Úterý 1. října 2024
Svátek slaví Igor, zítra Olívie
Oblačno, déšť 15°C

Nejstarší hvězdy českého filmu: Je jim okolo 90 let a stále září

  • Nejstarší hvězdy českého filmu: Je jim okolo 90 let a stále září
    1. října 2024 | 06:00

    Na filmech, pohádkách a představeních těchto hereckých legend nevyrůstali pouze naši prarodiče a rodiče, ale nakonec také my. I přes svůj vyšší věk jsou stále společensky i pracovně aktivní a svou vitalitou dokazují, že láska k herectví a filmu nezná věkových hranic. 

     

     

  • Zdeněk Svěrák (88)

    Autor: profimedia.cz

    Oblíbený spisovatel, scenárista, herec a textař už sice není ve filmové branži tak aktivní jako dříve, stále však pracuje na několika projektech. Naposledy načetl audioknihu ke své knize Čerti nejsou. Na svém kontě má Zdeněk Svěrák nespočet úspěchů, a právem tak patří mezi nepostradatelné osobnosti české kulturní scény. Minulý rok jej prezident Petr Pavel uvedl do Síně slávy hudebních cen Anděl.

    VIDEO: Českej biják: Kolja

    Video se připravuje ...
    Českej biják: Kolja • VIDEO: Videohub

  • Jiří Suchý (92)

    Autor: Blesk:Martin Hykl/CZECH NEWS CENTER CNC / Martin Hykl

    Jiří Suchý je spoluzakladatelem Divadla Na Zábradlí a zakladatelem legendárního divadla Semafor, autorem divadelních her, více než čtrnácti set písňových textů a hudby k více než třem stovkám písniček. Ve svých 92 letech je stále velmi aktivní a věk si vůbec nepřipouští. „Jsem v důchodu, nevím, jak dlouho. Ale mám pocit, že do něj teprve vstoupím, poněvadž mně je pouze 91, jsem těžce pracující za sedm lidí,“ uvedl minulý rok v rozhovoru pro Seznam Zprávy. 

  • Petr Kostka (86)

    Autor: CNC_Martin Hykl

    I přes svůj pokročilý věk se Petr Kostka pravidelně objevuje na scéně, působí například v Divadle na Vinohradech. Je známý nejen pro svou práci v divadle, ale také ve filmech a seriálech. Naposledy jsme jej mohli vidět v seriálu Zlatá labuť. V minulém roce obdržel medaili Za zásluhy 1. stupně v oblasti umění.

  • Jiří Krampol (86)

    Autor: Marek Pátek, Pavel Machan, David Kundrát

    Herec, moderátor a dabér Jiří Krampol propůjčil hlas Jeanu-Paulu Belmondovi a po smrti Františka Filipovského převzal i dabing komika Louise de Funèse. Je známý ze seriálů Malý pitaval z velkého města, Synové a dcery Jakuba skláře či Četnické humoresky. Velkou popularitu získal také jako moderátor televizního pořadu Nikdo není dokonalý. V posledních letech se potýká se zdravotními problémy. V březnu byl tři týdny hospitalizován se zápalem plic, po propuštění opět zkolaboval. Od letošního léta žije v domě s pečovatelskou službou.

  • Josef Zíma (92)

    Autor: Blesk:CNC / Pavel Machan, Marek Patek, Martin Hykl, David Kundrat

    Král české dechovky, zpěvák a herec Josef Zíma se proslavil především rolí prince Radovana v pohádce Princezna se zlatou hvězdou. Letos v květnu oslavil úctyhodných 92 let a společenským akcím se nevyhýbá, dokonce stále koncertuje. „Sice to celé odsedím, ale publikum pro to má pochopení. Hudba je pro mě ten nejlepší lék,“ prozradil webu Prima Ženy.

  • Iva Janžurová (83)

    Autor: Blesk:Foto CNC: Marek Patek, Pavel Machan, David Kundrat, Martin Hykl

    Oblíbená česká herečka má na kontě mnoho ocenění a svou největší vášeň, herectví, nemíní ani v pokročilém věku pověsit na hřebík. Iva Janžurová stále aktivně hraje a nebrání se ani společenským událostem. Do kin vstupuje dokumentární portrét Janžurka, který mapuje nejdůležitější chvíle v profesním i osobním životě slavné herečky. Za dokumentem stojí hereččina dcera Theodora Remundová.

  • Libuše Švormová (89)

    Autor: ara

    Mimořádnou popularitu a také Cenu Františka Filipovského přinesla Libuši Švormové práce v dabingu. Propůjčila svůj hlas legendární Angelice, ale také třeba Gině Lollobrigidě nebo Shirley McLaine. Je však také skvělou herečkou. Po studiu na DAMU přijala v roce 1960 angažmá v divadle v Pardubicích. Od roku 1962 byla třicet let v Městských divadlech pražských. Dlouho hrála také v Divadle na Vinohradech. V červnu letošního roku ukončila své působení v Divadle Na Jezerce. 

  • Jiřina Bohdalová (93)

    Autor: archiv Blesku

    Elán, životní nadhled a chuť do života neztrácí Jiřina Bohdalová ani v pokročilém věku, a přestože v minulém roce ukončila legendární česká herečka divadelní kariéru, natáčení se stále nebrání. Naposledy zazářila v dramatu Svatá režiséra Jiřího Stracha. 

  • Alena Vránová (92)

    Autor: profimedia.cz

    V padesátých letech byla Alena Vránová jednou z největších hvězd československého filmu. Do srdcí diváků se navždy zapsala filmem Pyšná princezna, zahrála si ale také učitelku v Dovolené s Andělem nebo princeznu v pohádce Hrátky s čertem. Proslula také svým nezaměnitelným hlasem a zhostila se i namluvení audioknihy Agáta Christie Vlastní životopis.

Autor: Aneta Valešová
Diskuse ke článku
.