Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Homeopatika lze na rozdíl od běžných léků na chřipku užívat preventivně

Máte doma po ruce všechno potřebné pro případ, že se o vás pokusí rýma, kašel nebo chřipka?
12. února 2015 | 06:00

Možná se vám virózy a chřipky letos vyhnou, ale pro případ, že by se tak nestalo, je lepší na ně být připravený. A mít vybavenou lékárničku, abyste nemuseli do fronty mezi prskající a chrchlající lidi v momentě, kdy se o vás začne něco pokoušet. Můžete tam zařadit nejen běžné léky, ale také vitaminy a homeopatika, která lze navíc použít i preventivně. 

Léky na bolest a horečku. Tak zní naprostý základ, který byste měli mít ve své domácí lékárničce. Neuškodí přidat něco na suchý i vlhký kašel, kapky na rýmu, případně pastilky na bolest v krku. Ještě lepší samozřejmě je, když se vám podaří chřipce předejít. Využít k tomu můžete i homeopatika, dobrou službu vám prokáže například oscillococcinum.

„Děti i dospělí ho mohou užívat preventivně a pak případně zvýšit dávky naráz v první den infekce,“ vysvětlil homeopat a praktik pro děti Tomáš Karhan. Podle něj je možné tímto lékem zarazit nastupující chřipku, případně zmírnit její průběh.  

Některé studie připisují preventivní účinek také užívání vitaminu C, zvláště v kombinaci se selenem a zinkem. Pomoci mohou také některé přírodní prostředky na imunitu, jako je například echinacea neboli třapatka nachová. 

Jaké další léky nasadit? 

Autor: Shutterstock.com
Co se týče klasických léků, které obsahují paracetamol nebo ibuprofen – tedy třeba paralen či ibalgin – ty samozřejmě preventivně užívat nelze, ale rovněž je můžete nasadit, jakmile se o vás chřipka nebo nějaká jiná viróza pokusí.

Naopak nemá moc cenu shánět se po lécích zvaných antivirotika, které jsou určené přímo na chřipku a jsou jen na předpis.

Jednak má jejich užívání smysl jen tehdy, když je nasadíte prakticky s prvními příznaky, jednak mají velké množství vedlejších účinků, a proto jejich podávání běžným pacientům s chřipkou lékaři nedoporučují. Hrozí navíc, že při častém předepisování stejně přestanou zabírat. 

 

 

Autor: wall
Video se připravuje ...