, přibliže pět až sedm procent. K takto nízkému procentu přispívá i to, že lidé chřipku nepovažují za závažné onemocnění a lékaři ho svým pacientům aktivně nedoporučují. Navíc ze všech stran jsou slyšet jedovaté hlasy odpůrců všech očkování, kteří tvrdí, že jsou vakcíny nebezpečné.

Přitom bylo několikrát dokázáno, že očkování nezatěžuje imunitní systém, naopak obranyschopnost zvyšuje přímou ochranou před konkrétními chřipkovými viry. Mimo samotného virového onemocnění očkování chrání i před komplikacemi, které mohou chřipku doprovázet, jako jsou například zánět dutin, zánět středního ucha, nebo i zápal plic. 

V podzimních a zimních měsících bojujte se zánětem průdušek.
Autor: Shutterstock.com

Pozor by si měly dát rizikové skupiny

Ačkoliv se doporučuje všem, některé rizikovější skupiny by ho neměly ignorovat. Chřipka bývá velmi podceňována jako nezávažné onemocnění, přitom v některých případech může skončit až smrtí. Ohroženými jsou hlavně malé děti náchylné na nemoci, starší lidé a těhotné děti, ale také lidé s chronickými onemocněními, kuřáci, diabetici a astmatici. Projev chřipky pak bývá mnohem nebezpečnější. 

Očkování v těle vytvoří protilátky, které cirkulují v krvi pacienta a případné chřipkové viry účinně ničí. Takto budou chránit lidský organismus přibližně jeden až tři roky, přičemž množství protilátek postupně klesá. To je způsobeno i tím, že viry jsou schopné změn. Očkovací látky se tak umí chránit přesně proti tomu typu, proti kterému byly do těla nasazené, avšak bránit se jejich mutacím již sto procentně nedokáží. Proto je nutné nechat se přeočkovat každou sezónu.

ss
Autor: profimedia.cz

Nechte se očkovat včas!

Nejpozději by se měl člověk nechat očkovat v prosinci, protože hlavní chřipková sezóna nastává v lednu, únoru. Po aplikaci vakcíny trvá ještě čtrnáct dnů, než začnou ochranné organismy účinkovat. To může být i důvodem, proč někteří lidé tvrdí, že po očkování proti chřipce je nemoc atakuje stejně, jako kdyby očkování neměli. To může být způsobeno tím, že pacient měl v sobě chřipkové viry ve chvíli, kdy se nechal očkovat.