Úterý 24. září 2024
Svátek slaví Jaromír, zítra Zlata
Polojasno 21°C

Kateřina Cajthamlová (62): Lepší kila navíc než žváro u pusy

24. září 2024 | 05:00

Doktorka Kateřina Cajthamlová (62) je mylně nazývána dietoložkou, přestože je lékařka a psychoterapeutka. Pracujeme spolu několik let a její názory, ač mnohdy striktní, mě baví. Nechodí kolem horké kaše, vždy jde k věci. Chytrá, vzdělaná i zábavná. Byla jsem ráda, že si našla čas povídat si o věcech, které se týkají nás i našeho zdraví.

Léto máme skoro za sebou. Je některé z ročních období podle vás nejvíce prospěšné pro naše tělo?

Sama mám hodně ráda jaro, není ještě takové horko a všechno se krásně zelená. Nejprospěšnější je každopádně pro nás především pobyt venku. Jaké je počasí, to ovlivní hladinu vitaminu D v těle a naši otužilost, ale být na čerstvém vzduchu je prostě zásadní. A to, které je nej, záleží na každém z nás.

Často odkazujete, aby se dietáři nejdříve poradili se svým obvodním lékařem, než se vrhnou na hubnutí. Proč?

Držet dietu nebo začít brát jakékoli dietní doplňky, má-li to prospět našemu zdraví, a nikoli ho poškodit, je dobré konzultovat s lékařem, který zná váš zdravotní stav. Je to dobré proto, abyste věděla, zda se tím, co jste udělala, například dietou, se zlepšily vaše laboratorní výsledky, váš krevní tlak a další parametry. A také nedošlo například k vývoji deprese (k tomu dochází často při omezování sacharidů u žen), zhoršení epilepsie (při omezení tuků), anebo zhoršení imunity (podvýživou), racionality a stavu psychiky (hrozí u půstů).

VIDEO: Zásady zdravého hubnutí s Kateřinou Cajthamlovou

Video se připravuje ...
Zásady zdravého hubnutí s Kateřinou Cajthamlovou • VIDEO: Videoredakce ženských webů

To jsou zásadní věci. Přesto hodně lidé dávají přednost tomu, jak vypadají, než jestli si neničí zdraví…

Na to bych asi odpověděla jen stručně pořekadlem „navrch huj, vespod fuj“. Hodí se tu náramně.

Sama jste zažila, jak psychika, potažmo stres, s tělem dokáže zamávat. Co vám pomohlo?

Akutní stres vede k hubnutí, a to zejména vinou ztráty chuti k jídlu, klesá soustředění, horší se nálada, klesá množství aktivní hmoty, zhoršuje se imunita. Při chronickém stresu tělo „obaluje nervy tuky“, stoupá tlak a vytváří se porucha citlivosti na inzulin, takže hrozí cukrovka. Já měla stresy nárazově v době tří let kolem rozvodu a dost jsem kouřila, takže jsem zchátrala a vyhubla. Pomohlo mi odstěhování od manžela a uklidnění situace dětí.

MINI VIZITKA

Kateřina Cajthamlová je česká internistka a psychoterapeutka. Je spoluautorkou dvou populárních knih o hubnutí, v letech 2006–2014 byla moderátorkou televizních pořadů Jste to, co jíte nebo DoktorKA.

Jak to, že někdo zlepšením psychického stavu ztloustne, jiný zhubne?

To záleží především na genetice a trvání stresu, ale i na dalších okolnostech. Zda dotyční vystresovaní sáhnou po alkoholu (tloustnou v oblasti břicha), či cigaretě nebo drogám (hubnou), zda se vyvine vinou stresu nemoc – cukrovka 2. typu (tloustnou), či deprese, chronický zánět a nádory (hubnou), je pak věc jiná.

Pokračujte ve čtení vytvořením bezplatného účtu nebo přihlášením

Pokračovat
Autor: Blanka Kubíčková
Video se připravuje ...