Sobota 28. září 2024
Oblačno, déšť 17°C

Celebrity, které bojují za lepší planetu: Kdo se aktivně podílí na ochraně přírody?

  • Celebrity, které bojují za lepší planetu: Kdo se aktivně podílí na ochraně přírody?
    28. září 2024 | 05:07

    Chránit přírodu je naše povinnost. V době mohutné ekologické krize, globálního oteplování a nárůstu zájmu o životní prostředí v rámci zachování života v našem přirozeném prostředí se také celebrity zapojují do mnoha environmentálních aktivit. Právě díky tomu, že jejich slavná jména zná každý a mají svou popularitu i peníze, mohou přispět k tomu, aby pomohli udělat svět lepším. Kdo ze zahraničních i našich slavných osobností chrání přírodu a na jakém projektu se kdo podílel?

  • Bez fungujícího ekosystému se můžeme jít klouzat

    Autor: profimedia.cz

    Spousta celebrit se snaží chránit planetu a zapojuje se do různých ekologických aktivit a projektů. Z našich celebrit se před časem v době předvolebního období do kampaňového projektu Greenpeace “Volím pro planetu” zapojila herečka Jana Plodková, zpěvačka Bára Poláková, herečka Bára Jánová, violoncellistka Terezie Kovalová, ekonom Tomáš Sedláček, zpěvák Ben Cristovao a herec Jan Cina. Ti se nechali nafotit fotografkou Alžbětou Jungrovou na místech zasažených destrukcí životního prostředí, například na odkališti uhelné elektrárny, u toxického jezera nebo v uhelném dole. Fotografie měly apelovat na to, aby se lidstvo nad sebou zamyslelo.

    „Věřím, že jakákoliv kampaň, která vede k tomu, aby obohacovala a rozšiřovala obzory lidí, kteří se změnou klimatu tolik nezabývají, ještě nad ní nepřemýšleli, je užitečná a důležitá. Čím víc nás totiž bude, tím spíš se může něco změnit,“ prohlásila tehdy Bára Poláková. A přidala se k ní také krásná violoncellistka Terezie Kovalová, která řekla: „Ač milujeme svůj národ a jsme patrioti, na to, jak se vykořisťuje naše země, už nám nestačí pozornost. Když už jsme tak hrdí na tu naši zemi, je třeba tomu pohlédnout zpříma do očí a starat se o krajinu tak, aby nám dávala prostor k životu i nadále, protože bez fungujícího ekosystému se můžeme jít akorát tak klouzat.“

    VIDEO: Tyto celebrity pojí příbuzenský vztah, věřili byste?

    Video se připravuje ...
    Tyto celebrity pojí příbuzenský vztah, věřili byste? • VIDEO: Videohub

  • Netřídí jen odpad, dělají toho víc

    Autor: profimedia.cz

    Ekologické myšlení a podporu planety propaguje u nás také youtuber Kovy, herečka, zpěvačka a influencerka Berenika Kohoutová, zpěvák a příležitostný herec Tomáš Klus, zpěvák Dan Bárta, moderátorka, herečka a scénáristka Tereza Tobiášová, několikanásobný mistr ČR ve skateboardingu Maxim Habanec, herečka Simona Stašová, Aneta Langerová, Ondřej Brzobohatý nebo Zdeněk Svěrák. Všichni ti minimálně třídí odpad a snaží se sami za sebe snižovat uhlíkovou stopu. Například herec Roman Vojtek jezdí hybridními vozy, Berenika Kohoutová zastává bio a eko životní styl, kromě třídění odpadu také kompostuje, používá ekologické přípravky a baví ji slow fashion.

  • DiCaprio střídá modelky, na přírodu ale myslí

    Ze zahraničních hvězd svým výrazným ekologickým přístupem zaujal vynikající herec Leonardo DiCaprio proslulý svými vztahy s mladými modelkami, který se ochraně životního prostředí celoživotně věnuje. Už když před více než 20 lety chodil se supermodelkou Gisele Bündchen, velice si v tomto ohledu rozuměli, protože sdíleli stejné nadšení pro ochranu planety. DiCaprio se věnuje různým humanitárním činnostem, například v roce 2010 společně s Georgem Clooneym daroval milion dolarů na podporu Haiti zasažené zemětřesením. V roce 2014 jej generální tajemník OSN jmenoval poslem míru Spojených národů se zaměřením na boj proti globálnímu oteplování.

  • Modelka s dobrou duší

    A také Gisele Bündchen dodnes sdílí ekologická témata na sociálních sítích a snaží se žít v souladu s přírodou. Zajímá ji zejména udržitelnost a život v souladu s přírodou. Sama se podílí na spoustě charitativních akcí. Také ona darovala peníze na podporu po ničivém zemětřesení na Haiti v roce 2010, a to 1 500 000 dolarů, o rok později pak vypsala šek na 1 milión dolarů pro Japonský červený kříž v rámci pomoci po zemětřesení a tsunami v Tóhoku. Stala se též velvyslankyní Dobré vůle pro programy životního prostředí Organizace spojených národů.

  • Podpora amazonských pralesů i recyklace plastů

    Autor: profimedia.cz

    Herečka Meryl Streep bojuje proti používání pesticidů, zpěvák Sting zase za zachování amazonských pralesů. Už v roce 1989 založil se svou manželkou Trudie Stylerovou charitativní nadaci na podporu domorodých obyvatel Rainforest Fund. Za tuto celoživotní práci obdržel prestižní cenu Global Citizen Prize. Za ochranou ovzduší v Indii stojí Arnold Schwarzenegger, herec, režisér a producent Jason Momoa zase vyzývá k recyklaci plastů a hliníku. Ani herec Brad Pitt nezůstal oproti ostatním pozadu, jeho nadace Make It Right Foundation staví domy v hurikánem zničeném New Orleans pomocí zelené technologie a materiálů.

  • Robert Redford členem představenstva Rady pro ochranu přírodních zdrojů

    Autor: profimedia.cz

    Slavný herec Robert Redford je přes 40 let členem představenstva Rady pro ochranu přírodních zdrojů a od roku 2007 vysílal na svém televizním kanálu Sundance TV channel blok věnovaný životnímu prostředí. Doma preferuje solární energii, recykluje a pěstuje si bio zeleninu. Solární domov má také herečka Julia Roberts, která zároveň podporuje udržitelné zdroje a biopaliva, používá bio kosmetiku a brojí proti nošení kožichů. Herečka Cate Blanchett zase pro změnu podporuje úsporu vody a navrhuje snížení spotřeby elektřiny a plynu v domácnosti. Nezůstává jen u řečí a sama jde příkladem.

  • Pomáhají i další

    Autor: Profimedia.cz, archiv

    Zapomenout nemůžeme ani na Gretu Thunberg, přírodovědce Davida Attenborougha nebo člena britské královské rodiny prince Williama. Ten byl sice kritizován za to, že létá po světě soukromými letadly, zatímco podporuje ekologické kampaně, ale což, snaha se určitě cení!

     

Autor: Taťána Kročková
Diskuse ke článku
.